cookie-og-privatlivspolitik
Planteavlskonsulent Maja Folmer-Petersen fra Østdansk Landboforening har rådgivet Carsten Andersen i mere end fem år, og konsulenten var med på besøget. Her fik hun lov til at sidde på den Massey Ferguson, der var udstillet på Børn & Dyr i år i forbindelse med deres 50-års jubilæum.

3

Billeder

Planteavlskonsulent Maja Folmer-Petersen fra Østdansk Landboforening har rådgivet Carsten Andersen i mere end fem år, og konsulenten var med på besøget. Her fik hun lov til at sidde på den Massey Ferguson, der var udstillet på Børn & Dyr i år i forbindelse med deres 50-års jubilæum.
Foto: Niels Okking

Landbrugsnyt

Et traktormuseum for hele familien

Er du, dine børn eller børnebørn vilde med traktorer? Så har Sjællands Veteran Traktor Museum noget at byde på. Omkring 100 maskiner står udstillet nær Herfølge, hvor en gruppe entusiaster i snart 30 år har dyrket, samlet, passet og plejet de gamle traktorer efter alle kunstens regler.
11. januar 2020 kl. 19:00 Af Niels Okking

Annonce

Traktor. Det første ord for mangen en dreng, og i dag sikkert også piger. Men vil man mere end tale om maskinen, så er Sjællands Veteran Traktor Museum ved Herfølge et besøg værd. Ikke alene spænder udvalget af traktorer over flere årtier, ja, næsten 100 år, hvor hver maskine har sin fortælling. Her er også en hjertevarm modtagelse fra medlemmer, som brænder for de gamle jernheste.

Næstformand i Sjællands Veteran Traktor Klub (SVTK red.), Carsten Andersen, byder velkommen sammen med flere medlemmer på et af værkstederne, inden rundvisningen begynder. I køleskabet er der både sodavand og øl, og tilbehøret er godt selskab hos nogle mænd, der er bidt af en gal traktor.

Går man ind på hjemmesiden og leder efter åbningstider, står den anført fra solopgang til solnedgang. Det er næsten poetisk. Traktorentusiasterne vil ikke låse sig fast på noget så begrænsende som tidspunkter. Her er man fleksibel.

- Vi gør selvfølgelig undtagelser, for vi er altid glade for besøgende. Kommer der en familie ved solnedgang, skal de ikke snydes for en rundtur i bygningerne. I år har vi haft omkring 1.000 børn, og det har blandt andet været på grund af den øgede omtale fra Roskilde og Bregentved dyrskue, der begge afholdt jubilæer i år. Alligevel er der mange, også lokale, som slet ikke ved at vi findes, og de er overraskede, når de kommer herud, forklarer Carsten Andersen.


30-års jubilæum

Hvor der er hjerterum, er det husrum, og traktormuseet så gerne, at endnu flere besøgte stedet. I skrivende stund har man omkring 100 udstillede traktorer, hvor de nyeste er fra 1970. Den ældste model er i øjeblikket fra 1925. Der er flere modeller på vej, men det kniber med pladsen, hvorfor man drømmer om en udvidelse i en nær fremtid. Foreningen for SVTK har 186 medlemmer, hvoraf de 25-30 får museet til at køre rundt, og museet har kørt glimrende i snart tre årtier.

- Det hele begyndte på biblioteket i Køge den 18. oktober 1990. Vi var 20 mand høj, der slog os sammen. Vi bliver stille og roligt flere og flere, selvom Vor Herre udtrækker et par stykker engang i mellem. Og næste år til denne tid har vi 30-års jubilæum. Det skal selvfølgelig fejres med manér, og det er en begivenhed, vi allerede tænker over nu.

Blandt de mange aktiviteter i foreningen kan nævnes klubaften hver tirsdag, udflugter, temaaftener, undervisning, pløjestævner, både EM og VM, samt klubbladet Trækbommen, der udkommer fem gange om året.

- Med vores aktiviteter, størrelsen på vores udstilling og det høje engagement fra medlemmerne, må vi erkende, at foreningen absolut er en succes og har været det gennem snart 30 år. Men vi håber stadigvæk, at flere vil være en del af vores fællesskab og holde liv i den landbrugshistorie, vi værner om. Så har du et hul i kalenderen, så stik hovedet indenfor, det er ganske enkelt godt tidsfordriv, siger Carsten Andersen.

Af Niels OkkingKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her