Annonce
Landbrug

Frustrerede lodsejere i Hornsherred

Nordsjællands Landboforenings møde blev holdt uden for Skibby i Brdr. Ewers mødelokaler. Foto: Jens Henrik Nybo

Mange landmænd føler sig snigløbet, efter Frederikssund Kommune hen over høst har indtegnet 7.500 hektar jord på Grønt Danmarkskort uden at informere om det - og uden at de kan finde fagligt belæg for det.

Forvirring, undren, frustration, ængstelse - og bestemt også en vis bitterhed - var tydeligt at spore hos de omkring 80 lodsejere, som 8. oktober var mødt frem til et møde om naturudpegninger i Frederikssund Kommune.

Det var Nordsjællands Landboforening, som prompte havde indkaldt til mødet på Skibby-kanten i Hornsherred, idet høringsfristen er tæt på, nemlig allerede 25. oktober, således, at hele lovkataloget kan sættes i kraft 1. december.

Når landboforeningen havde valgt netop Hornsherred i Frederikssund Kommune, er det fordi, at især her i området står rigtig mange lodsejeres arealer til at blive omfattet af udpegningerne til Grønt Danmarkskort.

Helt særligt koncentrerer bekymringerne sig omkring områder som Sønderby, Selsø, Østby, Skuldelev, Bonderup og Onsved, som er berørte af udpegningerne. Hvis man altså skal tro de foreslåede hektarer, som Frederikssunds Kommune har udpeget til at indgå Grønt Danmarkskort.

Jørgen Bech måtte som politisk ansvarlig høre på flere kritiske røster blandt de fremmødte landmænd. Foto: Jens Henrik Nybo

Snigløbet

- Jeg er nødt til at sige, at det har været en frustrerende oplevelse, at vi hen over høst, hvor vi alle har haft enormt travlt, pludselig opdager, at mange landbrugsarealer foreslås inddrages i Grønt Danmarkskort. Det skaber en enorm forvirring og bekymring. Sådan bør man bare ikke gøre det, sagde Lars Jonsson, formand i Nordsjællands Landboforening.

- Det her virker som om, man har brugt den brede grønne pensel til udpegningerne. Landboforeningen og også Naturrådet har hele tiden opfordret kommunen til at gå i dialog med lodsejerne i forbindelse med udpegningen af arealer til Grønt Danmarkskort, forklarede Lars Jonsson.

Flere lodsejere har overfor formanden givet udtryk for, at de føler, at de er blevet snigløbet, og at der er noget, som skal sniges ind ad bagdøren. Princippet om at naturudpegningerne skal ske via frivillighedens og dialogens vej, før det sendes ud i høring, og det er i hvert fald ikke opfyldt i det her tilfælde, beklagede Lars Jonsson.

Chefkonsulent Anker Riis fra Frederikssund Kommunes forvaltning har det tekniske ansvar for udpegningen af naturområderne. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nul information

Andreas Höll, Planteavls- og naturkonsulent i Nordsjællands Landboforenings rådgivningsfirma, Agrovi, gav en orientering om Agrovis oplevelse af høringsprocessen.

Han noterede sig, at ingen af de lodsejere, hvis jord er udpeget, er blevet informeret, og at hele forløbet i øvrigt skete under høsten. Han oplyste blandt andet, at der fra juni til august er blevet tilføjet hundredevis af hektar omdriftsarealer til naturformål, således at man har 7.500 hektar på udpegningskortet, hvilket udgør 30 procent af kommunens samlede arealer på 25.000 hektar.

Formanden for Nordsjællands Landboforening, Lars Jonsson, beklagede, at princippet om at naturudpegninger skal ske på frivillighedens og dialogens vej ikke har været til stede. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Forstår frustration

Fra Frederikssund Kommune og forvaltningen deltog også Jørgen Bech (V), der er formand for plan- og miljøudvalget, og chefkonsulent Anker Riis.

Jørgen Bech måtte som den politisk ansvarlige svare på flere kritiske spørgsmål fra forsamlingen om procesforløbet.

- For mig er det en mærkesag at sikre, at alle involverede får reel information i sådanne sager. Når I ikke oplever, det er sket, forstår jeg udmærket jeres bekymring, for I kender ikke konsekvenserne. Jeg skal også erkende, at det her ikke er en sag, der er groet i min baghave, men det er nu engang mig som udvalgsformand, det er pålagt at sikre, vi som kommune efterlever den planlovsændring, som Folketinget har vedtaget. Jeg må bare minde om, at de udpegninger, I ser på kortet, er udkast til høringen, og at intet er vedtaget endnu. Derfor kan jeg kun opfordre jer til at være præcise, når I indsender jeres høringssvar til kommunen, sagde Jørgen Bech.

Flere blandt de fremmødte udtrykte forvirring om, hvorledes høringssvarene skal udformes. De opfordredes til at få bistand fra Agrovi, der er landboforeningens konsulentvirksomhed. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Reduceret areal

Anker Riis nævnte, at der faktisk er fjernet 2.300 hektar fra det tidligere udpegningskorts 9.800 hektar, således, at det aktuelle nu er 7.500 hektar.

På kortet indgår fire typer naturområder, nemlig nuværende større naturområder med særlige beskyttelsesinteresser, økologiske forbindelser, potentielle naturområder samt potentielle økologiske forbindelser. Han medgav, at der hersker nogen usikkerhed om lavbundsjorde:

- Nogle af disse kan vi pille ved, andre kan vi ikke røre ved, og det gælder de arealer, som er med i Vandmiljøplanen. Men alle Natur 2000 områder skal indgå i udpegningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansiel ro

Endelig gav Agrovis økonomikonsulent, Niels Eghøj, en orientering om, hvorledes den finansielle verden vil se på de lodsejeres ejendomme, der vil indgå i Grønt Danmarkskort.

- Så længe intet er sket på ejendommen, vil kreditforeningerne ikke tillægge det stor vægt i deres vurderinger. Heller ikke den offentlige vurdering af ejendommen vil få sønderlige konsekvenser, men det skyldes nok især deres EDB-problemer.

Lars Jonsson rundede mødet af med at opfordre til, at alle - gerne bistået af Agrovis konsulenter - får indsendt høringssvar inden 25. oktober.

- Og jeg kan garantere, at Nordsjællands Landboforening vil kigge Frederikssund Kommune stramt over skulderen i den videre proces, sagde Lars Jonsson.

  • Nordsjællands Landboforenings møde blev holdt uden for Skibby i Brdr. Ewers mødelokaler. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Jørgen Bech måtte som politisk ansvarlig høre på flere kritiske røster blandt de fremmødte landmænd. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Chefkonsulent Anker Riis fra Frederikssund Kommunes forvaltning har det tekniske ansvar for udpegningen af naturområderne. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Formanden for Nordsjællands Landboforening, Lars Jonsson, beklagede, at princippet om at naturudpegninger skal ske på frivillighedens og dialogens vej ikke har været til stede. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Flere blandt de fremmødte udtrykte forvirring om, hvorledes høringssvarene skal udformes. De opfordredes til at få bistand fra Agrovi, der er landboforeningens konsulentvirksomhed. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan