cookie-og-privatlivspolitik
Summer og Claus Christoffersen viser her et lille udpluk af deres gedeoste, som bl.a. skal sælges i deres nye gårdbutik.

8

Billeder

Summer og Claus Christoffersen viser her et lille udpluk af deres gedeoste, som bl.a. skal sælges i deres nye gårdbutik.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Gedemælkseventyret i Jystrup

Summer og Claus Christoffersen har taget de udrydningstruede danske landracegeder til sig og producerer nu gedeost af gedemælken under navnet Copenhagen Goat Milk i deres eget mikromejeri.
16. juli 2019 kl. 10:00 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Den danske landraceged er på den internationale liste over truede danske husdyrracer, og langt de fleste private avlere har kun enkelte dyr som hobby.

Summer og Claus Christoffersen fra Jystrup ved Ringsted har dog taget den danske landraceged, som er værdsat for sin mælk, sit kød, horn og skind, til sig.

Parret, der begge er 44 år, har 48 moderdyr og lige nu i alt 128 danske landracegeder på deres landsted i det naturskønne midtsjællandske område. Her har de netop indrettet et mikromejeri, hvor Summer bruger gedemælken til at røre gedeoste, ligesom hun også er i gang med at udvikle en gedemælks-is og -yoghurt.

De fik deres første geder for fire år siden, da de boede i et parcelhus i Hedehusene, hvor de lejede et lille stykke jord til gederne, men det blev hurtigt for besværligt, som Claus siger. Derfor rykkede de til Jystrup, hvor de har 10 ha jord, gederne kan boltre sig på.


Fra en anden verden

Claus er uddannet revisor og arbejder til daglig som økonomichef i bagerikæden Il Fornaio i København, mens Summer er uddannet laborant. Hun er nu hjemmegående, så hun har mere tid til parrets to børn Melissa på 7 år og Viggo på 15 år. Og ellers bruger hun nu tiden på at fremstille oste med krydderurter fra den store køkkenhave.

- Jeg gør meget ud af at udnytte sæsonens bær, urter og grønt mest muligt, fortæller hun og fremviser eksempler på de lækre gedeoste, der tæller friskoste rørt med henholdsvis hyben, purløg, kornblomst samt oregano og mynte.

Hun fremstiller også gedekugler, der er små runde stykker gedeost, som er marineret i soltørret tomat og en franskinspireret Chévre-ost, der er langtidslagret i 3-4 uger. Chévre-osten er udtaget til finalen om Produktprisen 2019 i kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem.

Claus koncentrerer sig til gengæld mere om selve landbrugsdriften. Han står op og malker gederne kl. 5.00 hver morgen i den gamle stald, inden han kører på arbejde.


Kløgtige geder

- Hver ged giver 2-2,5 liter mælk om dagen. Vi indvejer årligt cirka 20 ton mælk, siger Claus, som altid har haft en interesse for geder.

- Geder er klogere end køer og får. Hvis du har glemt at lukke en låge, gør de opmærksom på det med det samme og går ud. Der er kontant afregning, siger Claus.

De begyndte med tre geder, og kort tid efter fik de syv mere fra en besætning, der lukkede. Siden har de kun købt en, foruden de bukke, de har købt til avlen.

Ingen af dem har en baggrund inden for landbrug, så de har møjsommeligt indsamlet informationer for at finde ud af pasningsstrategi, dyrkningsmetode, fødevarefremstilling osv. De klarer selv hele værdikæden fra A til Z.

- Vores force er at finde ud af, hvordan man gør. Vi har brugt Youtube meget, fået tips fra venner og bekendte, været på kurser og besøgt gedeavlere for at blive inspireret, fortæller Claus.

- Vi gør det ikke for at score kassen, men fordi det er en livsstil. Lige nu har vi underskud, men er der noget, jeg kan, er det at lægge budgetter. Hvis vi kan få gang i afsætningen, kan vi godt komme til at tjene penge, men vi vil ikke have 500 geder, siger Claus, som godt kan lide variationen i selv at stå for hele værdikæden i stedet for at være specialiseret inden for et enkelt område.


Flere salgskanaler

Navnet Copenhagen Goat Milk fandt de på, da de stadig boede i Hedehusene, og da der ikke er nogle gedemælksproducenter tættere på København, gav det god mening at hedde noget med "Copenhagen"

- Navnet glider lettere ned, når vi hedder noget med "Copenhagen..", Det er et navn, der skiller sig ud, og man kan sætte meget efter Copenhagen Goat Milk fx Copenhagen Goat Milk Chévre, Copenhagen Goat Milk Yoghurt osv., siger Claus.

Gedeostene bliver solgt i Torvehallerne og restauranten Alchemist i København, ligesom Summer og Claus ofte tager på markeder for at sælge produkterne. De var til stede på Madens Folkemøde og var for nylig på Lille Bakery Farmer's Market i Københan.

- Her fik vi solgt det hele og fik gode kontakter, siger Claus.

Summer og Claus er også blevet en del af Råhandel-konceptet, så deres gedeoste inden længe vil være at finde i Coops butikker i Roskilde-området i afdelingen med lokalt producerede varer.


Ny gårdbutik

Som noget nyt forsøger de sig med en gårdbutik, hvor man kan købe gedeostene, og det er også meningen, at isen skal være klar til sommersæsonen. Derudover kan man købe hjemmelavet sæbe, og på sigt skal man kunne købe friske landæg fra gårdens lige nu 40 høns.

- Vi har først lige fået sat et skilt ud ved vejen. Der kører mange forbi på Roskildevej mellem Roskilde og Ringsted, så jeg tror bestemt, at det kan give nogle kunder. I lokalområdet er der mange, der har vist interesse for vores produkter, og der er forbavsende mange, der synes, at ostene smager godt, fortæller Claus.

- Friskostene smager ikke så meget af ged. Flere ostekendere har sagt, at det her er osten, man skal spise, hvis man ikke kan lide gedeost. Der kommer en god smag ud af det, når man kombinerer gedeosten med fx purløg eller timian. Gedekuglerne marineret i soltørret tomat får en umami-smag, forklarer Claus.

Han er en mand med mange idéer og har også planer om at sælge slagtedyr i fremtiden, hvis han kan finde en god slagter i København, der er med på idéen. Derudover er bedriften også ved at blive økologisk certificeret.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce