Annonce
Landbrug

Indsatsen har givet pote

Jens Christian Hansen med en enkelt bakke champignon med en vægt på 250 gram. Den årlige produktion er 1600 ton plus 15 ton specialchampignon. Foto: Jens Henrik Nybo

Tvedemose Champignon i Sydsjælland har takket være fremsynede investeringer sparet pæne beløb på den samlede energiregning. Flere vil støde til.

Energi fylder pænt i et champignongartneris omkostninger. For at sikre blandt andet en optimal kvalitet og holdbarhed af organismerne skal der både varmes op og køles ned til eksakte temperaturer døgnet og året rundt, ligesom der kræves en del arbejdslys.

Produktionslokalerne i Tvedemose Champignon i Lundby mellem Bårse og Tappernøje har et areal på 15.000 kvadratmeter, hvoraf næsten halvdelen af pladsen anvendes på vækst af svampene, så det siger sig selv, at besparelser på energiforbruget er vigtigt.

60 procent af energiudgifterne bruges på sterilisering af dyrkningsrummene for at holde sygdomspresset på et minimum, idet der ikke her bruges kemi, da det er en økologisk produktion, mens 40 procent går til varme.

For Tvedemose Champignon udgør de samlede udgifter til energi omkring 17 procent af virksomhedens totalomkostninger. Havde ejeren siden 1988, den landmandsuddannede Jens Christian Hansen, ikke løbende investeret i energibesparende foranstaltninger, ville dette tal i dag nærmere være 25.

1600 ton svampe
Tvedemose Champignon har været i familiens eje i tre generationer, og oprindeligt var her traditionelt landbrug med svin og køer. I 1963 startede Jens Christians far, farfar og morbror imidlertid op med at dyrke champignon, idet dårlige priser på kød fristede til en bedre indtjening.

Dengang producerede de 30 ton champignon om året, mens mængden i dag er 1600 ton plus 15 ton specialsvampe. Tvedemose Champignon er dermed det største af de tre tilbageværende champignongartnerier i Danmark.

Hovedparten af afsætningen er i dag økologisk. 80 procent af produktionen leveres til samtlige danske detailhandelskæder, mens henved 20 procent afsættes til cateringsektoren. En lille del sælges dog også i gårdsalg, hvor en stor del af kundekredsen er lokale.

Virksomheden har 65 fastansatte og 75 ungarbejdere – alle fra lokalområdet. Sortimentet er bredt, men hovedparten er hvide og brune svampe, og dertil kommer specialarter som tæller kejserhat, enoki, shiitake og bøgehat.

Halvering på 20 år
- Vi har i dag reelt etableret et helt nyt gartneri, hvis varme og el styres af computere. Der er installeret LED-belysning overalt på virksomheden frem for de daværende halogenlamper, og det har halveret udgifterne til belysning. Ligeledes har vi etableret klimaanlæg, der samlet set medvirker til, at vi i dag kun bruger halvt så meget energi pr. kilo produceret svampe i forhold til for 20 år siden, fortæller Jens Christian Hansen.

For fem år siden investerede han fire millioner kroner i et hollandsk energioptimeringsprogram, som minutiøst styrer hele klimaanlægget, og det har sikret det optimale klima - luftfugtighed og temperaturer - inde i lokalerne.

Han satser også i år på at erstatte de varmepumper, der blev installeret for ti år siden med nye og mere energibesparende.

- Nok var energipriserne lavere for ti år siden end i dag, og derfor kan det være vanskeligt at regne sig frem til det eksakte beløb, vi har sparet på energi, men min vurdering er, at investeringen tjente sig ind i løbet af tre-fire år. Indtil videre har vi reduceret olieforbruget med cirka 100.000 liter, siger han.

Sluk lys og stop motoren
Virksomheden kører et fokusprojekt, der skal huske medarbejderne på, at lyset slukkes og maskinernes motorer lukkes ned på det laveste standby-niveau, når de eksempelvis forlader lokalet for at holde pauser.

Der er også påsat gummilameller ind til kølerummene, som skal holde en konstant temperatur på 2 grader, og derved er der vundet ti procent energiforbrug i kølerummene.

Tvedemose Champignon køber strøm på spotmarkedet, fordi virksomhedens elforbrugs-profil egner sig til den prisdifferentiering, der fremover vil komme med overproduktion af energi om natten og i weekenderne.

Endelig har Agrovi bistået med etablering af et biobrændselsanlæg, der ventes taget i brug om et halvt års tid. Jens Christian Hansen er ikke i tvivl om, at fremtiden tegner lovende for champignonproduktion:
- Svampe producerer masser af protein, og det vil blive stedse mere efterspurgt, mener han.

  • Tvedemose
    Jens Christian Hansen med en enkelt bakke champignon med en vægt på 250 gram. Den årlige produktion er 1600 ton plus 15 ton specialchampignon. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem