cookie-og-privatlivspolitik
Forhenværende minister Søren Pind slog et slag for, at man som borger i et demokrati har pligt til at passe på det samfund, som vores forfædre har bygget op.
Forhenværende minister Søren Pind slog et slag for, at man som borger i et demokrati har pligt til at passe på det samfund, som vores forfædre har bygget op.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Flid skal der til

Tidligere minister Søren Pind slog på DLG VækstForum et slag for individuel flid og stræbsomhed.
11. januar 2019 kl. 13:09 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Som afslutning på årets DLG VækstForum gav Søren Pind en personlig beretning om hans forhold til landbrug. Det var dog også en beretning med anekdoter fra hans liv i politik og som minister, og den tidligere Venstre-politiker gjorde op med myten om, at alting var bedre i gamle dage.

- Vi får tit at vide, at alting var bedre i gamle dage. Det er løgn. Det var et surt slid, der skulle til førhen, og det ER blevet bedre. Det er vigtigt, vi ikke romantiserer fortiden, sagde Søren Pind, som oplevede sin egen farfar, der drev landbrug, knokle "røven ud af bukserne", som han sagde.

- Man kan også se det på folk, der i dag er 60-70 år, at de ser helt anderledes ud end de gjorde i den alder for to generationer siden, sagde Søren Pind.

Hans budskab til forsamlingen var et forsvar for det enkelte individs ret og pligt til med flid at skabe rammerne for sit liv, og at man som borger har en demokratisk pligt til at involvere sig i samfundet. En anskuelse og demokratisk tanke, som står i modsætning til diktaturet i Kina, hvor Kommunistpartiet sætter snævre rammer for, hvad borgerne må og ikke må.

- Hvis man tror på, at hvis man passer sin bedrift, bliver man belønnet for flid og dygtighed, skal man være opmærksom på, at der er kræfter i gang, der vil lukke ned for det. Der er brug for et modsvar til den stærke mand, til Trump og til Brexit. Vi kan ikke udvikle samfundet uden at forstå, hvilke byggesten og hvilken kulturarv samfundet hviler på, og her spiller landbruget en afgørende rolle. Har vi ikke en grundlæggende vilje til stræbsomhed, kan vi ikke udvikle os meget, sagde Søren Pind.

Pligter i et demokrati

Han opfordrede til at engagere sig i politik, da medlemstallet i de politiske partier som hans eget parti Venstre bestemt ikke er, hvad det har været.

- Med et folkestyre uden folk bliver forbindelserne brudt til folket. Som borger i et demokratisk samfund har man også pligter. Pligt til at passe på det samfund, vores forfædre har bygget op, sagde han.

Blandt publikum blev der spurgt til, om det ikke bare er embedsmændene, der i virkeligheden bestemmer.

- Politikerne bestemmer, hvis de vil. Men politik er blevet en glat beskæftigelse. Det var meningen, at folk, der vidste noget om samfundet, skulle bidrage med deres viden til lovgivningen, men i dag er det blevet en karriere at være politiker. Det er nemt at skyde på embedsmændene, men de prøver bare at holde sammen på systemet, sagde Søren Pind.

Læs mere fra DLG VækstForumKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE