cookie-og-privatlivspolitik
Gjorslev Gods på Stevns

2

Billeder

Gjorslev Gods på Stevns
Foto: Niels Okking

Landbrugsnyt

Gjorslev Gods går nye veje

For to år siden overtog Jens Edward Tesdorpf godsejertitlen på Gjorslev Gods på Stevns. Driften fortsætter, men den nye ejer har også andre planer med middelaldergodset.
10. februar 2020 kl. 06:00 Af Niels Okking

Annonce
FAKTA
Født 1993
Biotekingeniør fra DTU
Opvokset på Stevns
Overtog Gjorslev Gods i 2018

I to år har Jens Edward Tesdorpf befundet sig i rollen som godsejer, og selvom nogle opgaver stadigvæk skal læres, er han godt i gang med at vænne sig til forholdene.

I 1970 overtog Peter Henrik Tesdorpf Gjorslev Gods efter sin far Edward, og Jens voksede senere op på godset, som hans far drev i næsten et halvt århundrede. Men det har ikke ligget kortene, at sønnen skulle drive stedet videre.

Det var faktisk først efter gymnasiet, at lysten for alvor kom, når det drejer sig om landbrug.

- Jeg tog til New Zealand og arbejdede på en kvægfarm i ti måneder. Her fik jeg for første gang øjnene op for erhvervet og tænkte, at når nu muligheden var der, ville jeg gerne overtage. Det var ikke en af de kæmpe bedrifter, som man hører om herhjemme. Jeg mener, der var 100 hektarer og 350 malkekøer, så det var ikke stort, men når man kommer ud og arbejder selvstændigt med tingene, sætter det nogle tanker i gang.


Færdiguddannet fra DTU

Planen har dog hele tiden været en uddannelse inden for bioteknologi, forklarer Jens Edward Tesdorpf. Måden, man kombinerer biologi og teknologi på og den rivende udvikling på området, har i lang tid interesseret godsejeren, der for nylig blev færdiguddannet på DTU (Danmarks Tekniske Universitet red.)

Annonce

- Jeg er uddannet biotekingeniør. Og tanken har hele tiden været at arbejde med bioteknologi. Det er specielt det biomedicinske felt, jeg har rettet min nysgerrig imod. Ved siden af dette arbejde vil jeg drive Gjorslev Gods sammen med blandt andre min godsforvalter.


Et historisk sted

På godset kommer der også et nyt ansigt. Stedets mangeårige godsforvalter, Lars Honoré, har valgt at stoppe efter 29 år i tro tjeneste.

- Det er et stort tab, så der er tale om et generationsskifte på flere poster. Jeg flyttede ud til godset forrige år og regner med at etablere mig rigtigt om to-tre år, når alt er på plads. Lars har hjulpet mig godt i gang, hvilket jeg har været glad for. Omkring selve driften har vi 300 malkekøer, og jeg tror, vi holder det niveau, kombineret med flere højværdiafgrøder som eksempelvis frøgræs. Så på det område kører virksomheden videre.

Men Jens Edward Tesdorpf har også andre planer for det smukke gods. Det skal ganske enkelt bruges mere. Sale og værelser skal ikke stå uudnyttede hen.

- Vi arbejder på at bruge stedets fantastiske historie. Film og TV-industrien kunne være en mulighed, derfor arbejder jeg med en kontakt fra filmbranchen på, hvordan vi stille og roligt får profileret godset rigtigt. Stedet og bygningerne har mange anvendelsesmuligheder, og jeg tror, vi vil være et match for mange interessenter under de rigtige forhold.

Annonce

Muligheder for filmoptagelser

Indtil videre har godsejeren fået produceret et par videoer, som skal i omløb på de sociale medier, ligesom der også er blevet lavet en visuel guide, som skal deles ud til filmfolk og producenter.

- Jeg tror på længere sigt, at vi kan skabe nogle spændende tiltag i de smukke historiske omgivelser. Det har jeg blandt andet en god dialog omkring med Stevns Erhvervsråd. For jeg vil gerne dele kulturhistorien med andre også i kommerciel sammenhæng.

Med en ny godsforvalter, ny uddannelse og et gods med en 10 hektar stor baghave kunne man tro, at den nye godsejer kom til at ryste på hånden over de mange beslutninger og overvejelser, han skal gøre sig. Men Jens Edward Tesdorpf føler sig hverken presset eller nervøs.

- Ja, der skal tages mange beslutninger, men det har jeg det faktisk fint med. Jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig presset eller ængstelig over opgaven, det falder mig egentlig meget naturligt både at tænke nyt og slå et slag for godsets historie. Her er blot tale om et generationsskifte i al stilhed, slutter godsejeren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE