Annonce
Landbrug

Få det bedste ud af din vinterraps

Søren Ilsøe og Lene Mathiasen fra Agrovi i forsøgsmarken ved Fjenneslev, hvor de eksperimenterer med companion crops. Foto: Denny Michael Jakobsen

Med udvalgte Companion Crops kan du få det bedste ud af din vinterraps ved bl.a. færre skadedyr og mindre ukrudt.

Arbejdet med companion crops kræver, at du vælger de arter, der arbejder bedst sammen med det, du ønsker at få ud af indsatsen. Hvis du vælger rigtigt, kan det have en effekt på din vinterrasp i form af bedre optagelse af næringsstoffer og færre sygdomme, skadedyr og ukrudt.

- I de år, hvor agersnegle er en udfordring, kan en companion crop bidrage med "foder" til sneglene, så det ikke er rapsen, der skal stille sneglenes værste sult. Jeg har set, hvordan sneglene foretrækker at æde rug frem for raps, hvilket kan give rapsen det nødvendige forspring i de år, hvor der er store snegleproblemer. Rugen skal dog sprøjtes væk sammen med spildkorn for ikke at give for meget konkurrence til rapsen, siger Søren Ilsøe, planteavlskonsulent i Agrovi og ejer af Knudstrupgård ved Fjenneslev, som er testgård for bl.a. companion crops.

Sammen med Agrovi står Søren Ilsøe bag et forsøg, hvor to companion crop-blandinger er sået ud sammen med vinterraps og sammenlignes med en kontrol, hvor vinterraps er sået alene. Den ene companion crop-blanding er med vikke og inkarnatkløver, mens den anden er domineret af honningurt.

I de foreløbige resultater fra et planteklip lavet ved vækststart den 22. marts, har kvælstofoptagelsen været størst i kontrolparcellerne, men ser man på fosfor og kaliumoptagelsen er den højere i vinterraps, hvor der har været sået vikke og inkarnatkløver. Høstudbytterne af disse parceller vil blive målt og sammenholdt med kontrolparceller.

- Uanset om din companion crop består af en eller flere arter, kan den også hjælpe med at optage andre næringsstoffer, fortæller Lene Mathiasen, planteavlskonsulent i Agrovi. Foto: Denny Michael Jakobsen

Næringsstoffer og kvælstoffiksering

Companion Crops har også mange flere gode egenskaber ud over at holde sneglene fra rapsen. Bælgplanter er fx et oplagt valg i vinterraps, der kan udnytte store mængder kvælstof. Man skal dog være opmærksom på, at det kan være svært at vide, hvor meget kvælstof afgrøden får til rådighed ved bælgplanternes hjælp. Det er derfor vigtigt at vælge en blanding af kvælstoffikserende arter, der har både efterårs og forårsvækst.

- Uanset om din companion crop består af en eller flere arter, kan den også hjælpe med at optage andre næringsstoffer. Så længe companion croppen er i vækst, vil den optage næringsstoffer og konkurrere med hovedafgrøden. Men når den nedvisner, bliver de næringsstoffer, den har optaget, frigivet igen og er tilgængelig for hovedafgrøden. I marker med lave fosfortal, kan honningurt være med til at opsamle fosfor fra jorden, som hovedafgrøden kan få gavn af, når companion croppen nedbrydes, fortæller Lene Mathiasen, planteavlskonsulent hos Agrovi.

En companion crop er en eller flere plantearter, der bliver sået sammen med en hovedafgrøde, fx vinterraps for at opnå en positiv effekt på optagelse af eller tilgængelighed af næringsstoffer, effekt på sygdomme og skadedyr eller på ukrudt.
Udfordringerne ved at have en companion crops er, at de også kan konkurrere med hovedafgrøden om næringsstoffer, vand og lys. Kunsten er derfor at vælge nogle arter, der giver de effekter, man gerne vil opnå, uden at ulemperne overstiger fordelene.
De bedste arter til companion crop er:
- Honningurt vokser kraftigt og fylder meget i forhold til vinterrapsen. Den er sædskifteneutral og har en positiv effekt på fosforoptagelsen, da den har symbiose med mykorrhiza svampe
- Boghvede har en positiv effekt på optagelsen af fosfor og har en mindre kraftig vækst end honningurt
- Alexandrinekløver har en hurtig vækst i efteråret, men er ikke vinterfast
- Inkarnat kløver vokser ikke så hurtigt til i efteråret som alexandrinekløveren, men har til gengæld et dybt rodsystem og kan overvintre
- Vikke er en langsom starter, men er på trods af et relativt lille rodsystem effektiv til at samle kvælstof
- Rug etablerer sig hurtigt og danner bladmasse, men kan også blive en væsentlig konkurrent til vinterrapsen. Man skal derfor være indstillet på, at den skal sprøjtes væk på et tidspunkt.
Kilde: Agrovi

I forsøgsmarken ved Fjenneslev undersøges det, om companion crops kan have en positiv effekt på vinterrasp i form af bedre optagelse af næringsstoffer og færre sygdomme, skadedyr og ukrudt. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Tips fra eksperten

I arbejdet med companion crop, er der flere elementer, du skal være opmærksom på ud over valget af arter. Lene Mathiasen giver derfor tre gode erfaringer videre til dig, der gerne vil i gang:

1) Hvis companion croppen vokser sig kraftig for hurtig, kan den blive en konkurrent til rapsen, både i forhold til næringsstoffer og lys.

2) Ved dyrkning af vinterraps er det essentielt for overvintringen, at vækstpunktet bliver tæt ved jorden. Står companion croppen for tæt med rapsen, risikerer man, at vinterrapsen strækker sig og derved bliver sårbar for udvintring. Til gengæld kan en companion crop, der dækker godt af under rapsen, hæmme ukrudt.

3) De fleste companion crops-arter tåler ikke sprøjtning med de ukrudtsmidler, der normalt bruges mod tokimbladede arter i vinterraps (undtaget Command lige efter såning). Det vil sige, at man for at få maksimalt udbytte af companion croppens egenskaber i efteråret, skal vente med at bekæmpe kamille til om foråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kom godt i gang

Vil du være én af pionererne, der prøver kræfter med companion crops i vinterraps, kan du bruge denne enkle bladning sammen med vinterrapsen. Så er du allerede godt i gang:

0,5 kg/ha honningurt, 2 kg/ha inkarnatkløver, 2 kg/ha alexandrinekløver og 4 kg/ha boghvede.

  • Søren Ilsøe og Lene Mathiasen fra Agrovi i forsøgsmarken ved Fjenneslev, hvor de eksperimenterer med companion crops. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • - Uanset om din companion crop består af en eller flere arter, kan den også hjælpe med at optage andre næringsstoffer, fortæller Lene Mathiasen, planteavlskonsulent i Agrovi. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I forsøgsmarken ved Fjenneslev undersøges det, om companion crops kan have en positiv effekt på vinterrasp i form af bedre optagelse af næringsstoffer og færre sygdomme, skadedyr og ukrudt. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan