cookie-og-privatlivspolitik
Det blev lyttet intenst til de mange indlæg, som gjaldt alt fra afrikansk svinepest til svineøkonomien.

6

Billeder

Det blev lyttet intenst til de mange indlæg, som gjaldt alt fra afrikansk svinepest til svineøkonomien.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Lys for enden af tunnelen

VKST kom hele vejen rundt om svineproduktionen på velbesøgt møde i Sorø. Temaet var "Fra høj sol til vedvarende skydække" med henvisning til det gode 2017 og den aktuelt omvendte situation sidste halvdel af i år.
20. november 2018 kl. 08:47 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

- 2019 bliver et spændende år og heldigvis med positive indikationer i en ellers vanskelig tid. Vi tror på, at markedet har nået bunden, og at efterspørgslen vil stige i Europa i løbet af efteråret. På verdensmarkedet kan Afrikansk Svinepest (ASF) i Kina udløse en større efterspørgsel end forventet, tillige med at en handelsaftale mellem EU og Japan kan trække i den rigtige retning, fastslog vicepræsident i Danish Crown, Nicolaj Nørgaard, på Inspirationsaften for Svineproducenter, der blev holdt hos VKST i Sorø.

Her var omkring 70 mødt op til en udbytterig eftermiddag og aften med flere relevante og aktuelle indlæg, som kom 360 grader rundt om sektoren. Blandt de mange tilhørere var også et pænt antal folk fra bankverdenen.


Tro på højere notering

Nicolaj Nørgaard indledte dog med at kommentere på den aktuelle, ikke så positive situation med et dårligt salg i Europa afledt af sommertørken og et øget udbud af svinekød samt et generelt meget volatilt verdensmarked med svingende priser. Ligeledes forhold som handelskrig mellem USA og Kina, en stærkere EU-valuta og ASF i Belgien samt endelig Brexit som vilkår, som trækker i den forkerte retning. Med hensyn til Brexit udtrykte han håb om en blød landing.

Svinenoteringen, mente han, vil fortsætte en forventet lav eller stabil udvikling i perioden tre til seks måneder.

- Ser vi på perioden fra seks til 12 måneder, siger vores prognose derimod en stigning på op til 15 procent, når vi anlægger en konservativ betragtning, mens den optimistiske siger et plus på 25 procent, sagde Nicolaj Nørgaard.

Han præsenterede herefter brudstykker af den såkaldte 4WD-strategi, som Danish Crown er i færd med at rulle ud.


Værdi for kunderne

- Målet er, at vi skal have en ledende position på hjemmemarkedet. Vi har allerede fået presset en del udenlandsk kød ud af supermarkederne, hvilket naturligvis har gavnet os. Coop sælger således meget mere dansk kød end for et par år siden, nævnte han, og supplerede:

- Vi skal skabe mere værdi for vores kunder og nå højere op i værdikæden. Det har vi gjort med 12 investeringer, bl.a. baconspecialisten Zandbergen, Slagter Munch og DK Foods, og det vil skabe synergier, der kan bidrage til noteringen. Vi har etableret en specialiseret fabrik på anlægget i Ringsted for det japanske marked, en fabrik i Kina baseret på danske råvarer til forædling. Endelig har Dat Schaub investeret i Sydamerika, USA, Spanien og Kina.


Grise fra stolte leverandører

Nicolaj Nørgaard slog fast, at Danish Crown skal være drevet af forbrugernes ønsker, og her spiller ikke mindst markedet for specialgrise en rolle.

- Vi skal have flere grise fra stolte andelshavere, men vi vil også gå tættere på jer med jeres performance, herunder foderforbrug og tilbyde en generel benchmark på uge- eller månedsvis via en App.

Han undlod dog ikke at nævne problemerne med Danish Crowns usikkerhed om antallet af de ugentlige leveringer af grise og opfordrede til, at der meldes ind om antallet, og at tilmeldingerne overholdes:

- Vi har udbetalt otte millioner ekstra i vægtkompensation til leverandørerne, og havde vi ikke været nødsaget til det, ville det have givet op til 10 ører ekstra for alle kilo, sagde Nicolaj Nørgaard.


Vi skal være troværdige

Formanden for L&F Svineproduktion, Erik Larsen, og Christian Fink Hansen, direktør for Seges Svineproduktion, gav en opdatering på arbejdet for dansk svineproduktion, og her indledte Erik Larsen med at udtrykke frustration over, at det forestående valg har sat det politiske landskab helt i stå, og derved gjort det umuligt at lave langsigtede aftaler på Christiansborg. Om strategiplanen sagde han:

- Vi vil selv sætte retningen, flytte os og holde orden i egne rækker. Vi ved, at vi lugter og støjer lidt, men det er afgørende, at vi opnår samfundsaccept, og det opnår vi ved at være mere troværdige og stå på mål for de ting, vi foretager os. Vi skal også lade være med at sige til vores politikere, at alt er sværere for os. Eksempelvis er vores produktionsomkostninger kommet ned på niveau med spaniernes, og generelt har vi i dyreproduktionen ikke større omkostninger, nævnte han.


Flere kontrolbesøg

Erik Larsen pegede på kastration, hele haler, dødelighed pr. pattegris og farestier til løsgående søer som de vigtigste indsatser fremover. Endelig mente han, at medicinregistreringen skal forbedres:

- Vi skal hjælpe os selv med at nedbringe kontrolbesøg og indskærpelser, som er steget fra 31 pct. i 2016 til 43 pct. i 2017.

Herpå orienterede Christian Fink Hansen om en række faglige forsøgsresultater og fulgte op med fire forskningsområder, der pågår i Seges. Det gælder innovation, overlevelse afledt af brok, sociale grise samt gruppefodringsforsøg.

Fokus er på at skabe og synliggøre bæredygtighed. Der skal udvikles et certificeringskoncept for sporbarhed, fødevaresikkerhed, miljø og dyrevelfærd. Klimagrisen skal udvikles, og markedsudviklingen skal følges samt endelig dokumentation af miljøbelastningen, og her er samarbejdet med slagterierne afgørende, fastslog han.


Afrikansk svinepest

Dyrlæge Per Damkjær Bak fra Danvet K/S var indbudt til at orientere om truslen fra Belgien, hvor der er udbrud af afrikansk svinepest.

- Hvis ikke vi formår at holde det fra døren, går det kun én vej, og det er ned. Ingen ved reelt, hvad der vil ske, hvis vi får smitten, men sandsynligvis vil markederne lukke. Derfor er det vigtigt, at vi gør alt for at undgå, at smitten når os. Vi skal have fokus på smitteveje og spredning. Her udgør lastbiler den største risiko pga. det store antal transporter. Dernæst gælder det vildsvin, som øger smitterisikoen markant og endelige fodermidler fra et smittet område samt hobbygrise, påpegede Per Damkjær Bak.

Han nævnte typiske symptomer, som ligner andre alvorlige sygdomme: Høj feber, nedstemthed, manglende ædelyst, besværet vejrtrækning, flåd fra næse og øjne, ukoordinerede bevægelser, aborter, opkast, rødlige eller blålige misfarvninger i huden, høj dødelighed.

Han understregede dog, at besætningen kan være ramt, uden at alle disse symptomer er til stede. Herpå gennemgik han de indsatser, der følger, afhængigt af om mistanken kan be-eller afkræftes.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce