Annonce
Landbrug

Færre sprøjtninger med ny roesort

På et vejkantsmøde ved Tjennemarke på Lolland fortalte Henrik Møller fra SESVanderHave om den nye roesort Hopper Smart, der kan sprøjtes med Conviso One, så man kan nøjes med to sprøjtninger. Foto: Flemming Keith Karlsen

På et vejkantsmøde blev deltagerne klogere på en ny type sukkerroe, der behandlet med Conviso One er tolerant over for bredspektret ukrudtsbekæmpelse og mere miljøvenlig. Samtidig blev der informeret om roekontrakter og Gaucho.

Hvordan ser næste generation af sukkerroer ud? Det blev der løftet lidt af sløret for hos landmand Karsten Borre i Tjennemarke på Midtlolland, hvor sukkerroefrøfirmaet SESVanderHave og Nordic Sugar 25. juli havde inviteret til vejkantsmøde.

Mens den nuværende generation af sukkerroer står ganske fornuftigt rundt om på markerne og afventer at blive høstet, stiller et stigende fokus på bæredygtighed i form af mindsket CO2-udledning og lavere sprøjtetryk nye krav til sukkerroeproduktionen.

Et af svarene kan være de nye såkaldte ALS-tolerante sukkerroer. Henrik Møller fra SESVanderHave præsenterede på mødet et 5 ha stort forsøgsareal, hvor den nye sort Hopper Smart er dyrket. Sorten er forædlet til at kunne ukrudtsbehandles med kemifirmaet Bayers Conviso One-middel, som gør roesorten tolerant over for bredspektret ukrudtsbekæmpelse.

Det giver ifølge Henrik Møller en række fordele.

- I dag skal man som regel have 4-5 behandlinger med ukrudtsmidler for at få en ren roemark. Med Conviso-roer kan det reduceres til to behandlinger. Dermed kan man reducere mængden af aktivstoffer fra 2 kg pr. ha til blot nogle få hundrede gram, fortalte Henrik Møller.

Henrik Møller fra SESVanderHave har store forhåbninger til de nye Conviso-roer, der er mere miljøvenlige og giver landmanden større fleksibilitet. Foto: Flemming Keith Karlsen

Forsøgsmarken hos Karsten Borre fremstod da også ren. Det er ellers normalt en mark med et forholdsvist stort ukrudtstryk.

- En anden fordel ved Conviso-roerne er, at gamle roer og vilde roer bliver fjernet ved ukrudtsbekæmpelsen. Vilde roer har man ellers hidtil skulle luge, så Conviso-roen gør det nemmere for landmanden, sagde Henrik Møller.

Den nye roesort har ifølge Henrik Møller også en god effekt over for græsukrudt, som kan være svært at få bugt med i en roemark og også spildraps.

- Og så kan man sige, at den nye sort også har en god CO2-profil, for du skal ikke køre ligeså meget i marken, så du bruger mindre dieselolie, sagde han.

Bayer markedsfører endnu ikke Conviso-midlet i Danmark, da Miljøstyrelsen kun ville godkende brug af 0,16 L pr. ha. Men ifølge kemifirmaet skal der 1 L pr. ha til, før det giver mening at bruge produktet.

I forsøgsmarken stod roerne rent, selvom de var begyndt at blive lidt slukørede efter mange dages tørt vejr og manglende nedbør. Foto: Flemming Keith Karlsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor efterspørgsel

Netop to gange ½ L pr. ha er blevet godkendt i Sverige og Litauen, og derfor har SESVanderHave lanceret Hopper Smart-sukkerroen i disse to lande i år.

- Der har været en kæmpe efterspørgsel i Sverige og Litauen og også i Finland, hvor sorten kommer på markedet næste år. Den store efterspørgsel får os til at tro, at der er et marked for sorten, som er mere "convenient" altså nemmere at have med at gøre, når du kan nøjes med to sprøjtninger. Det tror jeg gør Conviso-roen attraktiv, sagde Henrik Møller

- I og med at Conviso-roen også fjerner vildroer, er der også potentiale i at dyrke sukkerroer på arealer, hvor man hidtil ikke har kunnet på grund af for mange vildroer, der har været omkostningstunge at fjerne, tilføjede han.

