Annonce
Landbrug

Hvor må du færdes i naturen?

Både landmænd, lodsejere, grønne organisationer og kommunale sagsbehandlere var mødt op til Friluftsrådets workshop om adgangsregler i naturen. Foto: Denny Michael Jakobsen

Regler for færdsel i naturen kan være indviklede, for hvor må du færdes, og hvornår må du som lodsejer sætte et skilt op med færdsel forbudt. Friluftsrådet holdt workshop om adgangsregler

i naturen.

Du har snøret vandrestøvlerne og taget rygsækken på for at tage på vandretur, men da du i raskt trav begiver dig ned ad grusvejen mod skoven, bliver du mødt af et skilt med adgang forbudt. Kan det nu være rigtigt?

Et andet sted sidder et ældre ægtepar på terrassen og nyder deres formiddagskaffe ved deres hus, der ligger ud til en lille smal sti med adgang til skoven. En skoleklasse kommer larmende og uanmeldt forbi, men kan det nu være rigtigt?

Der kan være mange dilemmaer og lige så mange hensyn at tage til på den ene side folks ret til at færdes frit i naturen og på den anden side privatlivets fred.

På en workshop i Sorø forsøgte Friluftsrådet at kaste lys over reglerne. Omkring 40 landmænd, lodsejere, grønne organisationer og kommunale sagsbehandlere var mødt op for at blive klogere på, hvad man må og ikke må.

Reglerne er omfattende og rækker ind over forskellige love, blandt andet adgangsbekendtgørelsen, naturbeskyttelsesloven, mark- og vejfredsloven og privatvejsloven.

Kun 40 procent ved, at det er tilladt at færdes på veje og stier i private skove, og som Louise Skou Grindsted fra Friluftsrådet sagde, så er det ærgerligt, for det kan betyde, at folk går glip af naturoplevelser.

Kommunen fører tilsyn

Udgangspunktet er, at det er lovligt at færdes i naturen, og fordi en lodsejer har sat et skilt op med adgang forbudt, privat område eller lignende, er det ikke nødvendigvis et lovligt opsat skilt, som er godkendt af kommunen, der er tilsynsmyndighed.

Kommer man ud for sådan et skilt, kan man kontakte kommunen for at høre, om skiltet er lovligt opsat, eller man godt må færdes på stedet.

Læs mere om adgangsregler i naturen

Du kan læse mere om reglerne for færdsel i naturen på oplevmere.nu, der er en kampagneside, som Friluftsrådet står bag sammen med en lang række organisationer som bl.a. Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening.

Du kan kan også læse mere om reglerne på Miljøstyrelsens
hjemmeside mst.dk/adgangsvejledning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen adgang i privat skovbund

Som lodsejer af en privat skov kan man kun lukke af for adgang, hvis skoven er under 5 ha. Derudover kan man midlertidigt lukke for adgang til skoven i forbindelse med jagt eller intensivt skovningsarbejde.

Besøgende må færdes til fods og på cykel på de permanente veje og stier i skoven fra kl. 6 til solnedgang. I modsætning til, hvad mange tror, må man ikke færdes i skovbunden, men altså kun på vejene og stierne i den private skov.

Vil man plukke svampe i skovbunden, skal man derfor finde en offentlig skov, hvor man også må færdes døgnet rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun forbud ved tre betingelser

På udyrkede arealer som fx græs- og brakmarker og enge må man også færdes til fods fra kl. 6 til solnedgang og også gennem låger til indhegnede udyrkede områder, medmindre der er græssende husdyr, eller der er skiltet med forbud. Lodsejeren kan lovligt opsætte et skilt med adgang forbudt, hvis en af disse tre betingelser er opfyldt:

1 - Hvis færdslen i særlig grad generer privatlivets fred.
2 - Hvis den er til gene for den erhvervsmæssige udnyttelse af ejendommen.
3 - Hvis den er til gene for dyre- og plantelivet.

- Det er op til en konkret botanisk vurdering, om man må færdes på en brakmark. Det afhænger af, hvad der blomstrer, skovbunden og hvordan naturen udvikler sig på stedet, forklarede Anker Madsen, chefkonsulent i Friluftsrådet.

På private veje skal samme tre betingelser være opfyldt, før man som lodsejer må forbyde adgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hund og hest

Hvis man medbringer en hund, skal den føres i snor i private skove, veje og stier, medmindre der er skiltet med, at de må løbe frit. På private fællesveje må hunden dog gå fri.

Hvad angår færdsel til hest gælder der strammere regler, da ridning ikke er tilladt i privatejede skove, medmindre lodsejeren har givet tilladelse. Ridning er dog tilladt på gennemgående private fællesveje og også på veje og stier i det åbne land, der er egnet til ridning, medmindre ejeren har forbudt det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færdsel i vandløb

Vandløb og søer, der har forskellige lodsejere, som fx Susåen, må man gerne sejle i med kano, kajak og robåde. Motordrevne fartøjer er til gengæld bandlyst, og man skal være opmærksom på eventuelle lokale vandløbsregulativer og sejladsbekendtgørelser.

Man har dog ikke adgang til private bådbroer, og hvis man går i land på privat område, skal man være opmærksom på, om det er tilladt at færdes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Organiserede aktiviteter

Ved større grupper af besøgende kræver det ejerens tilladelse at færdes i en privat skov, hvis der er over 30 mennesker. For skoleklasser, spejdere og vandrerlaug kræves det, hvis man er over 50 mennesker.

- Før man offentligt annoncerer med turen, skal man have lodsejerens tilladelse, og lodsejeren skal have anmeldelsen senest 14 dage før annonceringen, fortalte Chloe Rubin fra Miljøstyrelsen.

  • workshop
    Både landmænd, lodsejere, grønne organisationer og kommunale sagsbehandlere var mødt op til Friluftsrådets workshop om adgangsregler i naturen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum