Annonce
Landbrug

En milliard ekstra til økologien

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er klar med en vækstplan for dansk økologi. Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Med en ny vækstplan for dansk økologi og mere end en mia. kroner ekstra til Økologisk Arealtilskud de næste to år skal det høje tempo i landmændenes omlægning til økologi fastholdes de næste år.

Danmark skal også i fremtiden være en af verdens førende økologinationer. Med 39 tiltag i en ny vækstplan for dansk økologi og mere end en mia. kroner til omlægning til økologi vil regeringen og Dansk Folkeparti styrke Danmarks økologiske position.

- Økologien stormer frem, og aldrig har økologi fyldt så meget i indkøbskurvene, i køleskabene og på tallerkenerne hos danskerne. Og aldrig har interessen for at omlægge til økologi hos danske landmænd været større. De seneste to år har regeringen givet økonomisk støtte til, at et areal, der svarer til omkring 150 fodboldbaner, hver eneste dag bliver omlagt fra konventionel landbrugsjord til økologisk, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Med en vækstplan for dansk økologi og en garanti for, at der er penge til at fortsætte omlægningen til økologi hos danske landmænd, vil regeringen udbygge Danmarks position som en af verdens førende økologinationer, fortsætter han.

Interessen for at omlægge til økologi har været boomende de senere år, og aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti sikrer en finansiering af en søgning til omlægning til økologi på niveau med den gennemsnitlige søgning i 2015-2017. Det vil sige, at der er penge nok til at omlægge 33.600 hektar årligt i 2018 og 2019.

I alt garanterer regeringen og Dansk Folkeparti 1.055 mio. kroner til omlægning af økologi, hvilket er 373 mio. kroner mere, end der allerede blev afsat til Økologisk Arealtilskud med Fødevare- og Landbrugspakken.

Som en del af løsningen målrettes omlægningstillægget samtidig til nye økologer.

- Regeringen og Dansk Folkeparti tror på, at økologien kan skabe vækst og danske arbejdspladser i hele Danmark. Derfor garanterer vi nu et rekordstort beløb, så det høje tempo i omlægningen til økologi kan fortsætte. Økologien er inde i en god udvikling, som vi skal støtte og sætte turbo på, siger Lise Bech (DF).

Vækstplan med 39 initiativer
For at udvikle økologien besluttede regeringen og Dansk Folkeparti med Fødevare- og landbrugspakken, at der skulle nedsættes et økologisk erhvervsteam, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan den økologiske sektor kan blive stærkere.

Det er anbefalingerne fra det økologiske erhvervsteam, der nu munder ud i en vækstplan med 39 initiativer.

Hovedelementerne i vækstplanen er blandt andet, at det skal være lettere at være økolog, at der bliver investeret i forskning og udvikling i økologi, at der kommer krav til natur og klima i økologien, at økologerne får bedre adgang til gødning og en styrket eksport.

- Danmark står stærkt på det økologiske marked, men vi må ikke gå i stå. Vækstplanen skal være med til at styrke den danske førerposition. En af de store udfordringer for, at økologien kan vokse sig stærkere og udvikle sig, er mangel på gødning til de økologiske marker. Her kan en løsning være at gøre det lettere at bruge madaffald fra byerne som gødning. Det kan løfte økologien, og det kan bidrage til en mere cirkulær økologi, siger Esben Lunde Larsen.

Midlerne til Økologisk Arealtilskud finansieres via det danske Landdistriktsprogram, der er medfinansieret af EU.

  • Staten rejser erstatningssag om misvisende vandprøver
    Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er klar med en vækstplan for dansk økologi. Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem