cookie-og-privatlivspolitik
Dagfriske æg er et af de helt store hits blandt Stengårdens kunder.

10

Billeder

Dagfriske æg er et af de helt store hits blandt Stengårdens kunder.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Et lille økologisk supermarked

Stengården i Bregnerød nær Birkerød er Danmarks største økologiske gårdbutik med et utal af grøntsager, dagfriske æg og udsøgt okse- og kalvekød.
06. juni 2019 kl. 08:53 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Det kan være svært at begribe, at vi blot har kørt et par minutter fra Birkerød og straks befinder os i landlige omgivelser, som ligeså vel kunne have været i et afsides område af Vestsjælland.

Høvelte-vejen snor sig ind og ud, op og ned i et let kuperet terræn, og snart byder Stengården og dens omgivende marker sig til i den skønneste forårspragt.

Stengården rummer både økologisk gårdbutik - som faktisk er et lille supermarked - café samt bopæl for ægteparret Elisabeth og Otto Rasmussen, som overtog gården i 1997.

Dengang var det ikke med sigte på at det skulle være en arbejdsplads, men snarere at finde en hyggelig ramme for dem og deres tre børn og så arbejde på deltid i deres stillinger.

Skønt de begge er født og opvokset på landbrug, hun i Nordsjælland, han i Midtjylland, lå det med deres uddannelse som kemiingeniører næppe i kortene, at de ville ende med at blive landmænd på fuld tid og med henved 13 ansatte.

På Stengården drives i alt 110 hektar, hvoraf de 34 hektar ejes af ægteparret selv. De øvrige arealer er forpagtet fra naboer. 30 hektar er ikke under plov, og er udlagt til naturafgræsning, som kvæget sørger for.


Pris-konkurrence

Elisabeth Rasmussen har helliget sig Stengården på fuld tid i 22 år, mens Otto ophørte med sit deltidsarbejde i 2004, hvor de besluttede helt at vie deres arbejde til Stengården. Hen ad vejen voksede virkelysten, og i 2008 åbnede de så gårdbutikken.

- Det var lige under finanskrisen, og dermed ikke det mest ideelle tidspunkt at starte som selvstændig, fortæller Elisabeth Rasmussen og tilføjer:

- Den største udfordring var - og er for så vidt stadig - den stigende konkurrence, vi oplever fra supermarkederne, som har et støt stigende salg af økologiske produkter, og med færre omkostninger for dem, bliver det svært at konkurrere på pris. 


Imponerende omsætning

For en økologisk gårdbutik findes noget så usædvanligt som indkøbsvogne, om end ikke i Bilka-størrelse. Stengården kalder sig da også for Danmarks største økologiske gårdbutik, "og den påstand har ingen endnu udfordret os på", bemærker Elisabeth Rasmussen lunt.

At Stengården har nået en imponerende størrelse, afspejles da også af, at omsætningen sidste år var på godt 11 millioner kroner, når caféen medtages.

- Jeg tror, at vores succes kan forklares dels ved det store udbud af økologiske kvalitetsvarer, dels ved vores beliggenhed yderst tæt på Storkøbenhavn, eksempelvis under fem minutters kørsel fra Birkerød, men alligevel i skønne landlige omgivelser, siger Elisabeth Rasmussen og påpeger, at sortimentet er så stort, at det reelt er muligt at foretage samtlige dagligvare-indkøb.

- Der er ingen tvivl om, at havde vi fortsat i vellønnede stillinger som kemiingeniører, så ville der være flere penge at rutte med end nu. Men vi klager bestemt ikke. Hverken over pengene, ej heller de mange timer, det ender med at tage, når man som vi har så mange jern i ilden, for det er altid spændende og yderst afvekslende, siger hun.

Knap en tredjedel af det righoldige udvalg i butikken er fremstillet på Stengården. De øvrige varer er leveret fra økologiske producenter i ikke kun Danmark, men også udlandet. Det er især grøntsagerne, som stiger i volumen med henved 10 procent om året, herunder også kartofler.

Bregnerød nær BirkerødUdvalget af grøntsager og frugt er med flere end hundrede forskellige produkter særdeles righoldigt. De tæller bl.a.: artiskok, bønner, græskar, fennikel, jordskok, koriander, persille, rødkål, asparges, selleri, spinat, ærter, tomater, æbler, pærer og kirsebær - alt selvfølgelig af sæson.

Det er imidlertid de friske æg, som de 3.000 æglæggende høner leverer hver dag, der er et af de helt store trækplastre blandt kunderne. I hønsegården er der plantet omkring 500 frugttræer - især æbler, men også pærer, blommer og kirsebær, og hønsene holder rent for ukrudt under træerne og æder nedfaldsfrugt og nogle af de skadedyr, som ellers ville medføre problemer i frugten.

På Stengården er der tillige 22 moderdyr af kvægracen Simmentaler, og med deres kalve når de i alt op på 58 stykker kvæg. Da Landbrugsnyt er på besøg, er Otto Rasmussen i færd med at klovbeskære køerne, og derfor opholder de sig i stalden, hvor de ellers ville gå frit rundt på markerne.


Lavere CO2-aftryk

Simmentaler er en ideel race for os, mener Elisabeth Rasmussen:

- De har et roligt temperament og er omgængelige. Og så leverer de fortræffeligt kød, idet de alene er fodret med græs og ensilage, og det giver god smag og en sundere fedtsyre-sammensætning. Og så gætter jeg på, at de afleverer et lavere CO2-aftryk, end hvis de var fodret med soja importeret fra fjerne verdensdele, fortæller hun.

Kvægbesætningen leverer henved syv ton okse- og kalvekød. Dyrene slagtes hos Harald Hansens eftf. i Slangerup, og han sørger for de ønskede ferske udskæringer. Tillige for Stengården forarbejdes noget af kødet til bl.a. pølser hos de økologiske slagtere, Slagtergården i Holbæk og Kødsnedkeren i Vejby. Langt det meste af kødet sælges dog i frosne udskæringer direkte til forbrugerne i gårdbutikken.


Det gode rygte løber

Elisabeth og Otto Rasmussen bruger ikke synderlig tid eller penge på den store markedsføring, som i reglen begrænser sig til løbende opdateringer af hjemmesiden, Facebook samt et nyhedsbrev med 2.000 abonnenter. Kundekredsen er trofast, men:

- Nye kunder dukker da heldigvis også op, og det er vores indtryk, at det er mund-til-mund-metoden, der virker. Rigtig mange kommer fra Birkerød og omegn, men vi konstaterer da også, at en del kommer længere væk fra. Nogle har hørt om vores café, men når de så opdager vores gårdbutik, kommer en del herind og køber ind. Som det gælder for det øvrige dagligvaremarked, så handles der i gennemsnit ind for et par hundrede kroner pr. besøg, fortæller Elisabeth Rasmussen.


Nyt projekt

Fra 1. juni har Stengården fået en ny afsætningskilde i form af det internationale koncept, CSA - Community Supported Agriculture. Her har 70 familier på Nørrebro tegnet abonnement på at ville aftage friske grøntsager hver uge for et beløb på 150 kr.

Idéen er, at bonden betales på forhånd, inden varen produceres.

- Vi bestemmer selv, hvilke produkter vi putter i kurven. Kunden kommer selv med sin emballage, hvilket sparer os for tid; til gengæld leverer vi kurvene til fællesskabet Fællesgro, som har lejet sig ind i et lokale på Nørrebro, hvor kunden så henter grøntsagerne.

- Det er et sjovt projekt, som jeg tror knytter forbrugerne tættere på os, siger Elisabeth Rasmussen.

Du kan læse mere på www.stengaardenoko.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce