cookie-og-privatlivspolitik
Landmændene går et travlt forår i møde, da vinterafgrøderne flere steder er slået fejl på grund af det våde efterår. Nye afgrøder skal sås, men jorden er dog endnu for våd.

Landbrugsnyt

Landmænd tripper for at komme i marken og så

Jorden er stadig for våd til at så vårafgrøder. Landmænd må have tålmodighed, råder planteavlschef.
06. april 2018 kl. 11:42 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Landmænd står lige nu og tripper for at komme i marken og så vårafgrøderne. Men jorden er stadig for våd mange steder.

- Status lige nu er, at der stort set ikke er nogen, der har sået i vores område. Det er rigtig vådt derude, og alle er frustrerede over situationen. Vi får dagligt opkald fra frustredede landmænd, der er klar til at rykke ud, men de må afvente vejrsituationen, siger Martin Rath Olsen, planteavlschef i Østdansk Landboforening.

Landmænd i det sydøstsjællandske område har ligesom resten af Sjælland og Lolland-Falster oplevet store regnmængder siden sidste sommer. Nogen steder har der ikke været optimale dræn til at lede vandet væk, men selv på de mest veldrænede marker er jorden stadig våd, fortæller planteavlschefen.

Det kolde vejr i det tidlige forår betyder samtidig, at jordtemperaturen endnu er for lav til såning. Men selv om vejrudsigten siger sol og lunere temperaturer i weekenden, skal landmændene væbne sig med tålmodighed.

- Vinden lige nu er rigtig fin, men der skal ikke falde meget vand, før det bliver helt vådt igen. Vi har brug for en uge til 10 dage uden nedbør. Temperaturen er ikke så afgørende, men vi skal af med nattefrosten. Så jeg vil råde landmanden til at sørge for godt håndværk og have tålmodighed. Hvis du laver en dårlig etablering af afgrøden, så er du bagud hele vejen igennem sæsonen, forklarer Martin Rath Olsen.

Han mener, det er for tidligt at spå om årets høstudbytte på trods af årets sene såning, da vækstbetingelserne i løbet af sæsonen kan nå at blive gode, hvis afgrøden får den rette mængde sol og regn.

Vinterafgrøder ødelagt
Med hensyn til vinterafgrøderne er Martin Rath Olsens vurdering, at vinterbyggen ser fin ud. Nogle steder har der været problemer med vinterhveden, hvor den er blevet sået for sent i slutningen af september/starten af oktober.

- Nogle marker har ikke kunnet klare barfrosten, hvor vinterhveden ikke har været beskyttet mod den kolde vind af sne. Hvis det er sået sent og står med få blade, skal der ikke meget til, før det går til, forklarer Martin Rath Olsen, som også fortæller, at det samme gælder for vinterrapsen.

Hvis vinterafgrøden er ødelagt, er der ikke andet for end at komme op på hesten igen og få sået vårafgrøder på marken. Men landmanden må altså endnu væbne sig lidt med tålmodighed.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce