cookie-og-privatlivspolitik
20/9¬o00-Anders Knudsen-T¬Ømmervej, Saksk¬Øbing-mange-Kraftvarmev?ärk for Maribo og Saksk¬Øbing kommuner kaldet "ENERGI E2" blev officel indviet-v?ärket set fra en stubmark-der fyres jo med halm...
Dårlig høst to år i træk betyder, at halmlagrene er tømte.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Halmlagrene er tømte

Halm er en mangelvare grundet det dårlige vejr i efteråret, og udsigterne for dette års halmhøst ser heller ikke gode ud.
26. april 2018 kl. 07:25 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Halmlagrene er ved at være støvsuget, kraftvarmeværkerne efterspørger halm, og kvaliteten af halmen er dårligere. Problemet er to års dårlig halmhøst på grund af den megen nedbør.

- Sagen er, at i 2016 havde vi en dårlig høst, men var begunstiget af at have et lager fra det foregående år. I 2017 regnede det så meget, som vi ikke har set i 18 år, og mange landmænd fik ikke bjærget deres halm. Derfor mangler der halm til i år, forklarer Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører.

Han mener derfor, at der er behov for, at aftagerne og leverandørerne af halm sætter sig sammen og finder nogle løsninger, så der kan blive opbygget nogle større halmlagre.

- Der er hvert år to mio. ton halm, der ikke bliver brugt, men som bliver pløjet ned eller nedmuldet i jorden. Vi skal derfor have lavet en aftale med halmværkerne, så vi får sikret et større lager af halm, så vi kan modstå sådan et vejr, som vi havde sidste år. Det har vi en fælles interesse i, siger Hans Stougaard.

Han foreslår derfor, at landmændene får et større incitament til at opbygge et halmlager, fx i form af en bonus.

Udsigterne for dette års halmhøst ser heller ikke for gode ud.

- Sidste efterår blev der ikke sået vintersæd nok som hvede og rug, der giver en stor halmmængde. Vårbyggen giver mindre halm end vinterbyggen. Så vi vil alt andet lige få en mindre halmmængde i år, forklarer Hans Stougaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce