Annonce
Landbrug

Hård kritik af banker og andelsselskaber

Formand John Nielsen lagde ikke fingrene imellem med kritik i flere retninger i sin beretning på generalforsamlingen i Dansk Landbrug Sydhavsøerne i Sakskøbing. Foto: Claus Hansen

DLS-formand med ros til regering - og ris til DLG, Danish Agro og Coop.

Ny vandløbslov, naturråd - og det fortsatte arbejde med den fusionerede rådgivning ...

Det er nogle af de opgaver, som Dansk Landbrug Sydhavsøerne kommer til at beskæftige sig med i år ifølge formand John Nielsen.
Men det er en spådom med forbehold - som han også understregede på generalforsamlingen i Sakskøbing forleden.

- Der var nok ikke mange, der i 2017 havde forudset, at DLS skulle tage et opgør med vores andelsselskaber om de afskallede kerner i maltbyggen. Det kan være svært at forudse alt, konstaterede formanden, der i sin beretning netop også var endnu en tur om årets heftige uenigheder med DLG, Danish Agro - og Coop.

De første om afregningen på byg. Coop-striden om Samvirke og pesticider. Men John Nielsens beretning havde også ros. Eksempelvis til regeringen.

Han kvitterede for en - efter DLS-opfattelse - trods alt bedre pesticidstrategi, for opbakning fra minister Esben Lunde Larsen generelt, for fjernelse af pso-afgift, nedsættelse af bo- og gaveafgift - og ikke mindst for muligheden for at tilføre mere kvælstof på markerne.

- Men vi hviler ikke på laurbærrene. Afgifter presser stadig vores økonomi helt urimeligt. Især her i landsdelen er vi ramt af pesticidafgiften, fordi vi har mange højværdi- og specialafgrøder, fastslog John Nielsen.

Strid om afregning af maltbyg
Han konstaterede dog også, at økonomien i landbruget i 2017 generelt var positiv.

- Mælke- og svineproducenter gjorde det godt, mens de rene planteavlsbedrifter kun lige går i plus. Her i vores område måtte vi også for andet år konstatere, at vejret ikke var med os - samt at andelsselskaberne altså skar dybt i betalingen for maltbyggen, sagde John Nielsen.

- Normalt vil man forvente, at andelsselskaberne arbejder for ejerne og ikke mod ejerne. Men høsten 2017 viste, at andelsselskabernes ledelser er sig selv nærmest. Trods mine meget kraftige opfordringer til at lave en aftale om de afskallede byg-kerner, så både landmænd og selskaberne kunne se, at de fik noget positivt ud af situationen, så valgte andelsselskabernes ledelser meget nidkært at fastholde et snævert juridisk spor til at slå ejerne - landmændene - i hovedet med, lød salven fra John Nielsen - som pegede på, at selskaberne i øvrigt har haft rekordoverskud de seneste år.

- I min optik var der alle muligheder for en god løsning for begge parter. Men selskabernes ledelser valgte efter høsten desværre konfrontation og juristeri. For mig har det været en grim overraskelse at være vidne til den måde, vore egne andelsselskaber reagerede på, tilføjede han.

Banker tager sig godt betalt
Og i beretningen var der så i øvrigt også skarp kritik af finanssektoren.

- Bankerne og realkreditinstitutterne tager sig stadig alt for godt betalt for at servicere os. Mere end 100 milliarder kroner betalte vi i renter og bidrag i 2016. Da renten er meget lav, er en stor del af de 100 milliarder kroner bidrag. Bankerne undskylder sig med krav om konsolidering - samtidig med at for eksempel Danske Bank udbetaler næsten ni milliarder kroner i udbytter, sagde John Nielsen.

- Bankerne bestemmer da suverænt, hvor meget de vil udbetale i udbytter. Men det er efter min opfattelse noget luskeri at stramme gebyrskruen og fortælle, at det er staten og EUs skyld, samtidig med at der udbetales rekordstore udbytter til aktionærerne, tilføjede DLS-formanden.

  • 08ERH-Generalforsamling i Dansk Landbrug Sydhavsøerne
    Formand John Nielsen lagde ikke fingrene imellem med kritik i flere retninger i sin beretning på generalforsamlingen i Dansk Landbrug Sydhavsøerne i Sakskøbing. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget