Annonce
Landbrug

Fusion var den rigtige beslutning

2017 blev et vådt og vanskeligt år for landbruget. Nedbøren har gjort det ekstra aktuelt at være opmærksom på kommunernes arbejde med vandløbsregulativerne, konstaterer DLS-formand John Nielsen (tv.), som her står sammen med Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion. Foto: Denny Michael Jakobsen

Dræn og afvanding bliver vigtige indsatsområder i 2018 ifølge John Nielsen, formand for DLS.

- Fusionen var en god ide. Rådgivningen er blevet styrket. Og nej: Uanset hvad rygterne vil vide, så er der absolut ingen planer om at samle VKST på én adresse. Vi skal også i fremtiden have rådgivning i Toreby.

Sådan lyder det fra John Nielsen, formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS).

2017 blev året, hvor DLS gik i samarbejde med Gefion om at lave fælles rådgivning - og i øvrigt beholde de to bagvedliggende politiske foreninger som selvstændige.

- Den konstruktion står stadig ved magt. Og altså også rådgivningens to adresser. Men det betyder bestemt ikke, at vi ikke også fortsat arbejder med at styrke og udbygge samarbejdet i VKST. Det er en lang og ressourcekrævende proces at få to organisationer kørt sammen. Men jeg synes, vi er kommet meget langt her i det første år med solid støtte og indsats fra medarbejderne. Og det afspejler sig heldigvis også i opbakningen fra medlemmer og kunder, siger John Nielsen.

Færre bedrifter
- Medlemstallet i vores foreninger er vigende. Ganske enkelt fordi antallet af bedrifter fortsat falder markant. Også i vores landsdel. Strukturtilpasningen er naturligt nok også medvirkende til, at vi mister nogle kunder i VKST. Men vi får også nye ind - i øvrigt også fra erhverv uden for landbruget, hvor vi blandt andet også har VKST Revision. Ændringerne i landbrugserhvervet betyder, at man efterspørger rådgivning, som omfatter hele bedriften. Det kræver en vis størrelse at kunne levere ydelser på et højt fagligt niveau på en række forskellige felter. Den størrelse har vi nu. Jeg er fortsat helt overbevist om, at det var den rigtige beslutning med fusionen - og det rette tidspunkt, tilføjer han.

Et vådt år
I den politiske organisation arbejder man stadig som to foreninger. Og det er John Nielsen godt tilfreds med.

- Alene et område som kontakten til kommunerne er en stor opgave. I DLS har vi tre kommuner - og det er afgjort rigeligt. Her i 2018 skal vi for eksempel have fuld opmærksomhed på vores vandløb i landsdelen. 2017 blev som bekendt et ekstremt vådt år - og vejret mindede os om, hvorfor dræn og afvanding er helt afgørende vigtigt. I år skal kommunerne revidere en række vandløbsregulativer. Det er vigtigt, at alle er opmærksomme på arbejdet, så vi i fremtiden kan få vandet væk fra markerne. Vi har sammen en stor opgave i at få tilpasset vandløbene til de øgede vandmængder, som klimaforandringerne giver, påpeger John Nielsen.

Ud over VKST og vandløb peger han på tre andre områder, som har haft DLS-fokus i 2017: Samarbejdet - eller manglen på samme - med andelsselskaberne, pesticidstrategi samt samarbejde om “godt landmandskab” blandt andet med øget brug af digitale muligheder.

- Der har været talt og skrevet meget om vores uenigheder med andelsselskaberne især i spørgsmålet om afregningen på maltbyg. Nu skal vi gøre vores indflydelse gældende på regionsmøderne og via vores lokale medlemmer af repræsentantskaberne. Og så i øvrigt se fremad og få afklaret uenighederne, siger John Nielsen.

Hvad angår pesticidstrategien peger DLS-formanden på, at man overordnet har hilst det velkomment, at et stort set enigt Folketing står bag aftalen.

Bekymrende
- Men det er bekymrende, at flere kommuner enten har vedtaget eller overvejer at vedtage totalforbud mod brug af pesticider. Det står i skærende kontrast til den faglighed, som ellers kommer til udtryk i godkendelsen af vores sprøjtemidler og i selve strategien, siger John Nielsen, der tilslutter sig Landbrug & Fødevarer, som klager over kommunernes beslutninger og i øvrigt har lagt op til i givet fald at ville gå rettens vej.

Store muligheder
- Og så håber jeg, at 2018 bliver året, hvor øget brug af de digitale redskaber, landmændene bruger dagligt, kan være med til, at vi ikke skal så, høste, pløje og sprøjte efter rigide datoer som fastsættes af embedsmænd i ministeriet. Landbrug & Fødevarer vil i samarbejde med Miljøministeriet undersøge den digitale verdens muligheder for, at vi får lidt friere rammer til at drive vores landbrug, siger John Nielsen.

  • john nielsen
    2017 blev et vådt og vanskeligt år for landbruget. Nedbøren har gjort det ekstra aktuelt at være opmærksom på kommunernes arbejde med vandløbsregulativerne, konstaterer DLS-formand John Nielsen (tv.), som her står sammen med Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken