cookie-og-privatlivspolitik
På et vejkantsmøde ved Tjennemarke på Lolland fortalte Henrik Møller fra SESVanderHave om den nye roesort Hopper Smart, der kan sprøjtes med Conviso One, så man kan nøjes med to sprøjtninger.

5

Billeder

På et vejkantsmøde ved Tjennemarke på Lolland fortalte Henrik Møller fra SESVanderHave om den nye roesort Hopper Smart, der kan sprøjtes med Conviso One, så man kan nøjes med to sprøjtninger.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Landbrugsnyt

Færre sprøjtninger med ny roesort

På et vejkantsmøde blev deltagerne klogere på en ny type sukkerroe, der behandlet med Conviso One er tolerant over for bredspektret ukrudtsbekæmpelse og mere miljøvenlig. Samtidig blev der informeret om roekontrakter og Gaucho.
26. juli 2019 kl. 10:01 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Hvordan ser næste generation af sukkerroer ud? Det blev der løftet lidt af sløret for hos landmand Karsten Borre i Tjennemarke på Midtlolland, hvor sukkerroefrøfirmaet SESVanderHave og Nordic Sugar 25. juli havde inviteret til vejkantsmøde.

Mens den nuværende generation af sukkerroer står ganske fornuftigt rundt om på markerne og afventer at blive høstet, stiller et stigende fokus på bæredygtighed i form af mindsket CO2-udledning og lavere sprøjtetryk nye krav til sukkerroeproduktionen.

Et af svarene kan være de nye såkaldte ALS-tolerante sukkerroer. Henrik Møller fra SESVanderHave præsenterede på mødet et 5 ha stort forsøgsareal, hvor den nye sort Hopper Smart er dyrket. Sorten er forædlet til at kunne ukrudtsbehandles med kemifirmaet Bayers Conviso One-middel, som gør roesorten tolerant over for bredspektret ukrudtsbekæmpelse.

Det giver ifølge Henrik Møller en række fordele.

- I dag skal man som regel have 4-5 behandlinger med ukrudtsmidler for at få en ren roemark. Med Conviso-roer kan det reduceres til to behandlinger. Dermed kan man reducere mængden af aktivstoffer fra 2 kg pr. ha til blot nogle få hundrede gram, fortalte Henrik Møller.


Forsøgsmarken hos Karsten Borre fremstod da også ren. Det er ellers normalt en mark med et forholdsvist stort ukrudtstryk.

- En anden fordel ved Conviso-roerne er, at gamle roer og vilde roer bliver fjernet ved ukrudtsbekæmpelsen. Vilde roer har man ellers hidtil skulle luge, så Conviso-roen gør det nemmere for landmanden, sagde Henrik Møller.

Den nye roesort har ifølge Henrik Møller også en god effekt over for græsukrudt, som kan være svært at få bugt med i en roemark og også spildraps.

- Og så kan man sige, at den nye sort også har en god CO2-profil, for du skal ikke køre ligeså meget i marken, så du bruger mindre dieselolie, sagde han.

Bayer markedsfører endnu ikke Conviso-midlet i Danmark, da Miljøstyrelsen kun ville godkende brug af 0,16 L pr. ha. Men ifølge kemifirmaet skal der 1 L pr. ha til, før det giver mening at bruge produktet.


Stor efterspørgsel

Netop to gange ½ L pr. ha er blevet godkendt i Sverige og Litauen, og derfor har SESVanderHave lanceret Hopper Smart-sukkerroen i disse to lande i år.

- Der har været en kæmpe efterspørgsel i Sverige og Litauen og også i Finland, hvor sorten kommer på markedet næste år. Den store efterspørgsel får os til at tro, at der er et marked for sorten, som er mere "convenient" altså nemmere at have med at gøre, når du kan nøjes med to sprøjtninger. Det tror jeg gør Conviso-roen attraktiv, sagde Henrik Møller

- I og med at Conviso-roen også fjerner vildroer, er der også potentiale i at dyrke sukkerroer på arealer, hvor man hidtil ikke har kunnet på grund af for mange vildroer, der har været omkostningstunge at fjerne, tilføjede han.


Længere sprøjtevindue

Ud over at reducere antallet af sprøjtninger og mindske CO2-udledningen pointerede Henrik Møller, at den nye roesort giver større fleksibilitet.

- Du er ikke ligeså tidsafhængig med Conviso-roerne. De kan godt tåle at vente lidt, så der er større fleksibilitet med et sprøjtevindue på 8-14 dage. Jeg anbefaler at sprøjte, når ukrudtet er 4-5 cm højt og så igen tre uger senere.

Henrik Møller håber, at forsøgene ikke er forgæves, og at Miljøstyrelsen vil revurdere deres vurdering af Conviso-midlet.

- Når man tænker på miljødebatten og ønsket om at mindske CO2-udledningen, giver det god mening at fortsætte forsøgene og vise dem frem. Vi bruger mindre aktivstoffer med de her sorter, så det er den vej, vi skal gå. Når Sverige giver en godkendelse uden problemer, er det måske på tide, at vi i Danmark genovervejer, om vi ikke også skal kunne bruge Conviso, sagde Henrik Møller.


Jagter flere kontrakter

Bo Secher fra Nordic Sugars Agricenter fortalte ved vejkantsmødet om roekontrakterne, hvor der er deadline for ansøgning 31. august.

- Vi håber, at der kan tegnes flere kontrakter end sidste år. Med de nye kontrakter er der logistikpræmie til roeleverandører tættest på fabrikkerne, og en prisstigning på de tre-årige kontrakter. Man skal også huske, at roer, når vi ser på dækningsbidrag, er en konkurrencedygtig afgrøde sammenlignet med andre store sædskifteafgrøder, sagde Bo Secher.


Håb for dispensation

Han kom også ind på problematikken med Gaucho-bejdsede roer, som i medierne er under beskydning fra grønne organisationer. Gaucho indeholder neonikotinoider, som kan være skadeligt for bier.

EU nedlagde sidste år forbud mod brug af neonikotinoider på friland, men Miljøstyrelsen gav dispensation til brug af midlet til bejdsning af roefrø. Danmarks Naturfredningsforening ønsker et totalforbud mod salg af sprøjtemidlet.

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) lægger dog i et svar til Folketinget op til uændret praksis, så der fortsat vil være mulighed for dispensation.

- Vi vil snarest indsende en ansøgning om dispensation i 2020, og jeg vil ikke afvise, at vi får en ny dispensation, sagde en fortrøstningsfuld Bo Secher.

Miljøstyrelsen bygger sin nuværende dispensation på en vurdering fra styrelsens videnskabelige rådgivere på Aarhus Universitet, som ikke mener, at neonikotinoider i roefrø vil skade bierne.

"En anvendelse på en ikke blomstrede afgrøde, hvor der på de pågældende marker ikke må sås blomstrende afgrøder som efterafgrøde eller i det kommende år, må betragtes at have noget nær ingen effekt på bier", lyder det i deres svar til Miljøstyrelsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her