cookie-og-privatlivspolitik
Den gigantiske roeoptager Rexor Platinum fra Grimme blev demonstreret ved roetræffet ved Maribo.

9

Billeder

Den gigantiske roeoptager Rexor Platinum fra Grimme blev demonstreret ved roetræffet ved Maribo.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Hele roer ønskes

Prisen på sukker - og dermed roer - er fortsat helt i bund. På roetræf blev der derfor set på vigtigheden i at få så meget af roen som muligt op af jorden og ind på fabrikken.
01. oktober 2019 kl. 12:10 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Selvom sukkerroen langt fra er så lukrativ en afgrøde som før i tiden, er der stadig mange roedyrkere på Lolland-Falster, og mellem 80 og 100 af dem mødte frem, da der forleden var roetræf på Søgaarde ved Maribo.

Her lagde landmand Jacob Rasmussen jord til MariboHilleshögs træf, hvor der her ved roekampagnens start var særligt fokus på optagning og rensning af roerne.

Roekampagnen er netop skudt i gang, og de foreløbige prøveoptagninger giver håb om et godt udbytte i år.

- Prøveoptagninger viser, at vi måske kan forvente at høste 10 procent mere end fem-års gennemsnittet, og det trænger vi vist også til. Jeg synes, vi skal være positive over for sukkerroeproduktionen. Vi skal holde gang i de to fabrikker, så vi har et alternativ til andre afgrøder på Sydhavsøerne og Sydsjælland, sagde Ole Lauridsen, salgschef i MariboHilleshög.

Jacob Rasmussen er glad for at have sukkerroer med i sædskiftet på de 550 ha, hvor han også dyrker hvede, byg, hybridrug, raps, spinat, enghavegræs og hvidkløver.

- Lad os få priserne op, så vi alle sammen får lyst til at dyrke sukkerroer igen. Jeg synes bestemt, det er en afgrøde, vi skal bevare og have i vores markplan fremadrettet, sagde han.

Ifølge Bo Secher, der er chefkonsulent i Nordic Sugars agricenter, er der dog ikke basis for en højere roepris lige nu.

- Når sukkerprisen går op, er der også basis for en højere roepris. Desværre er det bare sådan lige nu, at sukkerprisen ligger på et minimum i forhold til de sidste mange år. Så jeg håber, at vi i fællesskab kan komme igennem denne periode, indtil sukkerprisen forhåbentlig igen kan komme højere op, sagde Bo Secher.


Pas på med aftopningen

Når roeprisen lader meget tilbage at ønske for roedyrkerne, er det så meget desto mere vigtigt, at man får det fulde udbytte af sukkerroen. For der er penge at hente ved at få så meget af roen med, når den skal aftoppes ved optagningen.

- I 2020 har vi aftalt med dyrkerforeningen, at der er fast topskive på tre procent, så vi får en nemmere proces, når vi kører roerne gennem laboratoriet i Nakskov. Fra øverste bladfæste tværs over er det passende at skære af, hvad der svarer til en femkrone eller lidt mere. Hvis der bliver skåret for meget af, kan 10-15 procent af udbyttet ryge, sagde Bo Secher og fremviste et eksempel fra den høstede bunke sukkerroer på Søgaarde, hvor der var skåret lidt for meget af i toppen af roen.

- Derfor er det vigtigt at få aftoppet det rigtige sted, men det kan i år måske blive vanskeligt, fordi vi i år både har store og små roer, sagde Bo Secher videre.


Nænsomt monstrum

Uffe Jensen fra Grimme Skandinavien fremviste ved roetræffet producentens nyeste roeoptager, som er en gigantisk maskine ved navn Rexor Platinum, der kører rundt med en 15,5 liters Mercedes Benz-motor med 650 hk - og til en værdi i omegnen af fire mio. kr.

Maskinen kan både skære roetoppen af med en kniv, men også slå roetoppen af med en såkaldt gummislagle.

- Med gummislagler kan vi afpudse roerne og køre lidt mindre aggressivt med vores kniv, men vi har også en aftopper som alene kører med slagler, den forreste kører med to valser, både stål- og gummislagler, og den bagerste valse kører alene med gummislagler til at toppe roen af og afpudse den, fortalte han.

- Grimme valgte i 2004 at gå ind på roemarkedet, og maskinen vi har med i dag, bygger på al den teknologi og erfaring, vi har udvklet siden da. Roemarkedet ser unægteligt anderledes ud i dag end i 2004, men den nye maskine her et signal fra os som producent om, at vi har en idé om, at roemarkedet finder sig selv igen, og at vi også skal tage roer op på sigt, så derfor udvikler vi fortsat grej, der kan løse opgaven bedre, hurtigere og mere effektivt, sagde Uffe Jensen, hvorefter det enorme monstrum af en maskine blev demonstreret.

Roedyrkerne fulgte intenst med i maskinens optagning og aftopning af roerne, og førstehåndsindtrykket var, at den dyre, store maskine, som blandt andet bliver brugt i Tyskland, leverede et præcist og nænsomt stykke arbejde.

- Vi vil følge gummislagler til at pudse roerne af med tæt. Det primære er, at vi ikke får grønt materiale med ind på fabrikken. I den nye brancheaftale er det sådan, at hvis der er 20 procent af roerne, der ikke er korrekt aftoppet, så der er bladdele med, vil der være en sanktion, forklarede Bo Secher.


Rene roer

Også renheden af roerne er et vigtigt parameter, så der ikke unødigt tabes penge på jorden.

- Tillægget for renhed er fem kroner pr. procent, at roerne er renere end 88 procent. Hvis man kan levere med 92 procents renhed, fire procent over de 88, giver det 20 kr. mere pr. ton rene roer, hvad der svarer til 1.400 kr. pr. ha, så der er penge at hente i renheden, forklarede Bo Secher.

Han kom også ind på kontrakttegningen for 2020-sæsonen som sluttede 31. august, men som er blevet genåbnet.

- Vi har en stigning i forhold til 2019, men efter at have evalueret, blev vi enige med dyrkerforeningen om, at vi gerne vil have nogle flere hektarer. Vi vil gerne sikre, at de to fabrikker er fyldt op, så de kører effektivt. Derfor vil vi gerne have et par tusinde hektarer mere, sagde han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her