Annonce
Landbrug

En vej ud af landbrugets trædemølle

KU Science's - måske bedre kendt som Landbohøjskolens - imponerende auditorium. Måske den flotteste af alle sådanne i Danmark. Både yngre og ældre var dukket op til efterårskonferencen på Frederiksberg. Foto: Jens Henrik Nybo

Efterårskonferencen i Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab havde et opdateret blik på snart sagt alt, der havde med penge at gøre.

Økonomi i landbruget var på dagsordenen på Landhusholdningsselskabets Efterårskonference på KU Science – måske bedre kendt som Landbohøjskolen på Frederiksberg. Herunder var der både fokus på forpagtning af jord og på landbrugets strukturmæssige rammer og dets pejlemærker. KU-forskeren Jakob Vesterlund Olsen tog sig af jordforpagtningen.

God idé at delforpagte

Delforpagtning uden at gældsætte sig til over skorstenen kan være en fornuftig løsning for den unge landmand, der ønsker at komme i gang, ligesom det for sælgeren kan være fordelagtigt. Den, som står og skal sælge, kan tit forrente sin egenkapital bedst ved sælge noget og bortforpagte noget andet. Det var et af hovedbudskaberne i Jakob Vesterlund Olsens indlæg.

Baggrunden for indlægget havde stor aktualitet, idet andelen af forpagtning fortsat er stigende. Fra 1982 til 2016 er forpagtning steget fra 17 til 36 procent, og det forpagtede areal udgør nu næsten en million hektar.

I dag forpagter mere end hver anden landmand jord, fordi det for både køber og sælger ofte kan være den bedste udvej. Især er det for den yngre landmand normalt en umulighed at stille med to-cifrede millionbeløb, der forudsætter køb af jord.

En stor del af forklaringen på hele dilemmaet er den faldende rente, samt at der efter finanskrisen er opstået en markant større forskel på finansieringsomkostningerne mellem den ”rige” og ”fattige” landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen ved at forpagte

Jakob Vesterlund Olsen uddybede baggrunden for, hvorfor en delvis handel og forpagtning tit er at foretrække frem for etablering af et I/S:

- Der er ikke længere et ejerkrav til udbringningsarealet, ligesom mange produktionsejendomme har tilknyttede satellit-ejendomme, hvor det primært er jorden, der repræsenterer værdien. Fordelen ved et delkøb frem for et I/S er, at det giver større økonomisk uafhængighed, og der er ingen solidarisk hæftelse. Ofte vil ældre, velkonsoliderede landmænd opnå en billigere finansiering. Ligeledes vil potentielle sælgere med en latent ejendomsavance bedre bære risikoen for fald på jordpriserne, end købere uden en sådan avance, påpegede Jakob Vesterlund Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den evige trædemølle

Seniorforsker på KU Science, Henning Otte Hansen så på struktur og effektivitet i landbruget, især set i et globalt lys.

Stigende produktion fører logisk til faldende priser, og dermed faldende indtjening hos landmanden, som igen kræver øget produktivitet for at kunne overleve. Sådan indkapslede Henning Otte Hansen det, han kaldte for landbrugets trædemølle.

Løsningsmodellerne på denne trædemølle ligger dog ikke lige for og bliver tit mødt med hinandens modsætninger, men ikke desto mindre sagde han:

- Nogle bør måske helt gå ud af erhvervet eller indrette sig i small-scale - oplagt suppleret med indtægt fra anden side. Eksempelvis i form af nicheproduktion og lokale fødevarer. Det er dog i den anden ende af skalaen, vi finder de få, men dem med langt den største del af produktionen, nemlig store erhvervslandbrug med intensiv stordrift og med et stort krav om afkast, sagde Henning Otte Hansen.

Mødet imellem de få store og de mange små, udtrykte han således:

- Intensivér grundforskning, det kan være inden for nye plantearter, men det skal så bæres ud i rådgivningssystemet, sagde Henning Otte Hansen, som også nævnte:

- Fjern vækstbarrierer i form af kvoteordninger og importbegrænsninger, så der åbnes for et globalt marked.

  • landhus
    KU Science's - måske bedre kendt som Landbohøjskolens - imponerende auditorium. Måske den flotteste af alle sådanne i Danmark. Både yngre og ældre var dukket op til efterårskonferencen på Frederiksberg. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé