cookie-og-privatlivspolitik
Flere og flere ryttere efterspørger hesteoplevelser, og det kan være en drivkraft for at udvikle landområderne, mener Nina Lemkow fra Åbne Landskaber.

5

Billeder

Flere og flere ryttere efterspørger hesteoplevelser, og det kan være en drivkraft for at udvikle landområderne, mener Nina Lemkow fra Åbne Landskaber.
Foto: Claus Starup

Landbrugsnyt

En ridetur i det åbne landskab

Nina Lemkow arrangerer med Åbne Landskaber rideture i landskabet i Geopark Odsherred, som går gennem vingårde, forbi Dragsholm Slot og grøntsagsproduktionen på Lammefjorden.
16. april 2019 kl. 11:49 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der er stigende interesse for at tage på ridetur i naturen for at få ro og komme væk fra stress og jag. En af dem, som arrangerer rideture, er Nina Lemkow fra Vindekilde i Odsherred.

Hun har skabt firmaet Åbne Landskaber, som står bag rideture i Geopark Odsherred.

- Der er helt klart et behov for ryttere for at komme ud og opleve noget, siger Nina Lemkow, som sidste år arrangerede 10 rideture på to ruter i nærområdet.

Den ene tur går gennem vinmarkerne på bl.a. Vejrhøj Vingård med smagsprøver på vinproducenterne Nina og Niels Finks hvidvine, en tur på stranden ved Nekselø-bugten og gennem skoven ved Dragsholm Slot. Den anden tur går gennem grøntsagsmarkerne på Lammefjorden, hvor deltagerne får smagsprøver og opskrifter med hjem.


Stor viden om landskabet

Det var Nina Lemkow, der fik idéen til Geopark Odsherred, som har opnået beskyttelse af Unesco på grund af det unikke morænelandskab dannet under sidste istid. Hun har været projektleder i den fond, der driver geoparken og har en master i landdistriktsudvikling og landskabsforvaltning.

Hun arbejder ved siden af som konsulent på forskellige projekter inden for bl.a. hesteturisme og ser et stort potentiale for landdistrikterne i netop hesteturisme. Derfor er hun gået med i foreningen FerieRytter.

- Med FerieRytter prøver vi at få sat hesteturismen ind i en kontekst med landboturisme og bosætning i landområder. Landejendomme sælges som regel til hesteejere, og det er ofte ressourcestærke borgere at få til kommunen. Hestesektoren genererer mere, end de fleste andre sektorer, da hestene skal have foder, de skal til dyrlæge, til smeden og have udstyr. Ryttere kan ikke få nok udstyr til deres heste, fortæller Nina Lemkow.

- Jeg plejer at sige, at ni heste skaber én fuldtidsarbejdsplads, fortsætter hun.

Potentialet er også stort, når det kommer til i landdistrikterne at skabe høhoteller, overnatningsmuligheder, leje heste ud, arrangere rideture med mere.

- Der er sket et skift i behovet væk fra klassiske rideklubber til jagtridning, distanceridning og Trec, og vi ser, at islandske heste er blevet populære. Folk vil ud og ride i naturen, forklarer Nina Lemkow.


Hvorfor tage til Island?

Hun har altid haft en drøm om at arrangere rideture og har selv været på ridetur i Marokko, ligesom mange ynder at tage på ridetur i Island.

- Men hvorfor egentlig tage til Marokko eller Island for at ride, når man kan ride her i Danmark. Jeg havde nogle ryttere med, som fortalte, at de havde været til tølt i Toscana, og jeg sagde, 'I kan da ride tølt lige herhenne', fortæller Nina Lemkow.

Hun har selv én hest, en amerikansk quarterhoppe, som hun dyrker westernridning med. Hun skal i år deltage i EM i reining, som er westernridningens dressur, der går handler om hurtige accelerationer, drejninger og opbremsninger.

Hun har ikke heste til udlening, og rytterne har derfor altid deres egne heste med til rideturene.

- Rytterne kommer med hestetraileren og opstalder hesten på et nærliggende høhotel på en gård, hvor jeg også har min hest, og så rider vi ud derfra. 80 procent af rytterne er kvinder, og de fleste er i alderen 40-45+. Det er typisk sådan, at mange stopper med at ride i teenagealderen, hvor andre interesser kommer ind i billedet. Når de så er over de 40, har de tid og økonomi til at genopfinde interessen for ridning, forklarer Nina Lemkow.


Stor imødekommenhed

På turene gennem vinmarken er der højst seks ryttere med, da der ikke er plads til så mange, mens der er plads til væsentligt flere på turene langs Lammefjordens grøntsagsmarker. Til maj kommer 15 ryttere fra rideklubben Dagfari i Nordsjælland fx for at opleve landskabet ved Lammefjorden.

Nina Lemkow ser gerne, at reglerne for at få adgang til naturen med hest bliver lempet, da reglerne, som hun udtrykker det, er næsten ikke-eksisterende. Hun har derfor måttet lave aftaler med de enkelte jordejere, som har jord, hvor de gerne vil ride, og spurgt, om de må ride på deres markstier eller gennem deres skove.

- Landmændene har været meget søde og positive over for idéen. Jeg har faktisk ikke mødt én eneste, der har sagt nej til idéen. Nogle vil gerne vide, hvornår vi kommer, så de ikke kører os ned med deres maskiner, og det er selvfølgelig i orden. De spørger, om jeg kan leve af det, og nej, det kan jeg ikke, det er et supplement til indkomsten, men jeg kan give folk en god oplevelse, fortæller Nina Lemkow.

På stranden må der ikke rides fra 1. juni til 1. september, og derfor skal ridning på stranden ved Nekselø-bugten foregå uden for sæsonen, og det passer egentlig fint.

- Det er fint nok, det er heller ikke til at ride, hvis der er mange mennesker, og uden for sæsonen har rytterne også stranden mere for sig selv, på den måde kan man også se det som en udvidelse af turistsæsonen. Jeg har bl.a. arrangeret en juletur til Vejrhøj Vingård, fortæller Nina Lemkow.

Du kan læse mere på www.aabnelandskaber.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her