Bo Secher fra Nordic Sugars Agricenter fortalte bl.a. om udsigterne til fortsat at kunne bruge Gaucho-bejdsede sukkerroer. Foto: Flemming Keith Karlsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Længere sprøjtevindue

Ud over at reducere antallet af sprøjtninger og mindske CO2-udledningen pointerede Henrik Møller, at den nye roesort giver større fleksibilitet.

- Du er ikke ligeså tidsafhængig med Conviso-roerne. De kan godt tåle at vente lidt, så der er større fleksibilitet med et sprøjtevindue på 8-14 dage. Jeg anbefaler at sprøjte, når ukrudtet er 4-5 cm højt og så igen tre uger senere.

Henrik Møller håber, at forsøgene ikke er forgæves, og at Miljøstyrelsen vil revurdere deres vurdering af Conviso-midlet.

- Når man tænker på miljødebatten og ønsket om at mindske CO2-udledningen, giver det god mening at fortsætte forsøgene og vise dem frem. Vi bruger mindre aktivstoffer med de her sorter, så det er den vej, vi skal gå. Når Sverige giver en godkendelse uden problemer, er det måske på tide, at vi i Danmark genovervejer, om vi ikke også skal kunne bruge Conviso, sagde Henrik Møller.

Landmand Karsten Borre (i grå t-shirt) fra Tjennemarke har på et fem hektar stort areal testet SESVanderHaves Conviso-sort Hopper Smart. Foto: Flemming Keith Karlsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Jagter flere kontrakter

Bo Secher fra Nordic Sugars Agricenter fortalte ved vejkantsmødet om roekontrakterne, hvor der er deadline for ansøgning 31. august.

- Vi håber, at der kan tegnes flere kontrakter end sidste år. Med de nye kontrakter er der logistikpræmie til roeleverandører tættest på fabrikkerne, og en prisstigning på de tre-årige kontrakter. Man skal også huske, at roer, når vi ser på dækningsbidrag, er en konkurrencedygtig afgrøde sammenlignet med andre store sædskifteafgrøder, sagde Bo Secher.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håb for dispensation

Han kom også ind på problematikken med Gaucho-bejdsede roer, som i medierne er under beskydning fra grønne organisationer. Gaucho indeholder neonikotinoider, som kan være skadeligt for bier.

EU nedlagde sidste år forbud mod brug af neonikotinoider på friland, men Miljøstyrelsen gav dispensation til brug af midlet til bejdsning af roefrø. Danmarks Naturfredningsforening ønsker et totalforbud mod salg af sprøjtemidlet.

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) lægger dog i et svar til Folketinget op til uændret praksis, så der fortsat vil være mulighed for dispensation.

- Vi vil snarest indsende en ansøgning om dispensation i 2020, og jeg vil ikke afvise, at vi får en ny dispensation, sagde en fortrøstningsfuld Bo Secher.

Miljøstyrelsen bygger sin nuværende dispensation på en vurdering fra styrelsens videnskabelige rådgivere på Aarhus Universitet, som ikke mener, at neonikotinoider i roefrø vil skade bierne.

"En anvendelse på en ikke blomstrede afgrøde, hvor der på de pågældende marker ikke må sås blomstrende afgrøder som efterafgrøde eller i det kommende år, må betragtes at have noget nær ingen effekt på bier", lyder det i deres svar til Miljøstyrelsen.

  • På et vejkantsmøde ved Tjennemarke på Lolland fortalte Henrik Møller fra SESVanderHave om den nye roesort Hopper Smart, der kan sprøjtes med Conviso One, så man kan nøjes med to sprøjtninger. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Henrik Møller fra SESVanderHave har store forhåbninger til de nye Conviso-roer, der er mere miljøvenlige og giver landmanden større fleksibilitet. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • I forsøgsmarken stod roerne rent, selvom de var begyndt at blive lidt slukørede efter mange dages tørt vejr og manglende nedbør. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Bo Secher fra Nordic Sugars Agricenter fortalte bl.a. om udsigterne til fortsat at kunne bruge Gaucho-bejdsede sukkerroer. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Landmand Karsten Borre (i grå t-shirt) fra Tjennemarke har på et fem hektar stort areal testet SESVanderHaves Conviso-sort Hopper Smart. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t