cookie-og-privatlivspolitik
Der bliver brugt færre timer i marken i dag sammenlignet med, da Niels Skov Christensen for 40 år siden begyndte at arbejde for familien Stoltze. Større og mere effektive maskiner har betydet færre arbejdsgange i marken, og samtidig praktiseres der pløjefri dyrkning på Lundemose.

4

Billeder

Der bliver brugt færre timer i marken i dag sammenlignet med, da Niels Skov Christensen for 40 år siden begyndte at arbejde for familien Stoltze. Større og mere effektive maskiner har betydet færre arbejdsgange i marken, og samtidig praktiseres der pløjefri dyrkning på Lundemose.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Markens mester hædret for tro tjeneste

Niels Skov Christensen blev forleden hædret med et sølvbæger af Landøkonomisk Selskab for 40 års tro tjeneste hos familien Stoltze.
07. august 2019 kl. 09:35 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der er sket meget i den tid, Niels Skov Christensen har arbejdet for familien Stoltze. 40 år er det da også blevet til, og det blev markeret på gården Lundemose ved Præstø, hvor Niels Skov Christensen er førstemand og landbrugsmedarbejder hos Carsten Stoltze.

Ved receptionen kom mange både familie, venner, bekendte og samarbejdspartnere og ønskede tillykke med jubilæet. Ulrich Holstein-Holsteinborg, bestyrelsesmedlem i Landøkonomisk Selskab, overrakte et sølvbæger i respekt for Niels Skov Christensens store indsats gennem årene.

- Du har holdt ud i 40 år. Det er utrolig flot, og det sker sjældent efterhånden, sagde Ulrich Holstein-Holsteinborg.

Niels Skov Christensen, 63 år, kom til at arbejde for familien Stoltze, da Carstens bror René Stoltze i 1979 overtog Toftegård i Ambæk på Jungshoved, hvor Niels arbejdede. Niels fulgte med og har siden arbejdet med driften af landbruget på familiens bedrifter.


Færre timer i marken

René Stoltze driver i dag vognmandsforretning fra Bakkegård, mens Carsten Stoltze bor på Nygård, og midt imellem ligger Lundemose, som Carsten i 1999 overtog fra deres far Reinhardt, som købte gården i 1971.

I alt er der 330 ha, hvor der dyrkes byg, hvede, raps og sukkerroer, og det er Niels, der står for driften i marken. Og det er lidt noget andet i dag sammenlignet med for 40 år siden.

- I dag er maskinerne vel cirka tre gange så store som dengang. Jeg husker, at vi kørte i en Massey Ferguson 1135 med 135 hk, i dag kører vi John Deere med 545 hk. Der er mere komfort i nutidens traktorer, og vi kører med gps, som styrer retningen. Når vi kører med sprøjter, sår, gøder og kører med harven har vi i dag dataregistrering og sektionskontrol, så der ikke sker overlapning. Og vi kan harve, så og gøde i samme arbejdsgang. Det er helt klart blevet mere effektivt sammenlignet med for 40 år siden, fortæller Niels, som gennem årene har deltaget i kurser om særligt gps-teknologi for at holde sig opdateret med nyeste viden.

Niels, der i sin tid er uddannet landmand fra Lyngby Landbrugsskole, får også rosende ord med fra sin arbejdsgiver.

- Niels har altid været godt til at opdatere sig på kemikalier og følge med i, hvad der foregår. Han har mere tjek på, hvilke kemikalier vi skal bruge, end jeg har, så jeg skal bare sørge for at bestille det hjem, fortæller Carsten.


Kørte roer med traktor

Sukkerroer er noget af det, Niels har brugt rigtig meget tid på gennem årene. Han har kørt utallige mængder af roer med traktor til sukkerfabrikken i Stege, hvor Nordic Sugar i dag selv står for transporten af roer med lastbiler.

Selve roeoptagningen er også blevet mere effektiv med årene. Førhen kørte Niels med en roemaskine monteret på en traktor, som kunne tage to rækker ad gangen. I dag kan de tage seks rækker ad gangen.

- Jeg kørte også meget gylle i de første år, da der på Toftegård var en stor malkekvægsbesætning, som vi aftog gyllen fra. Der er vi gået fra en 10 meters sprøjte dengang til en 36 meters sprøjte i dag, forklarer han videre.


Inspiration fra USA

Carsten arbejdede et år på en planeavlsejendom i USA, inden han blev uddannet landmand fra Næsgaard Agerbrugsskole, og han er siden kommet meget i USA, da han har fået gode venner derovre.

- Når jeg tager ud at rejse, er jeg sikker på, at markerne bliver passet. Det er ikke altid, jeg kommer ud i markerne, så er det supergodt at have en førstemand, der er god til at kigge efter bl.a. skadedyr og flyvehavre, siger Carsten.

I USA er Carsten blevet inspireret til pløjefri dyrkning, som han selv delvist indførte i 1999. Og det har også medvirket til, at der ikke længere bruges så mange timer i marken.

- Pløjning er ikke noget, man praktiserer i særlig stor udstrækning i USA. Det er for arbejdskrævende. Det er væsentligt hurtigere at harve én gang og så, fortæller Carsten.


Kan samarbejde med alle

Igennem årene har Stoltze-familien udført opgaver for bl.a. Engelholm Gods, Nysø, Beldringe og Liljendal. Niels har også været engageret i Renés vognmandsforretning, som er specialiseret i transport af korn, foderstoffer og roer, ligesom han ofte står for hegnsklipning af andre landejendomme.

- Folk er altid glade, når det er Niels, der kommer. De kan bare forklare over telefonen, hvor hegnet, der skal klippes, er, for Niels kender ejendommene ud og ind. Og så er Niels i øvrigt god til at samarbejde med alle. Vi har haft mange medhjælpere og samarbejdspartnere gennem årene, og det er guld værd at have en, der kan samarbejde med alle. Det er ikke alle, der kan det, lyder de rosende ord fra Carsten.

Men hvad har egentlig fået Niels til at være på samme arbejdsplads i 40 år?

- Jeg føler ikke, det har været samme arbejdsplads, når jeg har arbejdet på de forskellige gårde med tre forskellige ejere. Men det, jeg bedst kan lide, er at køre ude i marken, og at det er rimeligt selvstændigt. Jeg har stor medbestemmelse og driver stort set markerne selv, forklarer Niels.


Fremtiden

Selv om han er glad for jobbet, er han også nået en alder, hvor han overvejer snart at gå på efterløn. Måske sidst på året.

- Men jeg vil stadig hjælpe lidt til med forårsarbejdet i marken og høstarbejdet, fortæller han.

Ellers skal tiden bruges på hans og hustruen Annis hus.

- De første to år skal vel bruges på at rydde op i haven, som han siger med et smil.

Parret har sønnen Peter på 29 år, der arbejder som planteforædler hos Nordic Seeds afdeling i Hannover i Tyskland.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her