Annonce
Landbrug

Miljø og klima på dagsordenen i den kommende valgkamp

Den nye direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung, talte ved DLG VækstForum 2019 i Ringsted Sportscenter. Foto: Denny Michael Jakobsen

Vejen til vækst er ikke ligetil, sagde Anne Lawaetz Arhnung, ny direktør i Landbrug & Fødevarer på DLG VækstForum, hvor hun også så frem mod et snarligt folketingsvalg.

På DLG VækstForum havde de op mod 500 fremmødte også mulighed for at møde den nye direktør for Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung.

Anne Lawaetz Arhnung overtog direktørposten efter Karen Hækkerup, der trådte tilbage ved udgangen af september for at hellige sig familien.

Anne Lawaetz Arhnung er uddannet jurist fra Københavns Universitet. Hun kom til det daværende Landbrugsraadet i 1996 og har siddet i direktionen i Landbrug & Fødevarer siden 2012. I 2014 blev hun forfremmet til viceadministrerende direktør, og to år senere fik hun også ansvaret for at effektuere sammenlægningen af Landbrug & Fødevarer og landbrugets videnscenter Seges, da hun blev udnævnt til direktør i Seges.

Hun kortlagde i sit indlæg de mange udfordringer, landbruget har stået over for de seneste år som finanskrise, Ruslands importforbud, overproduktion af mælk, tørken i 2018 og den kommende Brexit.

- Man kunne godt ønske, at der var en lige vej til vækst, men vejene til vækst er mange, og vi må erkende, at vi har en svær økonomisk situation, sagde Anne Lawaetz Arhnung.

Brexit er en joker

I Landbrug & Fødevarer kigges der efter, hvor der er mulighed for vækst, og det er ifølge Anne Lawaetz Arhnung på eksportmarkeder som Kina og Vietnam, hvor der har været en eksplosiv vækst, når man ser over de seneste 10 år, men også ved at fastholde positionen på de eksisterende kernemarkeder, selvom Brexit er en joker.

- Igennem 10 år er der arbejdet på at få varmebehandlede svineprodukter som pølser ind i Kina. Man skal have handelsaftaler og fødevaresikkerhedsaftaler for at komme ind på markedet, men nu er det lykkedes. Med hensyn til Brexit er der ingen gode løsninger på det. Det er nærmest et mareridt. Hvis vi får et hårdt Brexit, bliver Storbritannien et tredjeland, og det betyder grænsekontrol, eksportdokumenter og toldbehandling, forklarede Anne Lawaetz Arhnung.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klima et tema i valgkampen

Andre muligheder for vækst ligger i effektiviseringer, nye partnerskaber, højværdiafgrøder og ved at se mod de nye trends på markedet.

Her er bæredygtighed det helt store tema, og 36 procent af vælgerne angiver i en måling fra december 2018 af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten, at miljø og klima er det vigtigste emne ved de kommende folketingsvalg sammen med sundhedspolitik.

- De nye generationer er åbne for at prøve noget nyt, og de spiser mere grønt og har en mere fleksibel tilgang til fødevarer. Veganere råber nogle gange højt, men veganere udgør uendeligt få. Der er få, der er veganere i lang tid, for det er meget besværligt. Vi skal fortsætte med at blive ved med det, vi er gode til, og vi skal sørge for, at de grønne på tallerkenen er danskproduceret. Der har vi gode udviklingsmuligheder, sagde hun.

Andre trends lige nu er mere fokus på sporbarhed og de såkaldte convenience-produkter, som er mad, der er hurtigt og nemt at tilberede.

- Og så er den stor fokus på plastic også et tegn på ønsket om et mere bæredygtigt forbrug. SF og Radikale mener, at alt løser sig, hvis vi kun producerer halvt så mange landbrugsdyr. Vi har de mest klimaeffektive landbrug i verden. Det skal vi bruge. Forbrugerne skal se det i et internationalt perspektiv, når vi i Danmark kan producere mere for mindre, sagde Anne Lawaetz Arhnung.

Læs mere fra DLG VækstForum

  • Den nye direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung, talte ved DLG VækstForum 2019 i Ringsted Sportscenter. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem