cookie-og-privatlivspolitik
afdelingsleder i planteavl hos Vkst, Christian Iuel, slår fast, at den længerevarende periode uden nedbør endnu ikke er alarmerende for afgrøder som byg og roer.

2

Billeder

afdelingsleder i planteavl hos Vkst, Christian Iuel, slår fast, at den længerevarende periode uden nedbør endnu ikke er alarmerende for afgrøder som byg og roer.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Landbrugsnyt

Ikke alarmerende tørt for afgrøder

Tørken giver ikke anledning til bekymring på de lokale marker - endnu
24. april 2020 kl. 14:11 Af Jesper Bøgh

Mængden af nedbør i april over Lolland-Falster kan måles i få millimeter, og det har fået tørkeindekset for de to kommuner på Lolland-Falster til at stige støt de seneste uger hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Torsdag var tørkeindekset i Guldborgsund Kommune på 9,7, mens det var på 9,9 i Lolland Kommune på en skala fra 1 til 10.

Men ifølge afdelingsleder i planteavl hos Vkst, Christian Iuel, giver den minimale nedbør ikke anledning til bekymring for afgrøderne på Lolland-Falster.

- Vinterrapsen står virkelig flot på markerne i øjeblikket. Roerne er kun lige ved at spire frem og byg er også godt i gang med at spire, så lige nu ser det meget fornuftigt ud, lyder det fra Christian Iuel.

Han tilføjer, at jorden dog på meget kort tid er gået fra at være meget våd til meget tør.

Annonce

- Da roefrøene skulle i jorden i marts, var det en stor udfordring på grund af den meget våde jord. Det har givet uens så-bed på mange marker, og på få uger er det så vendt til meget tør jord, hvor jordknolde bliver som cement, siger han.

Det tørre og solrige vejr kan også give udfordringer i forhold til ukrudtsbekæmpelsen på markerne.

- Det ukrudt, der vokser frem nu, vil danne et stort vokslag. Det sker, når det er køligt, og der er meget lys. Det kan give en udfordring i forhold til ukrudtsbekæmpelsen, siger Christian Iuel.

Men ellers er vurderingen hos Christian Iuel, at afgrøderne i op til tre uger endnu vil kunne klare sig uden nedbør.

- For vintersæd er der ingen farer, fordi det har et stort rodnet, og der stadig vand et stykke nede i jorden. For byg og roer er fordampningen endnu ikke afgørende. Det bliver det først efterhånden, som bladene vokser sig større, fortæller han.

Annonce

- Men det mest optimale vil dog være, at vi indenfor de næste tre uger får omkring 50 millimeter regn. Så der er på ingen måde grund til bekymring på nuværende tidspunkt, slår han fast.


Skrækscenariet

Men han forstår godt de landmænd, der måske alligevel i stigende grad savner nedbør.

- For bare to år siden ramte vi jo skrækscenariet i forhold til tørke, og det står friskt i erindringen hos alle, siger han og peger på sidste år, som et rigtigt godt år.

- Også sidste år havde vi en tør periode i foråret, men der kom nedbør i passende dryp resten af vækstsæsonen, så det i sidste ende blev en god høst, tilføjer Christian Iuel.

Dermed konstaterer han altså, at alt er tæt på at være, som det helst skal være på de lokale marker.

Annonce

- Overordnet ser det godt ud nu, men som alle ved, er der ikke garanti for noget i forhold til vejret. Dermed kan jeg slet ikke forudsige noget i forhold til årets høst endnu, pointerer han.

Et tegn på, at manglende nedbør begynder at skabe udfordringer, vil være, at jorden boniterer - altså mister ydeevne.

- Det kan ses på områder i marken, hvor jorden er lysere, og der er mindre vækst. Så begynder vi at nærme os tørkeflader, fortæller han og slår fast:

- Der er vi slet ikke endnu. Men som nævnt vil cirka 50 millimeter regn indenfor de kommende tre uger være optimalt, siger Christian Iuel.

Et kig på vejrudsigten hos DMI med den usikkerhed, der traditionelt er forbundet med vejrprognoser, afslører fortsat begrænset med nedbør i skikkelse af mindre byger de kommende 10 dage.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE

ANNONCE