Annonce
Landbrug

En drøm at avle i eget navn

Annette Hedlund har fået smag for at avle tinkere. Der er noget spænding i at se, hvad resultatet bliver, da man ikke kan være sikker på, hvilken farve hesten får. Foto: Denny Michael Jakobsen

Annette Hedlund fra Sandved stiller i år op til Roskilde Dyrskue med to tinkere. Hun har fået stor passion for at avle tinker-hesten med det rolige gemyt.

310 heste er i år tilmeldt hesteudstillingen på Roskilde Dyrskue, der i år fejrer 50-års jubilæum. Der er heste i snart sagt alle størrelser fra Shetlandsponyer og Miniature-heste til Dansk Varmblod og de store Shire-heste. Og så alle de forskellige specialracer midt imellem.

En af dem, som i år stiller op, er Annette Hedlund fra Sandved. Hun stiller op med to tinker-heste, Hedlund's Royal Emmalie i kategorien 5-års goldhopper og Cailin i kategorien 3-års hopper.

25-årige Annette Hedlund har redet, siden hun var tre år og fik sin første tinker, da hun var 17 år. Hun har deltaget i Roskilde Dyrskue hvert år siden 2012.

- Jeg kan godt lide fællesskabet, vi har mange fantastiske medlemmer i Dansk Tinker Forening, som er gode til at være der for hinanden, så vi har et godt sammenhold. Vi bor på campingpladsen, hvor vi spiser og hygger sammen. Og så er det også fedt at være af sted og udbrede kendskabet til racen. Det er virkelig årets højdepunkt, fortæller Annette Hedlund, som også er med i Dansk Tinker Forenings bestyrelse, hvor hun er sekretær og medlemsansvarlig.

Annette Hedlund håber på et godt resultat på dyrskuet med 5-års goldhoppen Hedlund's Royal Emmalie, der er hendes første af egen avl. Foto: Denny Michael Jakobsen

En familiehest

Hun studerer i øjeblikket til socialpædagog, men fritiden bliver brugt på hestene og hendes søn på tre år. I alt har hun fem heste på sin mors ejendom mellem Sandved og Skælskør, fire tinkere og en Shetlands-pony. Hun rider dressur, tager rundt til skuer og stævner og har fået en passion for at avle tinkere.

- Det er en familiehest, den har et roligt sind, er lærenem og super nøjsom. Men det er også en stærk hest både fysisk og psykisk. Jeg har haft min søn på tre år med ude og ride uden saddel, og det ville jeg kun turde med den her type hest, fordi den er så rolig, forklarer Annette Hedlund.

Tinkeren har en utrolig flot fremtoning med den lange man og hovskæg og fås i mange farver både ensfarvet og broget.

- Det er en lille race i Danmark, men det gør det også til en charme, når vi er ude på skuer, for tinkeren bliver bemærket med sin lange man og hovskæg, fortæller Annette Hedlund.

Tinker eller Irish Cob er en mellemsvær koldblodshest mellem 135 og 170 cm i stangmål.
Den stammer fra Irland, hvor dens tilnavn Tinker er en nedsættende betegnelse for de romaer, der brugte den som køre-, ride- og arbejdshest.
Den er rolig, tålmodig, venlig og alsidig.
Den er hyppigst broget, sort og fuks.
Kilde: Wikipedia

Tinkeren er en meget venlig, alsidig og samarbejdsvillig hest med et roligt temperament. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Alsidig og rolig

Flere får da også øjnene op for den flotte hest, som ifølge Annette Hedlund er meget alsidig og kan bruges til både, springning, military, jagt, dressur, agility og som køre- og showhest. Dansk Tinker Forening blev stiftet i 2002 og er nu oppe på 79 medlemmer.

- Det bedste ved tinkeren er dens rolige gemyt, den er en bedste ven, du bare kan regne med. Der er ingen bøvl med den, og du ved, hvor du har den, siger Annette Hedlund.

Netop det rolige sind er noget af det, hun vægter højest i avlen.

Goldhoppen Hedlund's Royal Emmalie, som hun stiller op med til dyrskuet i år for tredje gang, er hendes første af egen avl. Men lige nu har hun to andre hopper i Holland for at få dem bedækket med en hingst fra Moderstambogen NSvT, så hun kan opnå et DTF-racepas.

- Det er vigtigt at få noget nyt blod ind udefra, da der ikke er så mange tinkere i Danmark. Jeg håber lidt på, at der kommer et hingsteføl ud af det, som jeg kan avle videre på sammen med mine andre hopper, siger Annette Hedlund.

Annette Hedlunds drøm er at avle tinkere i eget navn med Stald Hedlund. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Avl er spænding

Hun kan godt lide nørderiet i at prøve ud fra en vision at fremavle særlige egenskaber.

- Du har en vision, og du går i detaljer og bruger en masse tid og energi på at se på, hvordan du kan opveje for det ene og det andet. Der er noget spænding i at se, hvad der kommer ud af det. Særligt med denne race, hvor der er så mange farver. Du ved ikke, hvordan hesten kommer til at se ud, det kommer helt an på, hvilke gener der ligger bagved. Jeg har prøvet at en brunbroget og en helfarvet brun gav en sortbroget, fortæller hun.

Da hun kiggede på hingstelisten fra den hollandske stambog, gik hun bl.a. efter højden, da hun gerne vil avle heste med en minimumshøjde på 1,55 m til den voksne rytter.

- Min drøm er at avle heste efter eget navn, siger Annette Hedlund, som bruger navnet Stald Hedlund i avlsarbejdet.

Hun har før vundet ærespræmier på Roskilde Dyrskue, selv om det ikke blev til nogen sidste år.

- Jeg håber på minimum 23 point til dem begge, særligt Emmalie, som er egen avl. Og jeg håber også at komme med i konkurrencen om dyrskuets bedste 3-års hoppe.

Annette Hedlund har trænet tinkerne fra de var små i at omgås mennesker.

- Og ellers forbereder jeg mig ved at gå ture med dem og tage dem med til stævner og plagskuer. På den måde bliver de trænet i at være af sted på traileren og komme ud i nye omgivelser, fortæller hun.

Cailin, som er med i kategorien 3-års hopper, går under kælenavnet Kamelen. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Annette Hedlund har fået smag for at avle tinkere. Der er noget spænding i at se, hvad resultatet bliver, da man ikke kan være sikker på, hvilken farve hesten får. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Annette Hedlund håber på et godt resultat på dyrskuet med 5-års goldhoppen Hedlund's Royal Emmalie, der er hendes første af egen avl. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Tinkeren er en meget venlig, alsidig og samarbejdsvillig hest med et roligt temperament. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Annette Hedlunds drøm er at avle tinkere i eget navn med Stald Hedlund. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Cailin, som er med i kategorien 3-års hopper, går under kælenavnet Kamelen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen