Annonce
Landbrug

Håndfast gevinst ved affaldsflis

Ulrik Olsen står her med en håndfuld af landbrugsflis, som er tilpas skåret til og uden rester af uønskede metaller, sten og grus. Foto: Jens Henrik Nybo

Ulrik Olsen er ihærdig og opfindsom, når det gælder at spare på dyr energi. Han varmer op med landbrugsflis fra paller og andre genstande, som sikrer tør og besparende energi til varme.

To store avls- og opformeringsbesætninger med næsten 1.000 årssøer kræver mængder af energi til opvarmning i staldene. Og netop energi-udgifterne tynger på alle landmænds budgetter. Især når der skal tages hensyn til bedre klima i stalde med besætninger, der skal frembringe det bedste avlsmateriale, som hos Ulrik Olsen på Kalundborg-egnen.

- Her har vi erstattet varmekanoner med spirør på væggene, hvilket giver færre udsving i temperaturen hos de ny-fravænnede grise, som vil betyde mindre dødelighed hos dem. Bare en halv procent færre døde vil betyde en merindtjening på 50.000 kroner om året, alene for Lykkensgaards regnskaber. Med overtagelsen af mine forældres Kongestensgaards Opformering taler vi om det dobbelte, siger Ulrik Olsen.

Dette er blot et af flere beregninger, som Ulrik Olsen har foretaget, siden han valgte at begynde med CO2-neutral opvarmning fra landbrugsflis - i landmandskredse også bare kaldt affaldsflis, som udgør 90 procent af opvarmningen. De sidste 10 er fra skovflis.

Halmfyrets drift styres med få operationer fra computeren. Foto: Jens Henrik Nybo

Synlig besparelse - som vokser

Selv uden at have modtaget en eneste støtte-krone i investering i CO2-neutral energi, har Ulrik Olsen allerede opnået pæne besparelser på opvarmning i sine to store bedrifter Lykkensgaard Avlscenter og Kongestensgaardens Opformering, siden han i 2011 valgte at investere næsten en halv million i installering af udstyr til afbrænding af landbrugsflis.

I dag skønner han, at han har vundet næsten 150.000 kroner på varmebudgettet for hver af de to bedrifter i forhold til at have brugt el og olie, og gevinsten vil akkumulere gradvist år for år, så der efter 10 år vil være en besparelse på 1,2 millioner kr. i forhold til brug af olie med dens aktuelle pris.

- Allerede efter fem år havde min investering tjent sig ind, og så luner det også - ud over varmen - at vi kan kalde os for CO2-neutrale, når det gælder opvarmningen i både vores store staldanlæg men også to dårligt isolerede lejligheder, der hører til bedrifterne, påpeger Ulrik.

Indledningen på projektet med landbrugsflis skete via kontakt med Dansk Miljøforbedring for et par år siden, og han har kun anerkendende ord om deres rådgivning. Om fordelene ved landbrugsflis siger han:

- Dansk Miljøforbedring leverer brugbart flis. Husk på, at materialet tit er hentet fra parker og rester fra byggebranchen, Under indsamlingen knuser de det, så metalgenstande, sten og grus og andre uønskede materialer er væk. Og så er det tørt, hvor skovflis ofte har op til 40 procent fugtighed. Det kører supergodt, også fordi der ikke er lange pinde iblandt, som kan sætte sig i sneglene.

En investering på næsten en halv million skulle der til for at få omsat fra el og olie til opvarmning fra affaldsflis. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

En ambitiøs herre

38-årige Ulrik Olsen har rigtig mange jern i ilden med hele tre store projekter. Allerede i 2007 købte han som 25-årig Lykkensgaard Avlscenter på Røsnæs ved Kalundborg, hvilket han kalder for en stor mundfuld i så ung en alder.

Var der ikke travlhed med at drive Lykkensgaard Avlscenter, så blev der for alvor travlt, da han for et par år siden i et generationsskifte som 7. generation overtog forældrenes Kongestensgaarden Opformering. Den ligger få kilometer fra Lykkensgaard Avlscenter helt ude på spidsen af Røsnæs med vand til tre sider.

Forældrene bor fortsat på Kongestensgaarden, hvor moderen hjælper til både med regnskaberne og ude i stalden. Faderen står for den daglige drift i det tredje af Ulriks ambitiøse projekter, nemlig selskabet Agrovest, som han driver sammen med kollegaen Anders Jakobsen. Igennem dette selskab driver de intet mindre end 1.400 hektar økologisk planteavl:

- For fem år siden havde jeg aldrig troet, jeg skulle blive økologisk planteavler, og det var da heller ikke den økologiske tankegang som sådan, der var drivende, derimod de økonomiske betragtninger, der dikterede valget. Vi er i år igennem andet omlægnings-år, og derfor kan vi først kalde os 100 procent økologiske til næste års høst. Så bliver det spændende at se forhåbentlig pæne tal på bundlinjen, når vi får lavet gode kontrakter - også til konsum, forklarer Ulrik og tilføjer:

- Jeg må dog erkende, at jeg hen ad vejen er blevet fascineret af denne dyrkningsform, for den giver professionelle udfordringer, men er samtidig vildt spændende.

Herinde er der flere hundrede grader varmt - udenfor væsentligt mindre, men varmen sikrer tilpas og kontrolleret opvarmning i staldene. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Leverandør af fin avl  

Lykkensgaard Avlscenter har i alt 530 årssøer med avl i 120 Duroc-søer og 150 landrace-søer. Resten er landrace i opformering. I 2012 opnåede de en førsteplads inden for avl af Duroc-racen. Avlscenteret har eksisteret siden 1937 og er en af Danmarks ældste besætninger.

Kongestensgaarden Opformering ligger seks kilometer fra den nærmeste svineproduktion, og afstanden reducerer risici for udefrakommende smittetryk væsentligt, hvilket gør den til en af de bedst placerede svinebesætninger i landet.

Her er 450 landrace-søer i opformering. De af søerne, som ikke sælges som avlsdyr, sælges som slagtesvin til Danish Crown - et antal på op imod 9.000 om året. På begge gårde sætter Ulrik og hans i alt 13 fuldtidsansatte - heraf fire elever - en ære i at frembringe såvel prima genetik som høj dyrevelfærd:

- Det skal være sådan, at når man køber avlsdyr, er kunden sikret stærke dyr med god tilvækst. Ligeledes lang holdbarhed, lavt foderforbrug, høj kødprocent og et højt sundhedsniveau. På Lykkensgaard har vi da også opretholdt samme sundhedsstatus siden 1986, understreger Ulrik.

Ulrik Olsen og Henriette Ergemann er i dagligdagen også travlt optaget af at lære den 11 uger gamle Molly at blive en del af familien. Og det kræver tid og tålmodighed. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu også med gårdbutik

Jo, i beskrivelsen af Ulrik Olsen hører også et fjerde ben, som nok mest er hans hustru, Henriette Ergemann's ære: Røsnæs Duroc:

- Min kone er uddannet inden for salg og marketing, og hun kom på idéen, at selvfølgelig skulle vi da også tilbyde kunder at købe kød fra vores dyr. Derfor har vi åbnet gårdbutikken, hvor kunder kan købe de bedste produkter fra vores dyr, især udskæringer fra Duroc-racen, som har fabelagtigt gode smagskvaliteter, som fedtmarmorering, saftighed - og simpelthen bare er til at sætte tænderne i. Selv sætter jeg et stege-termometer i kødet og tager kødet ud af grillen ved maks. 60 grader. Jeg lader det hvile i op til 20 minutter. De bliver super gode ved at brune dem af i smør på panden, og derefter stående i et ildfast fad i ovnen, indtil de har en kernetemperatur på 60 grader.

Således er Ulrik Olsens egen opskrift også krydret med de håndfaste gevinster ved at fyre med affaldsflis.

Røsnæs Duroc, som også er en del af Lykkensgaard, tilbyder økologisk grisekød. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Ulrik Olsen står her med en håndfuld af landbrugsflis, som er tilpas skåret til og uden rester af uønskede metaller, sten og grus. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Halmfyrets drift styres med få operationer fra computeren. Foto: Jens Henrik Nybo
  • En investering på næsten en halv million skulle der til for at få omsat fra el og olie til opvarmning fra affaldsflis. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Herinde er der flere hundrede grader varmt - udenfor væsentligt mindre, men varmen sikrer tilpas og kontrolleret opvarmning i staldene. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Ulrik Olsen og Henriette Ergemann er i dagligdagen også travlt optaget af at lære den 11 uger gamle Molly at blive en del af familien. Og det kræver tid og tålmodighed. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Røsnæs Duroc, som også er en del af Lykkensgaard, tilbyder økologisk grisekød. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel