Annonce
Landbrug

Fortidens glans på slottet er blegnet

Frans Marchers evne til at se på tilværelsen fra den lyse side, og hans evne til at grine af spøjse tildragelser i livet, har han i behold. Foto: Anders Knudsen

En lille lejlighed i den tidligere private realskole i Maribo danner ramme om jagtkongen Frans Marchers liv. Den tidligere godsejer på Søholt Gods har rundet 85 år med det gode humør i behold.

En stor del af livet har han levet på et slot på et pitoresk sted og været priviligeret. Fortidens glans er dog blegnet en kende, idet jagtkongen Frans Marcher, kaldet "Bulder", der runder 85 år 25. februar, nu frister tilværelsen i en lille lejlighed i Kaj Munks Kollegium i gaden i Maribo med digterpræstens navn. Huset har engang rummet en privat realskole, og han har gået i skole og fik mellemskoleeksamen her. Lejligheden, som han bor i, var dengang beboet af en lærer Bach.

Forregnede mig

- Jeg har ikke brug for mere plads til mig selv og klarer mig fint her, smiler Frans Marcher. Han lægger dog heller ikke skjul på, at han forregnede sig, da han efter salget af Søholt Gods, som han overtog efter sin far, Eiler, i 1975 og drev til 1995, før han solgte det og blev boende som lejer på stedet i 15 år indtil 2010.

- Fordi jeg til den tid så ville være 76 år, regnede jeg med, at jeg så ikke ville være til noget, siger Frans Marcher, der dog var frisk som en havørn og efter lejemålets ophør flyttede ind i sin villa på Refshalevej i Maribo, men da han efter råd solgte den, tabte han stort på salget på grund af finanskrisen.

Livet igennem har landbrug og jagt været ledetråde. Indtil dato har han nedlagt 102.760 stykker vildt og er Danmarks ukronede jagtkonge. Jagtudbyttet fylder tre jagtjournaler, og det faldt naturligt for ham at fortælle om sit eventyrlige liv i bogen "Frans Marcher - en jagtlegende fortæller", redigeret af Lise Wied Kirkegaard.

- Bogen var ikke blevet til noget, hvis jeg ikke havde mødt Lise på Knuthenborg, og det var i sidste øjeblik, vi kom i gang i 2014. Jeg får meget ros for bogen, og da jeg for kort tid siden blev inviteret på middag af Lise på Fiskebæk Mejerigård, som jeg engang har forpagtet, kom en mand hen til mig og spurgte, om jeg ikke var Frans Marcher, og om jeg kunne skaffe ham min bog? Fordi jeg havde taget en bog med, kunne jeg sælge ham den, hvilket han blev glad for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luftbøsse var startskud

Med en luftbøsse, som han fik af sin far som otteårig, lagde han kimen til sit eventyrlige jægerliv, da han 29. marts 1942 skød sin første gråspurv på Aalholm, hvor faren var godsforvalter og tændte på jagt. Efter at være flyttet ind på Søholt Slot skød han her 225 gråspurve i 1944. I alt har han afsjælet 800 gråspurve, men de tæller ikke med i udbyttetallet på 102.760.

Gennem en lang årrække har han pr. år nedlagt mellem 1.500 og 2.000 stykker vildt, et enkelt år endda over 3.000.

Totalt set har han nedlagt 27.989 fasaner, 929 skovsnepper, 2.749 agerhøns, 30.793 ænder, heraf 4.793 krikænder, 2.480 harer, 265 stykker dåvildt, 801 stykker råvildt 23.569 ringduer og udenlandske duearter, 57 stykker kronvildt, 30 vildsvin, 20 sæler, heraf 17 på Rødsand, 146 kaniner og fire elge. Dertil afrikanske og asiatiske arter.

- Sidste år nedlagde jeg blot 22 stykker vildt, men det gør ikke noget. Sidste gang, jeg var på jagt, var 28. december, hvor jeg nedlagde fem fasaner og en krikand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Museum skal tage over

Et hus i Spanien, som han arvede efter sin mor, har han foræret til datteren af andet ægteskab, Eva, gift med baron Nicolas Bertouch-Lehn, Lungholm. Parret bor på Højbygaard, og her hænger trofæer, der ikke er plads til i lejligheden i Maribo, og andre igen er solgt. Hun har fået besked på, at når han ikke er mere, så skal hans jagtjournaler og fotos afleveres til jagtmuseet, fordi materialet er værdifuldt for eftertiden. Udover datteren har han fra sit første ægteskab sønnen, Holger, Høvængegård, der bliver 60. 1. april.

- Hvis jeg havde mulighed for at leve mit liv om, var der intet, jeg ville ændre på. Årene som lejer på Søholt har været den bedste tid af mit liv, fordi jeg nød livet og jagten i fulde drag, uden at skulle bekymre mig om at kunne holde sammen på ejendommen. Jeg fortryder dog, at jeg ikke fik behandlet en diskusprolaps, som jeg fik, da jeg undervurderede vægten af en nedlagt sæl på Rødsand. Jeg er opereret tre gange for diskusprolaps og har gennemgået fire hofteoperationer. Nu er det højre skulder, det er galt med, og hvis den ikke kommer i orden, så holder jeg op med at gå på jagt, fordi jeg ikke kan løfte haglbøssen.

Ikke at han beklager sig. Han er bevidst om, at han har været priviligeret livet igennem, og han efter sin egen opfattelse sådan set ikke har noget til gode.

  • Frans Marchers evne til at se på tilværelsen fra den lyse side, og hans evne til at grine af spøjse tildragelser i livet, har han i behold. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum