cookie-og-privatlivspolitik
Når riflen skal indskydes, skal det foregå på en godkendt skydebane.
Når riflen skal indskydes, skal det foregå på en godkendt skydebane.
Foto: Kim Løwenstein

Landbrugsnyt

Hvor må riflen indskydes?

Bukkejagten skydes i gang 16. maj. Skal du indskyde riflen, anbefaler Danmarks Jægerforbund at bruge en godkendt skydebane.
10. maj 2019 kl. 07:00 Af Denny Michael Jakobsen

Mange jægere tripper for at komme på bukkejagt nu, hvor sæsonen snart skydes i gang 16. maj. Inden jagten kan gå i gang, er der dog nogle forberedelser. Har man ammunition nok, trænger grejet til at blive opdateret og ikke mindst så skal jagtriflen indskydes.

- Det, man sigter på, skal kuglen gerne ramme, men hvis kikkerten sidder bare lidt skævt, kan det på den lange afstand betyde, at man rammer meget forbi og dermed gøre stor skade, siger Nicholai Vigger Knudsen, konsulent for våben og skydebaner i Danmarks Jægerforbund.

Derfor skal jagtriflen indskydes, så man er sikker på, at kikkerten er korrekt indstillet. Men det er ikke ligegyldigt, hvor man indskyder riflen, da det skal foregå på en af politiet godkendt skydebane.

En skydebane defineres ifølge skydebanebekendtgørelsen som "et areal med et eller flere skydebaneafsnit, som hver især har én eller flere skydestandpladser eller skiveopstillinger, der permanent er indrettet til skydning med håndskydevåben...".

Danmarks Jægerforbund har på sin hjemmeside jaegerforbundet.dk en oversigt over godkendte skydebaner. Her fremgår det bl.a., at der fx for de 100 meters skydebaner er 22 af slagsen på Sjælland og øerne. Det er dog kun de skydebaner, som forbundets medlemmer har meldt ind, så reelt kan der være flere.

Annonce

Men må man egentlig indskyde jagtriflen hjemme på gården i ens private jagtrevir?

- Her er der tale om en gråzone. Lovgivningen siger tydeligt, at man må skyde med riflen på godkendte riffelskydebaner, og derudover må man bruge riflen på jagt. Problemet med indskydning på egen matrikel er, hvilke regler man skal anvende, og om indskydningen er en del af jagten. Der findes ingen retslige afgørelser på det, siger Nicholai Vigger Knudsen.

- Politiet har også en interesse i, at riflerne er indskudte, inden jægerne går på jagt. Hvis jeg går ud på samme areal og skyder på en papkasse i stedet for en råbuk, så er spørgsmålet, hvornår er det jagt, hvornår er det indskydning, og hvornår er det skydetræning, forsætter han.

Danmarks Jægerforbund anbefaler derfor, at man altid indskyder på en godkendt skydebane.

- Lad være med at indskyde på egen matrikel, for hvis noget går galt, kan du risikere at stå med en meget stor regning. Den lovpligtige jagtforsikring dækker kun det erstatningsansvar, du som jagttegnsindehaver pådrager dig ved at affyre skud under jagt, altså under efterstræbelse af vildt eller ved at skydevåbnet affyres utilsigtet under en jagt eller i umiddelbar forbindelse med jagtens påbegyndelse eller afslutning, forklarer Nicholai Vigger Knudsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE