cookie-og-privatlivspolitik
Erhvervspolitisk konsulent i Gefion, Erik Hansen Blegmand, taler her ved medlemsmøde om Lejre-sagen.
Erhvervspolitisk konsulent i Gefion, Erik Hansen Blegmand, taler her ved medlemsmøde om Lejre-sagen.
Foto: Gefion

Landbrugsnyt

Gefion raser over Lejre Kommunes plan for sprøjteforbud

Indsatsplanen i Lejre Kommune mangler central faglig dokumentation for de omfattende forbud mod nitrat og pesticider, som der lægges op til, mener Gefion, der holdt medlemsmøde om sagen.
20. oktober 2019 kl. 06:41 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Landboforeningen Gefion havde forleden inviteret til medlemsmøde i Kirke Såby, hvor 50 lokale landmænd mødte op for at blive orienteret om, hvad konsekvenserne kan blive af den indsatsplan, som Lejre Kommune netop har haft i høring vedrørende beskyttelsen af grundvandet i kommunen.

Indsatsplanerne omfatter grundvandsbeskyttelse dels i Lejre Vest-området, der strækker sig fra Hvalsø og til kommunegrænsen mod nord, hvor der især i det nordlige område er sårbare grundvandsressourcer, og dels i Roskilde-Osted-området omkring ådalene, hvor Hovedstadens Forsyningsselskab, Hofor, indvinder vand.

I begge planforslag er der præsenteret boringsnære beskyttelsesområder, men Lejre Kommune går for vidt i sin plan, mener Gefion. Landboforeningen påpeger en modsætning i, at Lejre Kommune i sin indsatsplan skriver, at der ikke er problemer med pesticider i indsatsområdet, men alligevel vil indføre et forbud mod håndtering og brug af pesticider på meget store landbrugsarealer i Lejre.


Kritik af rådgiver

På mødet i Krike Såby rettede Gefion især sin kritik mod Rambøll, som er kommunens eksterne rådgiver.

- Rambøll har fuldstændig fejlet i forhold til at dokumentere, at der skulle være nogen som helst grund til at forbyde brug af kvælstof og pesticider. Siden 1990 er der ikke fundet godkendte pesticider over grænseværdien i vandforsyningsboringerne i Lejre. De største nitratfund er fundet i boringer, der ligger i et sommerhusområde, mon ikke indsatsen bør rettes mod kloakering og utætte boringer i det område, siger Torben Hansen, der er formand for Gefion.

-Vi har Miljøstyrelsens godkendelse til at bruge pesticider. Også på de arealer, hvor der dannes grundvand. Men kommunens rådgiver ser fuldstændig bort fra hele godkendelsesordningen og siger fx at nitratfølsomme områder også er et udtryk for, at områderne er pesticidfølsomme. Det strider mod al faglighed, lyder det videre fra Torben Hansen.

- Det har aldrig været meningen, at kommunerne skulle tilsidesætte godkendelsesordningen fra miljøstyrelsen, tværtimod. Men Lejres rådgivere stoler åbenbart ikke på Miljøstyrelsen, lyder den krasse kritik fra Gefion-formanden.


Håber på god dialog

På mødet fortalte Gefion, at man satser på at få en positiv dialog med Lejre Kommune om udfordringerne, og foreningen kunne glæde sig over, at hovedparten af de politiske partier fra byrådet også var repræsenteret ved medlemsmødet.

Det samme var chefkonsulent Nikolaj Ludvigsen fra Landbrug & Fødevarer og erhvervspolitisk konsulent i Gefion, Erik Hansen Blegmand, som begge holdt oplæg.

Nikolaj Ludvigsen præsenterede Landbrug & Fødevarers store indsats på grundvandsområdet, hvilket blandt andet omfatter en retssag i Beder ved Aarhus samt en retssag i Egedal Kommune. Desuden fortalte Nikolaj Ludvigsen om baggrund og indholdet i BNBO-aftalen, som forbyder pesticider i BNBO-områderne.

Erik Hansen Blegmand har læst og skrevet høringssvar til begge indsatsplaner, og han sagde, at han ikke er i tvivl om, at Lejre Kommune og dermed deres rådgiver mangler den helt afgørende dokumentation for, at der er problemer og dermed grundlag for et forbud mod pesticider og nitrat.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her