cookie-og-privatlivspolitik
Juletræerne markeres med farvekode efter kvalitet og størrelse, hvilket bliver tjekket en sidste gang, inden de sendes til kunden.

11

Billeder

Juletræerne markeres med farvekode efter kvalitet og størrelse, hvilket bliver tjekket en sidste gang, inden de sendes til kunden.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Julens træhøst til Europa startede i september

Årets høst af juletræer er i gang hos Kirstineberg udenfor Øster Toreby.
03. november 2019 kl. 06:00 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

ØSTER TOREBY Juleslik og -kager er på det seneste stille og roligt krøbet ind på butikshylderne, og for blandt andet havecentre rundt i Europa er det også tid til at sætte julevarerne på hylder. En af de varer er pottegroede nordmannsgran fra Kirstineberg A/S, der har hjemme ved Øster Toreby.

- Vores hovedmarkeder er Norge, Sverige, Finland, Tyskland, England, Frankrig, Østrig og Schweiz. Men vi sender også noget til Slovenien, Rumænien og Polen, så vi kommer godt rundt, men dem, jeg nævnte først, er hovedmarkederne, fortæller ejer af foretagendet, Lars Hvidtfeldt.

For en måneds tid siden startede Kirstineberg i det små på årets salg af de særlige juletræer i potter, og de er nu oppe på 30 mand, der mod den travleste tid i midten af november sender juletræer ud over den danske grænse.

Ude i de omkring 80 hektar juletræsmarker bliver alle træer mærket og sendt til de forskellige lande, som hver især efterspørger noget forskelligt.

- Nogle steder vil de have nogle brede baljer, om man så kan sige, og andre vil have nogle meget slanke træer. Især da vi tidligere solgte træer til Rusland, kunne de ikke blive brede nok. Det var egentlig nogle, som vi ikke oplevede som førstekvalitetssortering, men det var det for dem. De skulle bare være brede og have en masse gran i dem, forklarer Lars Hvidtfeldt.

Fra træerne kommer ud på marken, og til de ender i butikkerne, går der mellem et og fem år - afhængig af størrelsen på træet. Og selvom konkurrencen på juletræsmarkedet er stor, har placeringen af plantagen på Lolland en særlig betydning.

- Der er selvfølgelig nogle, der prøver at lave det samme i Polen og Tyskland, men de har mere fastlandsklima, hvilket vil sige, at de har meget stor frostrisiko om foråret. Så området her er ideelt. Vi har en mildere vinter på grund af Østersøen, og vi har ikke samme risiko for frostskader. Selv i Midtjylland var der frostskader i år, forklarer Lars Hvidtfeldt.

- Der er jo ikke ret mange, der vil købe et juletræ uden top. Det skal jo have et sted at sætte stjernen, fortsætter han.


Ny bæredygtighed

Hos Kirstineberg er man både MPS- og Global Gap-certificerede. Med de to miljøcertificeringer er man i år begyndt at markedføre sig gennem FNs 17 verdensmål for bæredygtighed og udvikling.

- Vi kan se, efter vi er begyndt på det i år, at det er der en del kunder i Tyskland, der er meget optaget af. Tyskerne er nok den mest klimabekymrede nation i Europa, jeg kender til. Det kan godt være, vi taler meget om det herhjemme, men tyskerne handler på det. En havecenterkæde i Tyskland elsker, at vi kan gøre det her, forklarer Lars Hvidtfeldt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce