cookie-og-privatlivspolitik

4

Billeder

Omkring 40 var mødt frem til generalforsamlingen i Sjællandske Familielandbrug, som kæmper med vigende medlemstal og en høj gennemsnitsalder blandt medlemmerne.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Et år med både sejre og nedture

Mediehetz og dårlig afregning hos grovvareselskaberne. Landbruget har nok at slås med, men har også opnået resultater i 2017, fortalte Ole Karmsteen i sin beretning på Sjællandske Familielandbrugs generalforsamling.
15. marts 2018 kl. 09:59 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

- Overordnet har 2017 budt på mærkbart bedre priser for landmænd med animalsk produktion. Det var også hårdt tiltrængt. Planteavlerne har desværre måttet tage til takke med de samme lave priser som sidste år. Desuden har høsten mange steder været våd og besværlig, med tørringsomkostninger og kvalitetsfradrag til følge. Desværre har de to store andelsejede grovvarerselskaber ført an i dette fradragsrally.

Sådan indledte Ole Karmsteen, formand for Sjællandske Familielandbrug, sin beretning ved årets generalforsamling i Sorø. I vanlig stil var han ikke bleg for at sige sin mening. Og det fik bankerne også at høre.

- Også finanssektoren har fundet vej til lommerne. Kundernes lommer vel at mærke. Gebyrer og bidragssatser er hævet over en bred kam. Angiveligt for at polstre sig til fremtidige udfordringer. Derfor kan det undre, at der er råd til at udbetale store udbytter til aktionærerne. De kunne lære noget af os landmænd. Vi har rationaliseret driften igennem mange år, og hele provenuet, og lidt til, er gået direkte til forbrugerne i form af lavere priser, berettede Ole Karmsteen.

Positive resultater
Formanden hæftede sig også ved de positive resultater, der er opnået af Landbrug & Fødevarer i det forgangne år, blandt andet bevarelsen af stuehus- og bondegårdsreglen og nedsættelsen af bo- og gaveafgiften fra 15 til 5 procent frem mod 2020 ved generationsskifte af familieejede virksomheder.

- Ændringen vil være en væsentlig lempelse for de 23.000 små, mellemstore og store familieejede virksomheder, der står over for et generationsskifte i de kommende år, hvoraf rigtig mange er landbrug, sagde Ole Karmsteen.

Han roste også det sammenhold, som opstod i branchen som følge af Samvirkes forside.

- Hele sagen om Samvirkes forside, hvor en person iført beskyttelsesdragt spiser grøntsager, har vist, at landmænd på tværs af produktionsformer i den grad er klar til at rykke sammen i bussen, når landbruget kommer under angreb, fortalte Ole Karmsteen og fortsatte:

- Ikke mindst de mange debatindlæg og gode saglige snakke med brugsuddelere rundt omkring i landet, som helt almindelige landmænd har foretaget, har hjulpet til, at vi i dag står med en stor del af sympatien i sagen mod Coop, sagde Ole Karmsteen.

Sjællandske Familielandbrug har to observatørposter i Gefions bestyrelse. Og Ole Karmsteen kom også rundt om det forløbne års arbejde med vandområdeplaner, vandråd og vedligeholdelsen af vandløb i kommunerne.

Han fremhævede også, at familielandbruget sammen med Gefion havde fået Vejdirektoratet til at sløjfe en begrænsning af traktorkørsel på rute 54 i forbindelse med planerne om den nye motorvej mellem Næstved og Rønnede. En lukning ville ifølge Ole Karmsteen have ført til en omfattende omvejskørsel for den landbrugsmæssige færdsel med store økonomiske omkostninger til følge.

Familieudvalget lukkes
Lilly Pedersen, formand for familieudvalget, fortalte derefter om aktiviteterne i det forgange år. Det var også hendes sidste beretning, da det er besluttet at nedlægge familieudvalget. Lilly Pedersen har været med i bestyrelsen i 50 år, siden dengang det hed husholdningsudvalget.

På landsplan var der i 1937 870 lokale udvalg, og det hele toppede i 1961, hvor der var 1.300 husholdningsudvalg på landsplan. Siden er antallet faldet, og i 2017 var der kun 7 udvalg tilbage.

Ole Karmsteen takkede familieudvalget og Lilly Pedersen for indsatsen og hyldede de tilstedeværende husholdningsdamer med buketter.

- I har lagt mange kræfter i det, og det har betydet meget for foreningen, sagde Ole Karmsteen, som erkendte, at interessen for husholdning i høj grad er til stede i samfundet, men at den er overtaget af andre faggrupper.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce