cookie-og-privatlivspolitik
De godt 60 fremmødte økologer fik også værdifulde faglige input med sig hjem på Årsmødet i Sorø.

4

Billeder

De godt 60 fremmødte økologer fik også værdifulde faglige input med sig hjem på Årsmødet i Sorø.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Godt år for økologiske planteavlere

Økologisk Vkst holdt sit Årsmøde i Sorø, hvor 30 års dagen for Øko-mærket kunne fejres blandt de mange fremmødte
04. februar 2020 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

- Skal vi ikke rejse os og råbe et hurra for Ø-mærkets 30 års dag.

Således indledte chefkonsulent Lisbeth Frank Hansen sin beretning på Årsmødet i Økologisk Vkst, der blev holdt forleden i Sorø og med deltagelse af godt 60 økologer. Hun supplerede: - Danmark fik den første økologi-lov i hele verden i 1989, og den har været medvirkende til, at vi er det førende land i verden, når det gælder afsætning af økologiske varer. I dag udgør de økologiske produkter intet mindre end 14 procent af markedet, og det er ganske unikt. Vi er gået fra under 500 bedrifter i 1990 til omkring 4.000 i dag, og det økologiske areal i dag optager 300.000 hektar, fastslog Lisbeth Frank Hansen.


Færre omlægningstjek

48 bedrifter med et samlet areal på 3.119 hektar har i 2019 fået lavet omlægningstjek, og Lisbeth Frank Hansen vurderede, at omtrent halvdelen af dem er gået i gang efter omlægningstjekket. Det er overvejende de mindste bedrifter på under 20 hektar, nemlig 60 procent, der har foretaget et omlægningstjek, mens der i den modsatte ende kun er en enkelt på over 500 hektar, som har meldt sig. Dermed er gennemsnitsstørrelsen på 65 hektar. Chefkonsulenten kommenterede også på de DB2-tjek, der er foretaget, og de viser et gennemsnitligt beløb på 9.380 kroner pr. hektar, hvor de konventionelles lå markant lavere med 5.600 kroner pr. hektar.


Planteavlerne klaredesig fint

- Går vi ind og laver indbyrdes sammenligninger blandt de økologiske driftsgrene, så viste 2019 et godt år for planteavlerne med et gennemsnitligt dækningsbidrag på 9.380 kroner pr. hektar, hvor det året før lå på 4.750 kroner, fortalte Lisbeth Frank Hansen. På trods af det imponerende dækningsbidrag for 2019, så faldt foderkornprisen Ikke desto mindre, og det var især rug, men også byg, havre og hvede, som viste prisfald. Samme tendens viste sig for konsumkorn, mens bælgsæd og raps artede sig mere stabilt. Når dækningsbidraget i 2019 endte så højt samtidig med de lavere kornpriser, skyldtes det dels den rekord gode høst, dels at priserne først faldt efter høst, pointerede Lisbeth Frank Hansen, som supplerede: - Vi kan ikke undgå nogle bump på vejen, og jeg tror da bestemt, at priserne vil rette sig igen. Hun nævnte tillige de aktuelle priser her i januar, og de viser en stigning på brødhvede, foderhvede, bælgsæd, maltbyg og glutenfri havre. Til gengæld er foderrug, foderbyg og omlægningsafgrøder faldet i pris.


Bred vifte af arrangementer

Lisbeth Frank Hansen nævnte nogle af de kommende arrangementer i år, som blandt andet tæller Økologisk Plantedag på Ledreborg den 11. juni, deltagelse i Borgeby Feltdage i Sydsverige den 24.-25. juni, samt en række erfagruppemøder, Økologisk Inspirationsdag, klimatjek for Arla, bæredygtighedstjek og markvandringer sammen med Seges. Hun oplyste også om de tre abonnementsordninger, som Økologisk Vkst tilbyder. Endelig gennemgik hun regnskabet for 2019, som viser et forventet resultat på 827.000 kroner mod budgetteret 721.000 kroner, og dermed en fremgang i indtjeningen. Rådgivningen forventes at ende på 5.947.000 kroner, hvilket er godt en halv million højere end budgetteret.

Annonce

Brugergruppen

Hun kommenterede tillige på Brugergruppen i Økologisk Vkst, hvor forpersonen, Yke Kloppenburg, som i øvrigt var forhindret i at deltage på mødet, havde noteret sig, at bestyrelsen i Gefion udtrykte erkendelse af, at økologi er et forretningspotentiale. Men det skal være efterspørgslen, der driver det, og at nogle i bestyrelsen mener, at der har været for meget fokus på økologi og for lidt på økonomien. Af Brugergruppens ni medlemmer var Peter Tamborg, Otto Kjærgaard, Michael Westh Hansen, Torben Matthiasen og Lars Smidth på valg, og alle opnåede genvalg.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE