cookie-og-privatlivspolitik
Ikke alle hobbyavlere er lige gode til at få styr på registreringen af grisene. Men Fødevarestyrelsen pointerer, at det er vigtigt, at grisene er registreret, så myndighederne kan reagere hurtigt, hvis Danmark skulle blive ramt af afrikansk svinepest.
Ikke alle hobbyavlere er lige gode til at få styr på registreringen af grisene. Men Fødevarestyrelsen pointerer, at det er vigtigt, at grisene er registreret, så myndighederne kan reagere hurtigt, hvis Danmark skulle blive ramt af afrikansk svinepest.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Husk at registrere grisene

Grise skal mærkes, og grisebesætninger skal - uanset griseantal - registreres i det Centrale Husdyrbrugsregister. Det er særligt vigtigt, at grisene er registrerede, hvis Danmark skulle blive ramt af afrikansk svinepest.
25. april 2019 kl. 11:10 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Forår og sommer er traditionelt højsæson for indkøb af nye grise rundt omkring på landets mange hobbylandbrug. Derfor minder Fødevarestyrelsen om, at grisene skal være øremærkede, og at man skal huske at registrere sin besætning i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR).

Det gælder også, selvom man kun har én gris. Grise i kælegrisebesætninger kan mærkes med en chip i stedet for et øremærke.

Dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortæller, at det er vigtigt for myndighederne at vide, hvor der er grise, hvis der opstår et udbrud af fx afrikansk svinepest.

Afrikansk svinepest findes bl.a. i Østeuropa og rykker tættere og tættere på den tyske grænse. Sygdommen er en alvorlig husdyrsygdom, som er dødelig for grise.


Kontrolkampagne

I foråret gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne, hvor en række besætninger med udegående vildsvin og svin får besøg for bl.a. at sikre, at deres grise er korrekt registreret.

- Hvis en dansk besætning rammes af svinepest, så kan vi langt hurtigere skabe et overblik over risikoen for yderligere smittespredning, hvis alle griselandbrug er registrerede, og vi dermed ved, hvor der er grise, udtaler Stig Mellergaard.

Styrelsen har tidligere konstateret, at ikke alle hobbyavlerne er lige gode til at få styr på registreringen. Mere end hver 10. havde ikke orden i registreringerne, da Fødevarestyrelsen i 2017 var på kontrolbesøg hos 100 mindre hobbylandbrug.

For at blive registrere kan man kontakte CHR-afdelingen i Seges på tlf. 70 15 50 15 eller mail: CHR-Skejby@seges.dk

Når man registrerer sine grise i CHR, får man tilsendt en lille startpakke, som beskriver de regler, der gælder når man har grise.

Flytning af grise skal også registreres, og det kan man gøre på svineflyt.fvst.dk eller på App'en "Flytning af svin".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her