cookie-og-privatlivspolitik
Erik Olsen fra Pilegård Simmental har været med på Roskilde Dyrskue hvert år siden 1989.

5

Billeder

Erik Olsen fra Pilegård Simmental har været med på Roskilde Dyrskue hvert år siden 1989.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Hjemmearbejdet er i orden

Erik Olsen har i 30 år udstillet Simmental-kvæg på Roskilde Dyrskue med et hav af ærespræmier til følge. På årets dyrskue stiller han op i syv kategorier.
29. maj 2019 kl. 14:50 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Når man har udstillet kvæg på Roskilde Dyrskue i 30 år og har en god føling med, hvad der skal til for at få en god bedømmelse, fører det en del ærespræmier med sig.

Det kan Erik Olsen fra Pilegård Simmental i Venslev i Hornsherred skrive under på. Han avler de store rød-hvide kødkvæg og har udstillet på Roskilde Dyrskue siden 1989, og han har ikke tal på, hvor mange ærespræmier det er blevet til gennem årene.

- Men sidste år gik det over al forventning med to ærespræmier for enkeltdyr, en ærespræmie for besætningen, og en ærespræmie i Interbreed på tværs af racerne, fortæller Erik Olsen.

Helt så godt regner han dog ikke med, at det går i år, hvor Roskilde Dyrskue har 50-års jubilæum, og han selv har 30-års jubilæum på dyrskuet.

- Jeg håber da på mindst en ærespræmie, men besætningen er ikke ligeså stærk som sidste år, hvor kvierne var ekstremt gode. To af dem har kælvet for nylig, så de har tabt sig, fortæller han.

Til gengæld har han forhåbninger til Pilegårdens Mette, som sidste år blev kåret til bedste kvie og også vandt ved Landsskuet i Herning. I år er Pilegårdens Mette med sammen med sin første kalv.


Kvægavler ved et tilfælde

Erik Olsen har cirka 50 moderdyr og 100 Simmentaler i alt på en bedrift, der også rummer 300 ha jord og Venslev Maskinstation, som han driver med sin søn Jeppe Olsen.

Det var egentlig lidt af en tilfældighed, at Erik Olsen blev Simmental-avler.

- Min bror og jeg hjalp en minkavler med at passe mink, og da han ikke kunne betale løn, fik jeg i stedet to renracede Simmental-kvier af ham. Jeg tænkte, at det kunne være meget hyggeligt at udstille dem, fortæller Erik Olsen, som altid har været vant til at komme på Roskilde Dyrskue med sin far, som gennem mange år har udstillet malkekøer helt tilbage til dengang, det foregik på Bellahøj.

Det gik godt med at udstille Simmentalerne, og Erik Olsen fik hurtigt smag for avlsarbejdet med den omgængelig kvægrace.

- Jeg gør meget ud af at sælge avlsdyr. Jeg har solgt 13 i år indtil videre, bl.a. en tyr til Tjekkiet. Men det er et langt træk at udvikle en god besætning, det gør man ikke lige på fem år, som han siger.


Godt udstillingsvindue

- Når du udstiller på Roskilde Dyrskue, kommer folk og ser dyrene og kommer til at kende en, så det er et godt udstillingsvindue i forhold til avl og videresalg, fortsætter han.

Roskilde Dyrskue er dog også hygge og socialt samvær.

- Det er jo nærmest en halv familiefest, og noget vi glæder os til. Vi bor i campingvogn, og min kone Lis står for de praktiske ting som tøj, og min datter Katrine står for at shine kvægene op og fremvise dem. Hun går meget op i det og henter bl.a. voks, sæbe og hårlak hjem fra England, siger Erik Olsen.


Går grundigt til værks

Meget af arbejdet med at skabe et godt udstillingsdyr foregår dog lang tid inden selve dyrskuet.

- Allerede et halvt år inden, skulle du gerne have udpeget de dyr, du ser muligheder i. De skal fuldfodres, for er de ikke velfodrede, når de udstilles, trækker det ned. Jeg lader dem gerne stå med grime på lidt tid og trækker lidt rundt med dem, så de vænner sig til det, og det skal de helst vænnes til allerede som kalve. Frygten er, at de skal stikke af, men du kan som regel se allerede, når du sætter dem af på dyrskuet, om de er stressede, hvis de ryster i muskulaturen, forklarer Erik Olsen.

Simmental-kvægene bliver inden dyrskuet også vasket hjemmefra, ligesom de bliver klippet hen over ryggen, og ørerne helst skal være fri for lange hår.

- Hvis hjemmearbejdet er i orden, så er du godt på vej, siger Erik Olsen og afslører, at han også nogle gange planlægger inseminationen, så det passer med, at han kan tage en ko med kalv med på dyrskuet, da det, som han siger, altid tager sig godt ud.


En sidegesjæft

Pilegård Simmental har egentlig navn efter Erik Olsens gamle gård, hvor hans søn i dag bor. Besætningen har han i dag på Solbjerggård, som han overtog efter sin far, men han har for nemheds skyld valgt at beholde navnet.

Solbjerggård fik i øvrigt splinternyt stuehus for fem år siden tegnet af Arkitektladen, da det ikke kunne betale sig at renovere det gamle. Venslev Maskinstation, som bl.a. hjælper landbrug i området med at køre gylle ud og presser halm, er sammen med markerne, hvor der dyrkes korn, raps og spinat, hovedindtægtskilden, mens kvægene mest af alt er en hyggeting ved siden af.

- Det er ikke dyrene, der holder bedriften kørende. Men når vi har staldende til det, er det hyggeligt at have dem gående. Og foderet kommer vi også til på en fornuftig måde i kraft af vores samarbejde med de omkringliggende landbrug, fortæller Erik Olsen.

Simmental-kvæget bliver i sommerhalvåret også brugt til at afgræsse et område på Bognæs i den sydlige del af Roskilde Fjord.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her