cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge naturplanen er dette et oplagt sted til etablering af sø med henblik på oplevelser og herlighedsværdi.

3

Billeder

Ifølge naturplanen er dette et oplagt sted til etablering af sø med henblik på oplevelser og herlighedsværdi.
Foto: Privatfoto

Landbrugsnyt

Læg en plan for herligheds-værdierne - det betaler sig

En helhedsplan for ejendommen sparer penge og man undgår ærgrelser, mener ekspert
28. oktober 2019 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Med en helhedsplan for ejendommen er man godt på vej til, at de rigtige valg træffes første gang, og at harmonien på ejendomme er sikret. Herudover sikrer en helhedsplan, at en bedre prioritering af tiltagene kan udføres.

Det fortæller faglig leder og skovfoged René Didriksen fra Skovdyrkerne Øerne.

- Planen udarbejdes altid med udgangspunkt i ejernes målsætninger, og der er vide rammer for løsningsmulighederne, men kunsten er altid at vælge de rigtige muligheder første gang.

En planlægning af ejendommens natur, jagt og herlighedsværdi inspirerer til, hvordan man kommer i gang og for dem, der allerede er i gang, hvorledes man kommer videre med natur- og ejendomsplejen, påpeger René Didriksen.

Han nævner, at planen giver idéer til pleje af den eksisterende natur og, hvor der for eksempel kan placeres en vildtplantning eller en flot sø, gives der forslag til, hvordan de opbygges. Forslagene i planen er udelukkende tænkt som en anbefaling, og man kan vælge til eller fra i anbefalingerne i det omfang det ønskes.


Planlægning sparer penge

- Planlægger man rigtigt, sparer man ofte unødige omkostninger og ærgrelser. Husk på, at når man planter eller graver en sø, er det ofte en investering for altid. Det samme som at bygge et nyt hus, hvor plantegningen og indretningen helst skal gøres rigtigt første gang. Søen bliver beskyttet af naturbeskyttelsesloven og må ikke fjernes igen, påpeger René Didriksen.

Når der plantes, går der flere år, inden man rigtig får glæden af planterne. Laves der fejl her, vælger man i stedet at leve med fejlene, oftest fordi det er dyrt, tidskrævende eller ligefrem umuligt at lave det om. Indarbejdes det hele i en plan fra starten, prioriteres opgaverne rigtigt, og de unødige ærgrelser og omkostninger undgås.

Søen bør etableres, hvor den gavner ejendommen mest muligt. Beplantningen opbygges rigtigt, og indeholder de plantearter, som giver gode oplevelser og gavner vildtet.

- Begyndelsen på en helhedsplan begynder næsten altid med en markvandring. En tur rundt i terrænet, hvor jeg og ejeren drøfter, hvilke ønsker og forventninger, der er til ejendommens natur. I mange tilfælde går drøftelserne på jagt eller naturoplevelser. Enten fordi det er ejerens passion at jage, eller fordi jagten er udlejet og derfor skal passes, siger René Didriksen og tilføjer:

- Er det ikke jagt, som er formålet, er det glæden ved at forskønne ejendommen, sikre ejendomsværdi og pleje vildtet. Markvandringen og de indledende drøftelser er vigtige, fordi det er udgangspunkt for planen.

- Flere vælger at få lavet en helhedsplan sammen med planen for et nybyggeri, som kan være et nyt stuehus, maskinlade eller stald. Her har helhedsplanen fokus på de ejendomsnære beplantninger og at der for eksempel sikres naturoplevelser og gode udsigtsmuligheder fra bygningerne, slutter René Didriksen slutter:KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE