cookie-og-privatlivspolitik
At storbyen trænger sig på landsbyen Pederstrup og Grantoftegaard ses tydeligt, som driftsbestyrer Rune Sørensen her viser.

10

Billeder

At storbyen trænger sig på landsbyen Pederstrup og Grantoftegaard ses tydeligt, som driftsbestyrer Rune Sørensen her viser.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Hvor by og land mødes

Grantoftegaard var engang et traditionelt landbrug uden for Ballerup, men er i dag et økologisk landbrug med en social opgave i at give personer med en problematisk bagage indhold og selvværd.
08. marts 2019 kl. 14:20 Af Jens Henrik Nybo

Annonce
FAKTA
Grantoftegaard ligger på Pederstrupvej 69, 2750 Ballerup.
Cafébutikken holder åbent tirsdag - fredag kl. 11-15 og lørdag - søndag kl. 10 - 16.
Er man interesseret i at besøge gården, er der åbne stalde, tilgængelige folde, aktive rundvisninger og sæsonbetonede arrangementer.
Grantoftegaard kan kontaktes på tlf. 88185830 eller grantoftegaard@grantoftegaard.
Læs mere på www.grantoftegaard.dk eller Facebook/Grantoftegaard.

Det kan virke noget naturstridigt at se køer og får gå rundt på markerne og gnaske græs i sig, og umiddelbart bag foldene rejser sig en høj beboelsesblok.

Ligeså ejendommeligt er det, når man opdager, at den idylliske landsby Pederstrup nær Ballerup stadig indgår i by- og landmiljøet omkring den gamle Grantoftegaard.

Her - som i mange andre tilfælde I Danmark - er det storbyen, som har trængt sig ind på landmiljøet som en uundgåelig følge af befolkningstilvæksten.

Grantoftegaard var indtil 1991 et traditionelt landbrug, men netop på grund af Storkøbenhavns ekspansion og de skærpede regler om bl.a. husdyrhold og miljøregler, der fulgte med, valgte den daværende gårdejer at kapitulere i forhold til at kunne drive sit landbrug videre på en rentabel vis.

Derpå overtog Ballerup Kommune gården, og her løstes opgaver inden for beskæftigelse, uddannelse og miljøvenlig naturpleje.


"På kant med livet"

I dag er Grantoftegaard ejet af den Erhvervsdrivende Fond Grantoftegaard med Ballerup Kommune som stifter. Grantoftegaard har siden 2001 fungeret som en socialøkonomisk virksomhed, der fortsat skal skabe udvikling af moderne økologisk landbrugsproduktion med fokus på grundvandsbeskyttelse.

Landbruget er fundament og ramme om den sociale og uddannelsesmæssige virksomhed. Henved 50 ledige fra 15 til 63 år har deres daglige gang her med løsning af opgaver, som kan bringe dem videre inden for job som kantine, butiksassistent, gartneri samt ikke mindst landbrug. Eller komme i gang med en uddannelse.

Borgerne har vidt forskellige personlige forhold med i bagagen, men fælles for dem er, at de er "på kant med livet", som direktøren, Tanja Höper, udtrykker det:

- En af vores opgaver er at gøre borgerne parate til at kunne tage et job ude i erhvervslivet, blandt andet ved at give dem et meningsfyldt arbejde. Vi er en arbejdsplads kendetegnet ved hjemlighed og udramatisk omsorg, men vi praktiserer også en pædagogik med konsekvens, og de udstukne regler og rammer skal overholdes. Hvis der ikke er retningslinjer, eksempelvis i forhold til mødetider, kan vi jo ikke sende dem ud på arbejdsmarkedet, forklarer hun.

20 er ansat på fuld tid, otte er i beskyttet beskæftigelse, to i fleksjob og én i skånejob. Alle er er på overenskomstløn.


Naturpleje

Grantoftegaard drives hundrede procent økologisk, og der rådes over ca. 1.200 hektar jord, hvoraf kun de 80 ejes af gården. Resten er forpagtede arealer, fordelt over otte nabokommuner.

På det samlede areal dyrkes 800 hektar med hvede til brød samt andre korn- og frøafgrøder.

De øvrige arealer er henlagt til vedvarende græs- og naturarealer, hvor der foretages naturpleje, herunder bjørneklo-bekæmpelse. Naturplejen foregår ved afgræsning, som gårdens dyrehold på 300 får med lam og hundrede kreaturer sørger for.

Grantoftegaard råder over en større maskinpark, dog ikke pressere og møgspredere. Rune Sørensen er driftsbestyrer for hele landbruget, herunder også gartneriet. Han siger:

- Der ligger selvfølgelig en opgave i at bevare overblikket over de mange hektarer, når de er placeret over store afstande. Den helt store udfordring er dog at have styr på mere end 400 individuelle marknumre, men det lykkes nu meget godt af markholdet, fortæller han.

At det er de yngre mænd, som særligt interesserer sig for landbruget, har nok også meget at gøre med de store maskiner og at køre med dem, mener han:

- Men også pasning og fodring af dyrene tiltrækker meget. Det er en fornøjelse at se, at de unge ved at arbejde med det, som interesserer dem, kalder nye evner og egenskaber frem hos dem, og derved giver dem et tiltrængt behov for anerkendelse og succes. For manges vedkommende har de haft en følelse af ikke at slå til og du til noget, siger Rune Sørensen.


Et tilløbsstykke

Grantoftegaard har sin egen yderst velbesøgte økologiske cafébutik, hvorfra der sælges en række af gårdens egne produkter i form af flere end 50 forskellige grøntsager og krydderurter tillige med mel, som stammer fra kornet, samt kød fra lammene og limousine-køerne.

Grisekød er de dog ikke leveringsdygtige i, da det på grund af den bynære beliggenhed ikke er tilladt at holde grise. Få grise grynter dog rundt på en lille fold, men det er mere af hensyn til de mange besøg af børnefamilier og skoleklasser, hvor børnene får mulighed for at klappe grisebasserne.

Netop Grantoftegaards udadvendte profil er vigtigt i samspillet med omverdenen. Flere end 50.000 besøgende kommer årligt, og både hverdagens aktiviteter og særligt tilrettelagte arrangementer er populære for skoler, institutioner og andre borgere.

- Det er især et tilløbsstykke hver gang, fårene lemmer, og de mange hundrede nye lam kommer til verden, ligesom det også er et hit at se fårene blive klippet, honningen slynges og høsten er bjerget, fortæller Rune Sørensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce