cookie-og-privatlivspolitik
11.587 kvinder indløste jagttegn i sidste sæson.
11.587 kvinder indløste jagttegn i sidste sæson.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Flere kvinder går på jagt

I sidste sæson løste flere kvinder end nogensinde før jagttegn.
24. september 2019 kl. 09:30 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Selvom jagt stadig er en mandsdomineret verden, tager flere og flere kvinder riflen med ud i naturen. Aldrig før har så mange kvinder indløst jagttegn som i sidste sæson, hvor 11.587 kvinder indløste jagttegn.

Det svarer til 6,5 procent af de i alt 177.103 jagttegnsløsere i Danmark, hvilket er den højeste procentsats, som hidtil er registreret.

- Det er ved at finde en naturlig balance. Kvinder er ligeså glade for naturen som mænd, siger Michael Stevns, direktør i Danmarks Jægerforbund.

Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum undersøgte sammen med Kvindemuseet for nogle år tilbage årsagen til det stigende antal kvindelige jægere.

Jette Baagøe, som er tidligere museumsdirektør på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, var med til at kortlægge årsagen.

- Det, vi kunne se i undersøgelsen, var, at kvinderne gerne vil ud i naturen og være hundrede procent til stede, slappe af og nyde det. Og så er der en stor gruppe, der bor på landet og er gift med mandlige jægere, som gerne vil dele deres mands interesse og derfor tager jagttegn, forklarer hun.

Der er dog også mange kvinder i byerne, der tager jagttegn, da de har behov for at komme væk for byens larm og trængsel for at være i pagt med naturen. Det kan dog være svært, hvis man ikke har de rette kontakter.

- De kvinder, der bor på landet, har som udgangspunkt nemmere ved at gå på jagt, end dem, som bor inde i byerne. Hvis du ikke lige kender et konsortie, hvor du kan komme ind, så har du et problem. Vi kunne se i vores undersøgelse, at der er flere unge kvinder i byerne, som har taget jagttegn, fordi de vil gå på jagt, men som oplever, at de har svært ved at komme til det, forklarer Jette Baagøe.

Hun fortæller også, at kvinder, hvis mænd er jægere, er mere glade for fællesjagter som klapjagter, end mænd normalt er, og at kvinder gerne vil være med på lige fod med mændene.

- Det overordnede billede er, at kvinder vil gå på jagt på jagtens præmisser, som mænd gør det. De vil ikke have, der skal tages særlige hensyn til dem som kvinder. De vil bare gerne være mennesker på jagt med andre mennesker, siger den tidligere museumsdirektør.

- Det punkt, hvor kvinderne skiller sig ud fra mændene, er, at de er mere forsigtige. De er meget bange for at ramme forkert, siger Jette Baagøe.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her