cookie-og-privatlivspolitik
25-årige Jesper Baad Petersen, her sammen med sin far Jørn, er flyttet med forældrene fra Dannemare på Vestlolland til Vinde Helsinge i Vestsjælland for at få et godt fodfæste som landmand.

6

Billeder

25-årige Jesper Baad Petersen, her sammen med sin far Jørn, er flyttet med forældrene fra Dannemare på Vestlolland til Vinde Helsinge i Vestsjælland for at få et godt fodfæste som landmand.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Fra Vestlolland til Vestsjælland

Høje jordpriser, stor konkurrence om forpagtninger og usikkerhed om roerne har fået Jørn og Karin Baad Petersen til at tage springet fra Dannemare på Vestlolland til Vinde Helsinge i Vestsjælland, så sønnen Jesper kan få stablet en god økonomi på benene inden et generationsskifte.
20. september 2019 kl. 08:11 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Hvad gør man, hvis man vil foretage et generationsskifte på gården, men jordpriserne er for høje? Familien Baad Petersen har valgt at sælge gården på Vestlolland og i stedet erhvervet to gårde i Vestsjælland ved Gørlev.

Ægteparret Jørn og Karin Baad Petersen har taget landboforeningernes formaninger om at generationsskifte i god tid alvorligt. Så selvom de kun er 55 og 52 år, hvilket ikke er meget i forhold til den høje gennemsnitsalder i landbruget, hvor hver tredje landmand er over 65 år, gik de for cirka to og et halvt år siden i gang med at overveje en model for et fremtidigt generationsskifte.

Indtil 1. december 2018 boede de på Kildegård i Dannemare ved Nakskov, hvor det var meningen, at sønnen Jesper på 25 år skulle føre bedriften videre.

- Vi havde budt på jord og forpagtning på Lolland i flere år, men det var for dyrt. Det koster på den anden side af 300.000 kr. pr. ha. Det synes jeg ikke, at en ung mand skal ud i, siger Jørn.

De gik derfor sammen med rådgivningsvirksomheden Agrovi for at se på, hvilke andre muligheder der var.

Annonce

Den rette gård lå i skuffen

Jesper er uddannet landmand og produktionsleder fra Dalum Landbrugsskole og arbejdede efterfølgende i et år på en stor planteavlsbedrift i Australien. Efter han kom hjem, begyndte de i februar 2017 for alvor at kigge efter en anden ejendom.

- Vi har altid hørt, vi skulle gå i gang med at generationsskifte i god tid. Så det var et godt tidspunkt nu, mens jeg stadig kan være med, siger Jørn.

De lave priser på sukkerroer og usikkerheden om roernes og sukkerfabrikkernes fremtid spillede også en rolle i, at de begyndte at kigge efter en ejendom på Sjælland. De var tæt på at forhandle sig frem til en aftale om at overtage en ejendom ved Sorø, men det lykkedes ikke at nå til enighed.

- Udgangspunktet var fra start, at vi skulle have 200 ha, det var det pengene rakte til, siger Jørn.

Efter lang tids søgen, hvor også Agrovi havde annonceret efter ledige ejendomme, havde en mægler en skuffesag liggende med Helsingegård i Vinde Helsinge.

Annonce

- Jeg sagde, at det ved jeg ikke, hvor ligger. Jeg troede, at det var i Nordsjælland. Men vi fandt ud af, at det lå kun otte km fra Abildgård ved Gørlev, som var til salg, og som vi havde fulgt i lidt tid. Abildgård havde dog for lidt jord med 94 ha, men med Helsingegårds 75 ha begyndte det at ligne noget, og vi fik ok fra banken på at overtage begge ejendomme, fortæller Jørn.


Måtte ud i bankskifte

Trængslernes tid var dog først lige begyndt, for banken trak sig, bl.a. på grund af et dårligt høstår i 2017 og udsigten til en tørkehøst i 2018.

- Sælgers bank på Abildgård tog over og var positiv, men efter en måned trak den sig også, fortæller Jørn.

De måtte derfor udsætte overtagelsen af de to gårde, som skulle have været 1. september 2018. Med Agrovis hjælp fik de kontakt med Sparekassen Sjælland-Fyn, og tredje gang var lykkens gang, omend kreditforeningen satte finansieringen ned fra 70 til 65 procent.

- Vi kom til at mangle lidt, jeg havde ellers håbet, vi kunne undgå bankfinansiering, siger Jørn.

Annonce

Først i oktober 2018 kom den endelige afklaring, og 1. december overtog Jørn og Karin gårdene, hvor Jesper nu bor til leje på Helsingegård, mens Jørn og Karin bor i et hus, som hører til gården, som de netop har sat i stand ved at skifte alt det indvendige.


Er faldet godt til

Karin har stadig en tøjbutik i Nakskov, og familien har også stadig sommerhus ved Dannemare, ligesom de to døtre Jeanne på 28 år og Jasmin på 21 år stadig bor i Nakskov. Omvæltningen ved at flytte helt fra Vestlolland til Vestsjælland har derfor ikke været så stor.

- Da jeg boede i Australien, skulle jeg køre 100 km for at handle ind, så jeg kan også køre til Vestlolland, hvis jeg skal besøge vennekredsen, og så kan jeg overnatte i sommerhuset, fortæller Jesper, som også allerede har fået ny kammerater i det vestsjællandske.

Jørn og Karin har sagt farvel til deres gård gennem 32 år, men har alligevel flere bekendtskaber nær deres nye hjem. Pudsigt nok er en af nabolandmændene fra Vestlolland, Boye Zachariassen, som stod i samme situation som dem selv, også flyttet til Vestsjælland kun cirka 15 km fra Helsingegård, mens en kammerat fra Lolland også er flyttet til området.

- Det er et dejligt område, naturen er virkelig flot, og terrænet lidt mere kuperet end på det flade Lolland. Fra det ene hjørne af marken kan vi se vandet og Storebæltsbroen og fra en anden mark har vi udsigt til Tissø, fortæller Jørn.

Annonce

Det kuperede terræn har dog også krævet lidt tilvænning.

- Da jeg skulle hente knust asfalt i den lille traktor, var jeg nær aldrig kommet hjem, da den havde svært ved at trække op ad bakken, så næste gang må jeg tage en større, fortæller Jesper, som sammen med sin far er passioneret Massey Ferguson-samler.

I maskinhallen er de røde traktorer linet op i størrelsesorden, og den ældste, en Massey Ferguson 35 fra 1958, fik Jesper i konfirmationsgave.


Økologi og udlejning

Overtagelsen af de to gårde har også betydet nye udfordringer med både driftsform og udlejning af huse. Der er fire lejemål tilknyttet gårdene, hvor Jesper selv bor i det ene.

- Det er nyt for os, vi har kun prøvet det siden december 2018, men lejerne er vældig flinke, der er ikke noget bøvl med dem, siger Jørn.

Annonce

De har netop skullet finde en ny lejer til et hus, som hører til Helsingegård, hvor de annoncerede på en Slagelse-side på Facebook.

- Der kom 30 henvendelser på syv-otte timer. På Lolland havde der nok kun været 1-2 henvendelser. Så der er lidt flere at vælge imellem her, siger Jesper.

Abildgårds jord er forpagtet ud til Jesper. Jorden dyrkes økologisk, hvilket også er nyt for familien, som altid har drevet konventionelt landbrug. Men Jesper er gået seriøst til opgaven, og han overtager yderligere 140 ha økologisk jord i forpagtning 1. oktober.

- Der er mere håndværk i det. Du kan ikke bare hæve doseringen med sprøjten, siger Jesper, som dyrker økologisk havre, rug, byg-ært og sukkerroer.

- Sukkerroerne tegner til at blive gode, men der er mange tidsler, og det er en udfordring at få dem bekæmpet, siger Jesper, der bruger radrenser til at luge ukrudt på de fem ha med roer.

- Det var også meningen, at vi skulle håndluge, men i år har vi haft travlt med at sætte huset i stand, fortæller han.


Godt udgangspunkt

På Helsingegårds jord dyrker Jørn korn, spinat og frøgræs som hvidkløver og engrapgræs, og udbytterne tegner til at blive middel, da der ikke har været så meget nedbør i området.

På de nye 140 ha vil Jesper dyrke lupin og ellers udvide med flere af de samme økologiske afgrøder. Og med de ekstra ha i forpagtning har landbruget nu den rette størrelse.

- Vi har et godt udgangspunkt nu. 300 ha passer meget godt til to mænd, som Jørn siger.

Planen for fremtiden er derfor klar.

- Jesper skal tjene nogle penge nu, så han kan få nogle gode regnskaber og et godt forhold til banken. Det er formålet, siger Jørn.

Det er Christoffer Munk Banke fra Agrovi Syd, der har rådgivet familien gennem processen.

- Lige nu er det muligt at få mere jord for de samme penge på Sjælland, og der er mindre konkurrence om forpagtning i forhold til Lolland. Processen fra salg til køb har krævet mange overvejelser. Både mentalt, men der har også været meget omkring rådgivning om skat, forberedelse af generationsskifte, den nye driftsform på ny ejendom og finansiering, forklarer han.

- Jesper er sat i gang nu og kan opbygge god bankbog og vise resultater forud for et generationsskifte, siger Christoffer Munk Banke.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE