cookie-og-privatlivspolitik
Nogle af de i alt tusind ton jordbær, som Peter Stybe Petersen forventer at producere i år.

9

Billeder

Nogle af de i alt tusind ton jordbær, som Peter Stybe Petersen forventer at producere i år.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Frugteventyret i Odsherred

Troldebakkens Frugtplantage i det smukke Starreklinte, nær ved Nekseløbugten, er en af landets største. De flere tusinde ton æbler, jordbær og pærer sælges overvejende til Orskov Foods på Fyn.
01. august 2018 kl. 08:30 Af Jens Henrik Nybo

FAKTA

I lige, næsten endeløse rækker, står i titusindvis af æbletræer helt op mod den stejle morænebakke Vejrhøj i Odsherred, som rejser sig brat langt ude i al sin vælde. På en varm, solrig junidag, da Landbrugsnyt er på besøg, giver synet mindelser om en lokalitet langt mod syd, eksempelvis i Sydfrankrig.

Vi står midt i en af Danmarks største frugt-succeser, Troldebakkens Frugtplantage, som forsyner danskerne med sunde og velsmagende æbler, jordbær og pærer, når de handler ind i de store supermarkedskæder, Coop, Dansk Supermarked (som nu hedder Salling Group), Dagrofa og Rema 1000.

Bag succesen står 48-årige Peter Stybe Petersen. Han er født og opvokset på forældrenes frugtplantage, som ligger på Hovvejen 9 ved Hørve, otte kilometer fra Troldebakkens Frugtplantage. Således har Peter haft frugterne tæt inde på livet altid.


Han valgte dog som ung at uddanne sig som landbrugsmaskinmekaniker og arbejdede med dette i nogle år, før han følte sig tiltrukket af æbler, pærer og jordbær. I 1996 købte han derfor en landbrugsejendom og startede i det mindre, men hurtigt blev der udvidet.

I dag råder Troldebakken over i alt 168 hektar, hvor æblerne dækker et areal på godt 66 hektar, jordbær 52 hektar og endelig pærerne med 26 hektar. Dertil kommer lidt over 20 hektar med vinterhvede og vårbyg.

Annonce

- Men disse afgrøder er alene sået for at kunne opnå sædskiftet, fortæller Peter og supplerer:

- Mine forældre er gået på pension, og derfor har jeg forpagtet deres 25 hektar frugtplantage. Lige nu er vi under omlægning til økologi på 30 hektar, og vi forventer at opnå godkendelsen til september 2019. Vi har jo kunnet konstatere, at et stigende antal forbrugere efterspørger økologi, og det vil vi gerne efterkomme.


Troldebakkens Frugtplantage er en af de helt store frugtproducenter i Danmark, og for at kunne opnå en fornuftig rentabilitet og sikre en produktion har det også været nødvendigt at betjene sig af teknologi og moderne løsninger. Således er der opsat tunneller, hvor jordbærplanterne kan opnå en længere vækstperiode, takket være styring af især vandtilførsel og lys.

De i alt 32 hektar tunneller er ikke billige: En halv million kroner koster en enkelt hektar.

- Derved bliver vi i stand til at plukke tre uger før, vi kan gøre det på de 25 hektar med frilandsjordbær og helt frem til oktober, indtil de ikke længere er røde. Samtidig får vi færre problemer med svampesygdomme i tunnellerne, siger Peter.

Annonce

Også i de store køle,- sorterings- og pakkehaller er der investeret i teknologi. Her er det især et såkaldt ULO-kølerum (Ultra Low Oxygen) som er styret af avancerede computerprogrammer, der gør det muligt at styre æblernes og pærernes modning på lager så godt, at de kan holde sig og bevare en høj kvalitet til ind i august. Dermed kan Troldebakkens Frugtplantage indfri kundernes ønske om at købe æbler hele året rundt.

Troldebakkens Frugtplantage har seks fuldtidsansatte, men har en kontrakt med en entreprenør, som i plukningssæsonen forestår plukningen. Entreprenøren står ligeledes for sortering og pakning, før frugterne sendes over til Orskov Foods i Ørbæk på Fyn.

- Vi valgte for 15 år siden at distribuere langt den største del af vores produktion til dem, efter vi i de foregående år havde leveret til Københavns Grønttorv. Som det gælder for andre landbrugsgrene, er det også nødvendigt inden for frugtavlen at følge med strukturudviklingen i retning af en mere strømlinet produktion, siger Peter Stybe Petersen. 


Troldebakkens Frugtplantage har de mest gængse æble- og pæresorter, så som Elstar, Rød Gråsten, Junami, Clara Frijs, Ingrid Marie, Discovery og inden for jordbær sorter som  Sonata, Flair, Favori, Furore, Malling Centenary og Rumba.

I æbleplantagerne står 3.000 træer pr. hektar, og hvert træ har omkring 100 æbler, svarende til cirka 15 kilo pr. træ - eller 150 gram pr. æble. Peter Stybe Petersen oplyser, at hans forventning til produktionen i år bliver på 3.500 ton æbler, 1.000 ton jordbær og 700 ton pærer.

Annonce

- Men, det er selvfølgelig svært at spå om, for rigtig meget er jo afhængig af vejret. Allerede nu har vi konstateret 30 procent lavere jordbærudbytte på grund af den megen sol og de høje temperaturer i foråret og forsommeren, siger han.


Tror på kunderne

Nok er det Orskov Foods, som aftager langt hovedparten af produktionen, men omkring 10 procent sælges til lokale gårdbutikker:

- At være til stede i gårdbutikkerne er rigtig godt, for de er gode ambassadører for dansk frugt, og de fortæller ligeledes den gode historie om oprindelsen af varerne, siger Peter og fortsætter:

- Vi sælger også æble-
most, som vi får presset på Fyn på basis af 2. sorte-
ringsæbler, og mosten forhandler vi også fra min fars gårdbutik i Hørve.

Om fremtiden siger han:

Annonce

- Mit håb er, at vi også om 10 år har en frugtplantage, som vi kan leve af, og som er fulgt med udviklingen. Som det gælder for andre landbrugsbedrifter har også vores store investeringer skabt en gæld, som skal betales af. Men jeg sætter min lid til, at forbrugerne fremover også vil støtte op om danske råvarer, som muliggør, at vi opnår en merpris i forhold til sydlandske producenters varer, siger Peter Stybe Petersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE