cookie-og-privatlivspolitik
Felix Stark (til venstre) og Jørgen Lundsgaard inviterer til debat.
Felix Stark (til venstre) og Jørgen Lundsgaard inviterer til debat.
Foto: Privat

Landbrugsnyt

Kender landmænd til bien og blomsten?

Verdens Bedste Fødevarer og Dansk Planteværn inviterer til debat under titlen "landmanden som naturforvalter".
12. august 2019 kl. 09:26 Af Lars Hovgaard

Annonce
FAKTA

Mere end 60 procent af Danmarks areal anvendes i dag til landbrug, og formålet er i reglen at holde markerne så fri af ukrudt og insekter, der skader afgrøderne, som muligt.

Det er derfor et åbent spørgsmål, hvordan landmænds virke kan gøre gavn for bier, blomster og alt det andet flora og fauna. Derfor inviterer foreningen Verdens Bedste Fødevarer i samarbejde med Dansk Planteværn til debat under titlen "landmanden som naturforvalter". Det sker på Ryegaard Gods, der drives både økologisk og konventionelt, hvor Dansk Planteværn på godt én procent af godsets arealer i en årrække har kørt forsøg, der har til formål at vise, at mindre tiltag på landbrugsarealer kan give positive effekter for biodiversiteten.

- Vi vil gerne indlede arrangementet med en markvandring, hvor agronom og forsøgsleder Jørgen Lundsgaard vil fortælle om blomsterstriber, bihoteller, lærkepletter og andre tiltag på godset. Vi håber, at mange vil deltage i rundturen og stille både udfordrende og opklarende spørgsmål, der kan gøre alle klogere på værdien af biodiversitetstiltag, siger Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn.


Gang i debatten

Efter rundturen sætter biolog og naturformidler Morten DD gang i debatten med sin vurdering af effekten af tiltagene på Ryegaard Gods, de mange kilometer blomsterstriber, der under stor mediebevågenhed er blevet sået på danske landbrugsarealer de seneste år og selve ideen med at overlade det til landmænd at bevare og beskytte dansk naturs mangfoldighed.

- Morten DD er kendt for at være bramfri i sin vurdering, og vi er glade for, at han har takket ja til at komme og udfordre naturens og landbrugets aktører i spørgsmålet om biodiversitet i et landbrugsland som Danmark. I Verdens Bedste Fødevarer arbejder vi for tiltag i fødevareproduktionen, der kan gavne biodiversiteten. Vi tror på, at en åben dialog og samarbejde kan gøre det muligt for Danmark både at være naturens og fødevarernes højborg. Verden har brug for begge dele, siger talsmand for foreningen Felix Stark.

Til debatten vil der også være repræsentanter fra landbruget, biforeninger og og landmænd,der har deltaget i projektet "Sjælland summer", som landmand Ole Christiansen har taget initiativ til.


En række aktører

Herudover bliver der inviteret en række andre aktører med interesser på området.

- Vi opfordrer alle, der interesser sig for natur og/eller fødevarer, til at komme med på dagen. Det er i alles interesse, at vi arbejder sammen om løsninger, der sikrer både en stærk dansk fødevareproduktion og en effektiv beskyttelse af dansk natur. I den dialog er alle konstruktive ideer velkomne, siger Felix Stark.

Debatten finder sted 20. august klokken 11.00 til 14.00 (let frokost inkluderet) på Ryegaard & Trudsholm Godser, Munkholmvej 377 i Kirke Såby.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her