cookie-og-privatlivspolitik
Lone Urbrand Larsen.
Lone Urbrand Larsen.
Foto: Niels Okking

Landbrugsnyt

Hvad viste planteavlsforsøgene i 2019?

Antallet af brugbare resultater fra planteavlsforsøgende i Østdansk Landboforening er til at føle på. Vi har her udvalgt de vigtigste, men du kan læse om alle forsøgene eller udskrive en samlet opgørelse direkte fra vores hjemmeside.
14. december 2019 kl. 06:00 Af Lone Urbrand Larsen

FAKTA
PlanteNyt - det hurtige overblik
PlanteNyt er en abonnementsbaseret nyhedsmail, som udkommer en gang om ugen hele året. Med PlanteNyt holder vi dig opdateret på alt, hvad der sker i marken og de sidste nye regelændringer mv. Du har adgang til alle PlanteNyts nyheder og det store faglige nyhedsarkiv via din PC, tablet og smartphone. Om du står ude i marken, er i gang med at fylde sprøjten, gødningssprederen eller såmaskinen, kan du finde vores vejledninger frem. En effektiv søgefunktion gør, at du altid kan se eller gense vejledninger og forsøgsresultater mv. Afgang til forsøgsopgørelse, hvor du løbende kan se resultaterne eller udskrive en samlet opgørelse.

Af Lone Urbrand Larsen,

planteavlskonsulent,

Østdansk Landboforening

Forsøgsarbejdet har meget stor betydning og hvert år gennemfører Østdansk Landboforening flere forsøg og demonstrationer. Til 2019/20 sæson kører vores nyindkøbte forsøgssprøjte på fuld kraft og har allerede lavet de første behandlinger. Vi glæder os til at følge forsøgene og se resultaterne til næste år.

Her følger et uddrag af de mest interessante resultater. På vores hjemmeside kan du læse hele gennemgangen af de enkelte forsøg - samt hele forsøgsberetningen.

Annonce

Belkar skader i vinterraps

I rapssortsforsøget i Holeby blev der observeret tydelig afgrødeskade efter behandling med Belkar. Det så endvidere ud som om, at der var forskelle sorterne imellem. Efter databehandling kan det konkluderes, at der er forskel på, hvor tydelige skader en behandling med Belkar giver sorterne imellem. Det konkluderes også, at belkarskaderne ikke har betydning for udbyttet.

Flydende gødning øger ukrudtseffekten

Årets forsøg med Cossack og Atlantis viste effektforøgelse på 15-20 procent på agerrævehale ved at tilsætte flydende gødning. Tilsætning af 30 l flydende NS 30-2 gødning, det vil sige cirka 10 kg N, har været praktiseret i Tyskland i en del år, og begynder også at vinde indpas i Danmark. Flydende gødning erstatter ikke det anbefalede additiv, men er en ekstra effektbooster.

ØGRO til økologis foderbyg

Annonce

Hvis ØGRO bliver tilladt til økologisk dyrkning af foderkorn, vil det være en god mulighed for at tilføre ekstra næringsstoffer til foderbyg som en startgødning. Det års forsøg viser en mindre eller ingen merudbytte ved at tildele ØGRO som supplement til gylle eller sammenlignet med traditionel kunstgødning.

ØGRO er en naturlig gødning baseret på kødbenmel og børstemel fra danske produktionsdyr. Tildelingen af ØGRO koster omkring 1.000 kroner per hektar at tilføre svarende til en mængde på 20 kilo udnyttet N. Det betyder, at der skal være et merudbytte på mindst 5 hkg for at kompensere den ekstra omkostning.

Svampebekæmpelse i vinterraps er stadie aktuelt

På jomfruelig jord mht. vinterraps, har der, lidt overraskende, været et sikkert merudbytte for svampebekæmpelse. Merudbytterne kan blandt andet tilskrives lys bladplet, som er en svampesygdom der ses hyppigere i Danmark nu end tidligere. Lys bladplet skal bekæmpes relativt tidligt og senest i strækningsfasen. På jord med et almindeligt sædskifte med hyppig raps var der ikke et sikkert merudbytte for svampebekæmpelse, der har kun været angreb af knodbægersvamp.Smittestoffet for knoldbægersvamp kan komme fra nabomarker (fjernsmitte) eller andre værtsplanter - typisk ukrudtsplanter.

Vækstregulering og gødskningsstrategi i strandsvingel

Annonce

Vi har foretaget rigtig mange forsøg i frøgræs især i forbindelse med Store Frødag 2019. Vækstregulering og gødskningsstrategi i strandsvingel viste rigtige fine resultater.

Den rigtig vækstregulering i kombination med gødskning er vigtig, især når Moddus dosering skal sænkes på grund af lovgivningen.

Resultater viser, at det er muligt at finde gode alternativer til høj dosering af Moddus (fx 0,75 l Medax Top + 0,8 l Moddus M) også ved høje gødningsmængder, hvilket også giver det højt udbytte.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE