cookie-og-privatlivspolitik
Der er blevet givet et års dispensation for brug af neonokotionider til såning af bejsede sukkeroefrø.
Der er blevet givet et års dispensation for brug af neonokotionider til såning af bejsede sukkeroefrø.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Minister forbyder sprøjtemiddel

Folketingsmedlem Kasper Roug (S) glæder sig over dispensation til at bejse sukkerroefrø.
04. december 2019 kl. 06:00 Af Jesper Bøgh

Annonce

Sprøjtemidlet neonikotinoider er kendt for at svække biers evne til at orientere sig, så de ikke kan finde føde eller hjem til boet.

Derfor har miljøminister Lea Wermelin (S) forleden besluttet at forbyde brug af stoffet til golfbaner og til potteplanter i gartnerier.

- Det rykker noget, fordi vi selvfølgelig ikke skal bruge et middel, som, vi ved, er skadeligt for bier, og som er med til at forstærke den biodiversitetskrise, vi har, når det ikke er nødvendigt. Det mener jeg ikke, at det er. Hverken for golfbaner eller potteplanter i gartnerier, siger Lea Wermelin.

Neonikotinoider er forbudt til udendørs brug i Danmark og resten af EU, men med en række dispensationsmuligheder i den europæiske regulering.

Brugen af stofferne forbydes helt på golfbaner, mens godkendelsen til potteplanter i gartnerier bliver trukket tilbage. Desuden får roebranchen et år til at afprøve det alternativ, der er fundet, og som kan erstatte neonikotinoider. De danske sukkerroeavlere har lige nu dispensation til at bejdse de sukkerroefrø, som bliver sået til foråret.

Sprøjtemidlet kan muligvis være en af forklaringerne på, at bestanden af bier er faldet i de senere år.

For folketingsmedlem Kasper Roug (S) fra Lolland er især dispensationen til de danske sukkerroeavlere til at bejdse sukkerroefrø en sejr.

- Jeg er meget glad for, at roefrøene har fået en dispensation som en af de eneste frø, da det hos os på Lolland-Falster har direkte indflydelse på cirka 300 arbejdspladser på de lokale sukkerfabrikker, siger Kasper Roug og tilføjer:

- Det har været en lang proces i de sidste to måneder, hvor min opgave som lokalt folketingsmedlem har været at overbevise ministeren om alvoren for vores område. Ministeren har i den grad lyttet og hjulpet os med et særligt fokus på roefrø og Lolland-Falster, siger han.


Glæde og bekymring

Han udtrykker derfor lettelse over, at dispensationen er forlænget med et år.

- Derved kan vores roefrøsproducenter nå at omstille deres produktion og ikke risikere et chok, som vil skade roeavlerne og hundredevis af arbejdspladser, slår han fast.

For naturordfører Anne Valentina Berthelsen (SF) handler det mest af alt om, at det om et år er helt slut med brug af neonikotinoider.

- Erhvervet får en overgangsperiode til at afprøve alternativer til bidræberpesiticidet, så vi ikke risikerer, at en stor gruppe mennesker i særligt roebranchen pludselig står uden job. Men dispensationen er et klart signal om, at den kommende sæson skal være bidræberpesticidets sidste sæson i Danmark, siger hun.

Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere, udtrykker glæde over dispensationen.

- Vi er glade for, at vores dispensationsansøgning er blevet godkendt. Det er meget positivt, siger han.

Men samtidig udtrykker han også bekymring.

- Det bekymrer mig, at det nu tyder på, at dispensationen ikke kan forlænges ud over det kommende år. For som vi ser det, er der endnu ikke kendte alternativer til neonikotinoider. Det ville være dejligt, hvis der var, siger Jørn Dalby.

Han peger på, at roedyrkere i andre EU-lande, hvor der ikke har været dispensation, har måtte bruge det svarer til 700-800 kroner pr. hektar på bekæmpelse af skadedyr.

- Det er en voldsom ekstraomkostning, som vil gøre det endnu mere vanskeligt for roedyrkningen, slår han fast.


Præget af følelser

Jørn Dalby mener dog også, at debatten er præget af følelser.

- Det er mere følelser end faglighed, når vi taler om brug af neonikotinoider i roedyrkning. Der findes nemlig ingen bier i roemarker. Bier findes, hvor der er blomstring, og roer blomstrer som bekendt ikke, siger Jørn Dalby.

Danmarks Biavlerforening og Danmarks Naturfredningsforening (DN) har længe efterlyst et totalforbud mod neonikotinoider.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her