Annonce
Landbrug

Gevinst ved at bruge droner og satelitter

Præcisionslandbrug med droner og satelitter kan give det samlede landbrug en gevinst på 255 mio. kr. om året. Særligt de store landbrug kan styrke bundlinjen med præcisionsteknologier, mens gevinsten vil være mere beskeden for mindre landbrug.

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at nuværende teknologi til præcisionslandbrug som droner og satellitter vil kunne hæve landbrugets samlede bundlinje med 255 mio. kr.

Der kan være en række gevinster at hente inden for en ganske kort årrække, hvis danske landmænd anvender satellitfotos, droner og GPS-teknologi til at gøde og sprøjte markerne.

En ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet viser, at der er et gennemsnitligt forventet potentiale på cirka 134 kroner per ha ved præcisionslandbrug ved en udbredelse på cirka 72 procent af det dyrkede areal, hvilket svarer til 255 mio. kroner. Og gevinsten kan muligvis blive endnu større:

"Hvis potentialet sættes højt i alle størrelsesgrupper, og ved en 100 procent implementering, skønnes den samlede erhvervsøkonomiske gevinst at blive på 1.210 millioner", hedder det i rapporten.

- Det glæder mig, at forskerne kan se et betydeligt erhvervsøkonomisk potentiale i præcisionslandbrug, og at det er muligt at hente gevinsten allerede inden for ganske få år. Vi er her i gang med at bane vejen for et nyt kapitel i landbruget, hvor teknologien kan forbedre den enkelte landmands økonomi, samtidig med at præcisionslandbrug også kan gavne miljøet, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Allerede inden for to-tre år kan der høstes en gevinst på 255 mio. kroner. Det kræver, at landbruget anvender de præcisionsteknologier, der er tilgængelige i dag, på 72 procent af landbrugsarealet. IFRO vurderer, at gevinsterne allerede inden for tre til fem år kan være betydeligt højere som følge af udvikling af nye løsninger og faldende priser på udstyr.

Beskeden gevinst for små landbrug
Det vil dog særligt være de store landbrug, der vil få en gevinst ved brug af præcisionslandbrug. Potentialet for et gennemsnitligt landbrug er mere beskedent.

"Lønsomheden ved præcisionslandbrug afhænger af markens variation og de ekstra omkostninger, som er forbundet med investering i GPS-udstyr og til monitering af marken. Foreløbig har de driftsøkonomiske gevinster været beskedne på bedrifter med et gennemsnitligt produktionsareal, men der er mulighed for opnåelse af økonomiske gevinster ved autostyring, variabel tildeling af kalk, pesticider og i flere tilfælde kvælstof på mellemstore og større bedrifter", hedder det i rapporten.

Præcis sprøjtning og gødskning
Gevinsten finder forskerne ved, at landmændene ved hjælp af teknologien vil kunne udføre markarbejdet langt mere præcist og blandt andet kun udbringe den præcise mængde gødning og sprøjtemidler, som markerne har behov for. Dermed skal landmændene ikke bruge penge på unødvendige tiltag.

Samtidig gavner præcisionslandbrug miljøet, da markerne ikke får tildelt mere kvælstof end afgrøderne kan optage og ved at pesticiderne kun rammer der, hvor der er ønske om effekt.

Flere initiativer i gang
Miljø- og Fødevareministeriet lægger i øjeblikket mange kræfter i at undersøge potentialerne og kortlægge barrierer for anvendelse af præcisionsteknologier. Blandt andet har ministeriet indgået et partnerskab med Landbrug & Fødevarer, hvor det blandt andet vil blive vurderet, om der skal igangsættes yderligere projekter for at få viden og fremme brugen af præcisionsteknologier.

Ministeriet har også etableret et bredt partnerskab om præcisionssprøjtning for at få flere gode ideer frem i lyset og skabe samarbejde omkring præcis sprøjtning.

Derudover kører Landbrugsstyrelsen i øjeblikket en pilotprojektordning, hvor 20 landmænd er med til at udvikle præcisionslandbrug som en dyrkningsform, der på sigt kan bruges i den målrettede regulering.

  • Drone til landbruget.
    Præcisionslandbrug med droner og satelitter kan give det samlede landbrug en gevinst på 255 mio. kr. om året. Særligt de store landbrug kan styrke bundlinjen med præcisionsteknologier, mens gevinsten vil være mere beskeden for mindre landbrug.
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne