cookie-og-privatlivspolitik
Rapsmarkerne stod flot i slutningen af april, hvor dette billede er taget. Rapsen står nu foran høsten, fortæller planteavlschef Christian Iuel.
Rapsmarkerne stod flot i slutningen af april, hvor dette billede er taget. Rapsen står nu foran høsten, fortæller planteavlschef Christian Iuel.
Foto: Flemming Keith Karlsen/Arkiv

Landbrugsnyt

Høst-optimisme på Sydhavsøerne

Høsten på Lolland-Falster tegner generelt til at blive middel eller lidt over middel, lyder det fra VKST.
30. juli 2020 kl. 06:29 Af Jesper Bøgh

Det er lige op over, at høsten på Lolland-Falster for alvor skydes i gang.

Det sker med et optimistisk udgangspunkt, vurderer afdelingsleder i Planteavl i VKST, Christian Iuel.

- Det er vanskeligt at høste med øjnene, slår han dog først og fremmest fast med henvisning til, at det endelige udbytte og resultat først kendes og kan vurderes, når høsten er i hus.

- Som det ser ud nu er der grund til optimisme. Høsten tegner til at blive middel eller måske endda lidt over middel, vurderer Christian Iuel.

Vinterbyggen er på nuværende tidspunkt næsten færdighøstet.

Annonce

- Den ligger omkring middel, konstaterer han.

De næste afgrøder, der står på spring for at blive høstet er raps, vår- og maltbyg samt hvede.

- Det har længe set godt ud på rapsmarkerne. De har stået flot med tilpas mængde vand. Men de er blevet meget hurtigt modne, så det er meget spændende, hvordan høsten bliver, siger Christian Iuel.

Han peger på, at vår- og maltbyg mange steder er blev uens moden.

- Det giver nogle udfordringer for landmændene i forhold til, hvornår det er mest optimalt at høste for at sikre det bedst mulige udbytte, konstaterer han.

Annonce

Christian Iuel har fået oplyst, at foreløbig én landmand på Lolland-Falster har høstet hvede.

- Her har udbyttet været lidt over middel, så det tegner fornuftigt, siger han - dog igen med forbehold.

- Vejret er stadig meget afgørende, og det skal ikke hagle de næste 30 dage, slår han fast.


Tørt vejr ønskes

Hvis vejret arter sig de kommende dage, hvilket vil sige nogenlunde tørt, så vil høsten på Lolland-Falster indenfor en uge være i fuld gang langt de fleste steder.

Netop vejrudsigten på Lolland-Falster for den kommende periode tegner i skrivende stund nogenlunde tør med mulighed for enkelte byger.

Annonce

Et er udsigten til et middel- eller lidt over middel udbytte. Noget andet er afregningsprisen.

- Også det er med et vist forbehold. Men generelt ser det ud som om forbruget globalt under Corona-krisen er blevet mindre, hvilket medfører lavere priser på afgrøderne, siger Christian Iuel og peger i den sammenhæng på især maltbyg.

- Nedlukningen af samfund over hele verden har betydet noget for efterspørgslen på øl og dermed maltbyg. Fodboldkampe uden tilskuere og aflyste koncerter og festivaler har i den forbindelse en stor betydning, konstaterer Christian Iuel.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE