cookie-og-privatlivspolitik
Henrik Iwersen fra Formuepleje gav en interessant orientering om investerings-mulighederne.

6

Billeder

Henrik Iwersen fra Formuepleje gav en interessant orientering om investerings-mulighederne.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Fokus på skat og formuepleje

Velbesøgt Agrovi-seminar kom igennem spændende muligheder for at placere sine midler i kapitalforvalteren, Formuepleje's mange muligheder i investeringer i alt fra ejendomme til global bæredygtighed. Agrovis sidste møde om økonomi sætter fokus på pension, og holdes 26. november samme sted.
26. november 2019 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Sonnerupgård ved Hvalsø var fyldt med deltagere, da Agrovi forleden holdt sit andet af i alt tre seminarer med fokus på blandt andet formuepleje og pension.

Agrovis økonomikonsulent, revisor Kurt Kristensen, indledte med en gennemgang af investeringer og skatteregler.

- Med en negativ rente på indlånskonti nu om dage er der ingen idé i at lade pengene stå dér. De skal selvfølgelig ud at arbejde, sagde han og gennemgik de forskellige investeringstyper, herunder de gamle som obligationer, der ikke giver synderligt afkast samt aktier, der til tider kan give pæne afkast, men også det modsatte.

- Her skal ens økonomi kunne tåle, når det går nedad, nævnte han.

Investeringsforeninger med enten aktier eller obligationer - eller begge dele samt investeringsselskaber, der er interessant, når der er penge i virksomhedsordningen som en af de få ordninger.

Annonce

Endelig investering i ejendomme, som kan foretages enten i personligt eller selskabs-regi samt pensionsopsparing, hvis der er fri likviditet.


Pas på med skatten

Kurt Kristensen kom også ind på de forskellige skattemiljøer, og nævnte personbeskatning med kapitalindkomst, pensionsopsparing med eller uden fradrag, virksomheds-skatteordningen samt selskaber som eksempler.

Om investeringer af midler i virksomheds-skatteordningen sagde han, at man skal passe på med placering af overskudslikviditet i denne ordning, idet en forkert anvendelse af midlerne vil betyde hævning i virksomheds-skatteordningen med endelig skat af opsparing som følge.

Endelig nævnte han om skattemiljøet i investeringsforeninger og investeringsselskaber, at gevinsten er skattepligtig, mens tab er fradragsberettiget, og at opgørelsen sker efter lagerprincippet.


Protest mod bankerne

På seminaret deltog Formuepleje, som er en kapitalforvalter med base i Århus, men også med afdeling i København.

Annonce

Formuepleje er Danmarks største privatejede kapitalforvalter med 70 milliarder kroner under forvaltning og har 22 investeringsforeninger. Formuepleje arbejder strategisk, taktisk og operationelt med kapitalforvaltning. I alt 11.000 investorer har placeret deres midler i Formuepleje-foreningerne.

Partner i Formuepleje, Henrik Iwersen oplyste, at Formuepleje i modsætning til de fleste andre danske kapitalforvaltere viser hele indtjeningen.

- Vi startede i 1986 lidt som en protest mod bankerne. Når kunden tjener penge, tjener vi også. I bankerne tjener de det samme, uanset hvordan det går, og uddybede:

- Udover et administrationsgebyr arbejder vi med resultathonorar. Det betyder, at vi kun bliver belønnet for vores afkast, når vi har gjort os fortjent til det. Det betyder også, at investoren slipper for høje omkostninger, hvis vi et år ikke har positive afkast, for vi modtager intet resultathonorar, før det tabte er tjent ind igen, sagde Henrik Iwersen.


Intet indskud

Som investor i Formuepleje bestemmer man selv, hvordan og hvor meget man vil investere, og uanset størrelsen af sin opsparing, kan man blive kunde.

Annonce

Der er ingen krav om indskud eller minimumsinvestering. I forhold til afkast og risiko kan man vælge det niveau, man har det bedst med. Formueplejes udvalg af investeringsfonde har forskellige afkast- og risikoegenskaber, så man kan investere med høj risiko og højt forventet afkast, eller en mere stabil investering med færre udsving.

Henrik Iwersen fortalte, at den første portefølje, Formuepleje Safe, blev stiftet i maj 1988, og at en investering dengang på en million kroner i dag er blevet til 41 millioner på de 31 år.

- Vi er da også af rating-bureauet Morningstar igennem årene blevet placeret blandt de tre bedste på listen over investeringsforeninger med højest afkast, hyppigt som nummer et.


Børneopsparing

På seminaret gennemgik Lasse Langelund fra Formuepleje de forskellige muligheder med børneopsparing, og kaldte sit indlæg tre måder at berige børn og børnebørn.

På en børneopsparing kan der maksimalt indskydes 6.000 kroner pr. år og maksimalt 72.000 kroner i alt. Det er muligt at investere indestående på kontoen. Der er et skattefrit afkast, uanset om det er aktie- eller kapitalindkomst. Pengene er bundet til barnet er mindst 14 år og senest 21 år.

Annonce

Med frie midler kan for eksempel bedsteforældrene hver indbetale 65.700 kroner. Afkast i form af kapitalindkomst er skattefrit op til frikortets grænse på 35.300 kroner.

Investerer man i aktier, beskattes der med aktieindkomst på 54.000 kroner. Den tredje mulighed er en aktie-sparekonto, hvor der maksimalt kan indskydes 50.000 kroner. Afkast beskattes med 17 procent ved årets udgang.

Der kan investeres i børsnoterede aktier og aktiebaserede udloddende fonde, der beskattes som aktieindkomst.

- Skal jeg prioritere blandt de tre modeller, er børneopsparing bedst, sagde Lasse Langelund.


Ejendomsinvesteringer

Mette Holmgaard gennemgik eksempler på de ejendomsinvesteringer, som Formuepleje foretager.

Annonce

Hun oplyste, at fokus særligt er på nyopførte ejendomme til udlejning i København og Århus, Odense og Ålborg, men også i Hillerød og Køge.

Typerne af udlejningsejendomme skal have lejepriser på et niveau, så en sygeplejerske og en politibetjent kan være med.

Afgørende er også, at der er en positiv drift og høj sikkerhed for huslejen samt fri lejefastsættelse der reguleres med nettoprisindekset.

- Ejendoms-området er særligt interessant for investorer med en lang tidshorisont - mindst fem år, og som ønsker at sprede risiko, påpegede Mette Holmgaard.


Investering i bæredygtighed

Endelig orienterede Otto Friedrichsen om Formueplejes satsning på investering i bæredygtighed.

- Jeg tror ikke, at bæredygtighed er en døgnflue, men er kommet for at blive. Meget handler dog om defineringen af, hvad bæredygtighed er, og her har vi valgt den formulering om bæredygtighed, som norske Gro Harlem Brundtland anvendte i sin FN-rapport fra 1987. "En udvikling som møder nutidens behov, uden at udfordre mulighederne for kommende generationer i at nå deres egne behov".

Han præciserede, hvorfor investering i bæredygtighed har potentiale:

- Der er generelt vækst i at skabe overgang til ren energi, at reducere spild samt at effektivisere naturressourcerne.

Otto Friedrichsen gennemgik de to modeller, Formuepleje Better World Environmental Leaders og Better World Global Opportunities, hvor den første investerer i selskaber, der bidrager til den grønne omstilling og med et grønt aftryk i deres aktiviteter, og den anden som investerer i selskaber med bæredygtige og konkurrencemæssige fordele.

Endelig viste han eksempler på de pæne afkast, som investeringerne i de to modeller har givet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE