cookie-og-privatlivspolitik
Det er ikke umuligt, at ulven af sig selv en dag vender tilbage til Sjælland og Lolland-Falster. Den er nemlig en glimrende svømmer, som kan tilbagelægge større afstande til vands.

Landbrugsnyt

Kommer ulven til Sjælland?

Ulven breder sig i Jylland, mens landmænd forståeligt nok er bekymrede for deres husdyr. Men hvor langt kan ulven sprede sig? Er det muligt, at den inden længe vil være at finde på Sjælland og Lolland-Falster?
09. maj 2018 kl. 08:51 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Fra og med 2012 er der blevet DNA-registreret syv ulveindivider i Jylland: 5 hanner, 1 hun og 1 af ukendt køn.

Derudover er der i 2017 blevet fotodokumenteret et kuld på otte ulvehvalpe.

Mange hundes glæde ved vand har de ikke fra fremmede. Ulve tøver ikke med at vade eller svømme over floder og søer, og kystlevende ulve i Nordamerika svømmer regelmæssigt mellem øer.

Flygter ulves byttedyr under en jagt ud i vand, kan ulve nogle gange svømme efter, og man har set en svømmende ulv dræbe en svømmende hjort.

Ulven er en glimrende svømmer, og man har registreret ulvesvømmeture på op til 13 km i naturen.

Dens svømme-evner forbedres af, at den har svømmehud mellem tæerne på forpoterne. Hos Thy-ulven målte disse hudholder op til 4 cm.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum

Ulven er et af de store samtaleemner i øjeblikket. I februar blev 15 får fundet bidt ihjel i en ellers ulvesikret indhegning ved Holstebro, foreningen Ulvefrit Danmark, som vil have ulven ud af Danmark, har set dagens lys og senest er en ulv fundet skudt ved Ulfborg i Vestjylland.

Foreløbig er ulveproblematikken kun relateret til Jylland på dansk grund, men sådan som ulven spreder sig i Europa, kan man så forestille sig, at den en dag finder vej til Sjælland og Lolland-Falster?

Ulven er blandt andet en god svømmer med svømmehud mellem tæerne på forpoterne, som gerne går i vandet. I Nordamerika har man registreret en ulv svømme 13 km.

- Der er stor forskel på sandsynligheden for, at en enkelt strejfer kommer til Sjælland, og at en decideret bestand etablerer sig, sådan som det er sket i Jylland siden 2012. Sidstnævnte kræver, at minimum en han og en hun uafhængigt af hinanden finder vej til Sjælland og så oven i købet finder hinanden der. Det er nemlig sjældent, at par/flokke spreder sig/migrerer. Det er det normalt kun unge enlige ulve på udkig efter eget sted at slå sig ned, der gør, forklarer Mogens Trolle.

Han er zoolog med speciale i pattedyr og hovedforfatter på Statens Naturhistoriske Museums hjemmeside "Ulve i Danmark".

- Det er helt rigtigt, at man i Nordamerika har observeret ulve svømme op til 13 km. Men det er i et område, hvor det er en del af ulvenes naturlige adfærd at svømme ud til øer. Det er slet ikke sikkert, at det ligger til de tyske ”landulve”, der kommer til Danmark, at svømme så langt, hvilket naturligvis er helt afgørende for deres spredningspotentiale, påpeger Mogens Trolle.

To veje til Sjælland
Hvis ulven skulle finde til Sjælland, er der to oplagte veje. Den ene er fra Jylland over Fyn, hvor der i 2016 blev fundet spor af ulve-DNA i et dødt rådyr. Derefter skulle ulven fortsætte videre over til Tåsinge, Langeland og til Lolland. Det vil dog kræve en masse svømmeture, også lidt længere af slagsen.

Den anden vej er fra Sverige over Kattegat/Øresund.

- Ulven er i gang med at sprede sig længere og længere sydpå i Sverige. Og jo større bestanden er i Sydsverige, jo større er chancen for, at en ung strejfende ulv krydser til Sjælland. I meget gamle dage, hvor man udryddede ulven på Sjælland, vendte den tilbage fra Sverige, men det var i vintre, hvor havet frøs til is, og den kunne gå over, fortæller Mogens Trolle, der dog ikke kan sige, hvor stor sandsynligheden er for, at en ulv rent faktisk kunne tænkes at svømme fra Sverige til Danmark.

Det er altså ikke umuligt, at ulven på et tidspunkt af sig selv vender tilbage til Sjælland og Lolland-Falster, men der er mange ting, der skal flaske sig for ulven for, at det kan ske.

- Jeg forventer ikke, at det sker foreløbigt. Jeg er dog før blevet overrasket over ulvens evne til at sprede sig, så man skal aldrig sige aldrig, siger Mogens Trolle.

Men hvis det skete, ville ulven sagtens kunne leve i Østdanmark.

- Ulven ville efter min mening sagtens kunne leve mange steder på Sjælland og Lolland-Falster. Den trives fint i kulturlandskaber, så længe der er nok rådyr og kronhjorte, og det er der masser af på øerne, siger Mogens Trolle.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE