cookie-og-privatlivspolitik
Det første minivådområde er nu en realitet på Sjælland. Oplandskonsulent Mikael Kirkhoff Samsøe har hjulpet Torbenfeldt Gods med minivådområdet, som skal rense drænvand for kvælstof og fosfor.

3

Billeder

Det første minivådområde er nu en realitet på Sjælland. Oplandskonsulent Mikael Kirkhoff Samsøe har hjulpet Torbenfeldt Gods med minivådområdet, som skal rense drænvand for kvælstof og fosfor.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Første minivådområde på Sjælland

På Torbenfeldt Gods er det første projekt på Sjælland med etablering af minivådområde nu afsluttet. Ny ansøgningsrunde for tilskud til minivådområder er nu åben.
19. marts 2019 kl. 09:04 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Er du interesseret i at etablere et minivådområde, kan du læse mere her:
www.oplandskonsulenterne.dk
https://lbst.dk/tilskudsguide/minivaadomraader-2019
Du kan også kontakte oplandskonsulenterne Mikael Kirkhoff Samsø på 21 46 74 58 - mks@vkst.dk og Kjeld Pedersen på 23 24 68 62 - kbp@vkst.dk

I et bakket landskab på en mark på Torbenfeldt Gods ved Mørkøv er det første minivådområde på Sjælland nu blevet etableret. Entreprenøren har gravet jorden væk, og der er åbnet op for sluserne, så drænvandet har fyldt de nye bassiner.

Minivådområdet omfatter 0,92 hektar og består af et sedimentationsbassin, hvor mikrobielle processer reducerer udledningen af nitrat og fosfor fra drænvandet. Da der ikke er noget fald, ledes vandet videre ved hjælp af en pumpe ud i tre bassiner, hvor kvælstof fordamper, inden vandet ledes videre hen til Torbenfeldts voldgrav og videre ud i Isefjorden.

Efter planen skal minivådområdet fjerne cirka en fjerdedel af kvælstoffet fra 79 ha landbrugsjord og op til 56 procent af det fosfor, der er i drænvandet.

Det eneste, minivådområdet mangler, er, at der skal vokse siv op imellem de tre bassiner. Da Landbrugsnyt kigger forbi, har ænder allerede opdaget de nye søer og svømmer lystigt rundt i det solrige vejr.

Mikael Kirkhoff Samsøe fra VKST har som oplandskonsulent hjulpet Torbenfeldt Gods gennem processen, der har varet et år. Der blev søgt tilskud i februar 2018, i maj blev der søgt tilladelse til at etablere minivådområdet hos kommunen. Og da tilladelsen kom i august 2018, kunne gravearbejdet gå i gang.


Langsommelig proces

Selvom det har taget et år, er det endda et af de projekter, hvor det er gået hurtigt i forhold til de andre ansøgninger, fortæller Mikael Kirkhoff Samsøe.

- I første tilskudsrunde har vi haft otte projekter på Sjælland, hvoraf fem fik tilsagn om tilskud, og en landmand hoppede fra. Af de tilbageværende fire er der Torbenfeldt, som er det første minivådområde på Sjælland, et projekt ved Sorø, hvor tilladelsen fra kommune er kommet, men hvor det har været for vådt til at grave, og to projekter i henholdsvis Næstved og Vordingborg, hvor kommunetilladelsen ikke er kommet endnu, forklarer oplandskonsulenten.

Landbruget har stået for skud i februar for ikke i tilstrækkelig grad at have etableret minivådområder, som er et af de frivillige kollektive virkemidler for landbruget til at mindske kvælstofudledningen.

Med landbrugspakken fik landmænd mulighed for at bruge den optimale mængde gødning på marken mod til gengæld at etablere minivådområder, vådområder og skovrejsning. Men i forhold til forventningen hos regeringen og de øvrige aftalepartier bag landbrugspakken går det altså for langsomt med at mindske udledningen til havmiljøet.


Interessen er der

Det er dog ikke fordi, at viljen ikke har været der, fortæller Mikael Kirkhoff Samsøe.

- Landmænd har måske været lidt tilbageholdende til at starte med, men sådan er det jo med alt nyt. Nu vil jeg tro, at vi er oppe på 300 henvendelser fra landmænd. Mange af projekterne kan heller ikke lade sig gøre, fordi der er en række krav til oplandet, og derfor bliver en del siet fra, siger Michael Kirkhoff Samsøe.

Blandt kravene er, at mindst 80 procent af drænoplandet skal være dyrket, ligesom der også er en strandbeskyttelseslinje at tage hensyn til.

- Vi har alle sammen lige skullet finde ud af, hvad det er for noget, det her med minivådområder, både kommunerne, os oplandskonsulenter og landmændene. Men det er da lidt ærgerligt, at når nu staten og Aarhus Universitet har godkendt minivådområder som virkemiddel, at kommunerne er så lang tid om at sagsbehandle, siger han og fortsætter:

- Kommunerne skal sikre, at ingen får problemer med afvandingen, og så skal kommunen give tilladelse. Nogle kommuner har været usikre på det her som virkemiddel, men spørgsmålet er, om det er nødvendigt, at man som kommune skal vide alt om det tekniske ved anlæggene. Det er ikke noget, som kommunerne skal stå på mål for, men derimod Aarhus Universitet, mener Mikael Kirkhoff Samsøe.

Ny tilskudsrunde

Fra 1. marts er der åbnet op for at søge tilskud fra den nye pulje på 115 mio. kr. til etablering af minivådområder, hvoraf de 20 mio. kr. er til minivådområder med filtermatricer. Man kan søge frem til 30. april, og får man tilsagn om tilskud, får man som noget nyt halvdelen i forskud, så man ikke selv skal lægge alle pengene ud til projektet fra start.

Og Mikael Kirkhoff Samsøe melder om stor travlhed.

- Da jeg kom tilbage fra vinterferie, havde der været 41 opringninger fra landmænd, der ville have minivådområder. Så interessen er der, og nu hvor de første minivådområder er etableret, og man kan se, at det ikke er så farligt, håber jeg, at det vil sprede sig som ringe i vandet. Det er nok realistisk, at vi ender med 30-40 projekter i denne runde, fortæller oplandskonsulenten, der ser store fordele i minivådområderne.

- Det giver mulighed for bedre afvanding, du kan slippe af med ukurant jord, du fjerner kvælstof, så normerne i landbrugspakken kan bevares, og samtidig får du også tilført en herlighedsværdi. Og så er det vigtigt at huske, at man får kompensation for de arealer, man afgiver. Du kan få 6.500 kr. pr. ha for at dyrke rent vand, som Mikael Kirkhoff Samsøe siger.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce