Annonce
Landbrug

Et lille økologisk supermarked

Dagfriske æg er et af de helt store hits blandt Stengårdens kunder. Foto: Jens Henrik Nybo

Stengården i Bregnerød nær Birkerød er Danmarks største økologiske gårdbutik med et utal af grøntsager, dagfriske æg og udsøgt okse- og kalvekød.

Det kan være svært at begribe, at vi blot har kørt et par minutter fra Birkerød og straks befinder os i landlige omgivelser, som ligeså vel kunne have været i et afsides område af Vestsjælland.

Høvelte-vejen snor sig ind og ud, op og ned i et let kuperet terræn, og snart byder Stengården og dens omgivende marker sig til i den skønneste forårspragt.

Stengården rummer både økologisk gårdbutik - som faktisk er et lille supermarked - café samt bopæl for ægteparret Elisabeth og Otto Rasmussen, som overtog gården i 1997.

Dengang var det ikke med sigte på at det skulle være en arbejdsplads, men snarere at finde en hyggelig ramme for dem og deres tre børn og så arbejde på deltid i deres stillinger.

Skønt de begge er født og opvokset på landbrug, hun i Nordsjælland, han i Midtjylland, lå det med deres uddannelse som kemiingeniører næppe i kortene, at de ville ende med at blive landmænd på fuld tid og med henved 13 ansatte.

På Stengården drives i alt 110 hektar, hvoraf de 34 hektar ejes af ægteparret selv. De øvrige arealer er forpagtet fra naboer. 30 hektar er ikke under plov, og er udlagt til naturafgræsning, som kvæget sørger for.

Otto Rasmussen gør klar til klovbeskæring af kvægene, som derfor opholder sig i stalden. Foto: Jens Henrik Nybo

Pris-konkurrence

Elisabeth Rasmussen har helliget sig Stengården på fuld tid i 22 år, mens Otto ophørte med sit deltidsarbejde i 2004, hvor de besluttede helt at vie deres arbejde til Stengården. Hen ad vejen voksede virkelysten, og i 2008 åbnede de så gårdbutikken.

- Det var lige under finanskrisen, og dermed ikke det mest ideelle tidspunkt at starte som selvstændig, fortæller Elisabeth Rasmussen og tilføjer:

- Den største udfordring var - og er for så vidt stadig - den stigende konkurrence, vi oplever fra supermarkederne, som har et støt stigende salg af økologiske produkter, og med færre omkostninger for dem, bliver det svært at konkurrere på pris.

Hvidløg produceres også på Stengården. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Imponerende omsætning

For en økologisk gårdbutik findes noget så usædvanligt som indkøbsvogne, om end ikke i Bilka-størrelse. Stengården kalder sig da også for Danmarks største økologiske gårdbutik, "og den påstand har ingen endnu udfordret os på", bemærker Elisabeth Rasmussen lunt.

At Stengården har nået en imponerende størrelse, afspejles da også af, at omsætningen sidste år var på godt 11 millioner kroner, når caféen medtages.

- Jeg tror, at vores succes kan forklares dels ved det store udbud af økologiske kvalitetsvarer, dels ved vores beliggenhed yderst tæt på Storkøbenhavn, eksempelvis under fem minutters kørsel fra Birkerød, men alligevel i skønne landlige omgivelser, siger Elisabeth Rasmussen og påpeger, at sortimentet er så stort, at det reelt er muligt at foretage samtlige dagligvare-indkøb.

- Der er ingen tvivl om, at havde vi fortsat i vellønnede stillinger som kemiingeniører, så ville der være flere penge at rutte med end nu. Men vi klager bestemt ikke. Hverken over pengene, ej heller de mange timer, det ender med at tage, når man som vi har så mange jern i ilden, for det er altid spændende og yderst afvekslende, siger hun.

Knap en tredjedel af det righoldige udvalg i butikken er fremstillet på Stengården. De øvrige varer er leveret fra økologiske producenter i ikke kun Danmark, men også udlandet. Det er især grøntsagerne, som stiger i volumen med henved 10 procent om året, herunder også kartofler.

Bregnerød nær BirkerødUdvalget af grøntsager og frugt er med flere end hundrede forskellige produkter særdeles righoldigt. De tæller bl.a.: artiskok, bønner, græskar, fennikel, jordskok, koriander, persille, rødkål, asparges, selleri, spinat, ærter, tomater, æbler, pærer og kirsebær - alt selvfølgelig af sæson.

Det er imidlertid de friske æg, som de 3.000 æglæggende høner leverer hver dag, der er et af de helt store trækplastre blandt kunderne. I hønsegården er der plantet omkring 500 frugttræer - især æbler, men også pærer, blommer og kirsebær, og hønsene holder rent for ukrudt under træerne og æder nedfaldsfrugt og nogle af de skadedyr, som ellers ville medføre problemer i frugten.

På Stengården er der tillige 22 moderdyr af kvægracen Simmentaler, og med deres kalve når de i alt op på 58 stykker kvæg. Da Landbrugsnyt er på besøg, er Otto Rasmussen i færd med at klovbeskære køerne, og derfor opholder de sig i stalden, hvor de ellers ville gå frit rundt på markerne.

Elisabeth Rasmussen under et af de mange blomstrende frugttræer i hønsegården. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavere CO2-aftryk

Simmentaler er en ideel race for os, mener Elisabeth Rasmussen:

- De har et roligt temperament og er omgængelige. Og så leverer de fortræffeligt kød, idet de alene er fodret med græs og ensilage, og det giver god smag og en sundere fedtsyre-sammensætning. Og så gætter jeg på, at de afleverer et lavere CO2-aftryk, end hvis de var fodret med soja importeret fra fjerne verdensdele, fortæller hun.

Kvægbesætningen leverer henved syv ton okse- og kalvekød. Dyrene slagtes hos Harald Hansens eftf. i Slangerup, og han sørger for de ønskede ferske udskæringer. Tillige for Stengården forarbejdes noget af kødet til bl.a. pølser hos de økologiske slagtere, Slagtergården i Holbæk og Kødsnedkeren i Vejby. Langt det meste af kødet sælges dog i frosne udskæringer direkte til forbrugerne i gårdbutikken.

Til et lille økologisk supermarked hører selvfølgelig også indkøbsvogne. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gode rygte løber

Elisabeth og Otto Rasmussen bruger ikke synderlig tid eller penge på den store markedsføring, som i reglen begrænser sig til løbende opdateringer af hjemmesiden, Facebook samt et nyhedsbrev med 2.000 abonnenter. Kundekredsen er trofast, men:

- Nye kunder dukker da heldigvis også op, og det er vores indtryk, at det er mund-til-mund-metoden, der virker. Rigtig mange kommer fra Birkerød og omegn, men vi konstaterer da også, at en del kommer længere væk fra. Nogle har hørt om vores café, men når de så opdager vores gårdbutik, kommer en del herind og køber ind. Som det gælder for det øvrige dagligvaremarked, så handles der i gennemsnit ind for et par hundrede kroner pr. besøg, fortæller Elisabeth Rasmussen.

Godt to tredjedele af gårdbutikkens sortiment er hentet udefra - men stadig økologiske. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt projekt

Fra 1. juni har Stengården fået en ny afsætningskilde i form af det internationale koncept, CSA - Community Supported Agriculture. Her har 70 familier på Nørrebro tegnet abonnement på at ville aftage friske grøntsager hver uge for et beløb på 150 kr.

Idéen er, at bonden betales på forhånd, inden varen produceres.

- Vi bestemmer selv, hvilke produkter vi putter i kurven. Kunden kommer selv med sin emballage, hvilket sparer os for tid; til gengæld leverer vi kurvene til fællesskabet Fællesgro, som har lejet sig ind i et lokale på Nørrebro, hvor kunden så henter grøntsagerne.

- Det er et sjovt projekt, som jeg tror knytter forbrugerne tættere på os, siger Elisabeth Rasmussen.

Du kan læse mere på www.stengaardenoko.dk

En fryd for øjet når grøntsagerne præsenteres smagfuldt. Foto: Jens Henrik Nybo
Friske, sprøde grønne asparges. Foto: Jens Henrik Nybo
Stengården forhandler en helt ny serie af lokalt brygget økologisk øl. Foto: Jens Henrik Nybo
Friske rabarber tager sig altid godt ud. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Dagfriske æg er et af de helt store hits blandt Stengårdens kunder. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Otto Rasmussen gør klar til klovbeskæring af kvægene, som derfor opholder sig i stalden. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Hvidløg produceres også på Stengården. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Elisabeth Rasmussen under et af de mange blomstrende frugttræer i hønsegården. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Til et lille økologisk supermarked hører selvfølgelig også indkøbsvogne. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Godt to tredjedele af gårdbutikkens sortiment er hentet udefra - men stadig økologiske. Foto: Jens Henrik Nybo
  • En fryd for øjet når grøntsagerne præsenteres smagfuldt. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Friske, sprøde grønne asparges. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Stengården forhandler en helt ny serie af lokalt brygget økologisk øl. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Friske rabarber tager sig altid godt ud. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen