cookie-og-privatlivspolitik
Øverst fra venstre: Exentrisk rødblad (foto: Thomas Læssøe), enebærbarkbille (foto: Ole Martin) og timian-køllesværmer (foto: Lars J. Larsen).
Øverst fra venstre: Exentrisk rødblad (foto: Thomas Læssøe), enebærbarkbille (foto: Ole Martin) og timian-køllesværmer (foto: Lars J. Larsen).

Landbrugsnyt

Møn er et mekka for sjældne og truede insekter og svampe

En kortlægning af arter på statens naturområder på Ulvshale og Klinteskoven har blandt andet resulteret i flere fund af hidtil ukendte arter af svampe og biller og et overblik over øens mange forskellige sommerfugle.
02. december 2019 kl. 06:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

De fleste kender Møn for dens spektakulære klint og unikke natur med sjældne orkideer og sommerfugle. Nu viser en kortlægning af øens store kalkoverdrev ved Klinteskoven og den særlige kystnatur på Ulvshale, at der er endnu flere sjældne og truede arter end hidtil antaget.

Der er blandt andet fundet fem nye svampearter for Danmark og en række arter af svampe og biller, der er nye for området.

I Ulvshaleskoven er der nu kendskab til ikke mindre end 500 forskellige billearter. Blandt de nyfundne arter her er en rovbille, der holder til i boet af stor gedehams og en barkbille, der lever på enebær.

Når det kommer til sommerfugle sammenfatter kortlægningen 27 rødlistede arter fra Klinteskovsområdet og 16 fra Ulvshale. Blandt arterne i Klinteskovsområdet er flere af forekomsterne unikke for Danmark. Det gælder blandt andre berberis-bladmåler, foranderlig bladmåler og timian-køllesværmer.

- De nye fund understreger, at Møns natur er noget ganske særligt i en dansk kontekst. Kortlægningen giver også en pejling af, at vores indsats gennem mange år for at give biodiversiteten bedre vilkår giver rigtig god mening. På Ulvshale har Naturstyrelsen igennem en årrække haft køer og geder til at græsse hele året rundt for at skabe lys og dermed mere liv til skovbunden, og siden årsskiftet har en flok vilde heste også hjulpet til med at skabe mere vild natur og dynamik, siger Claus Jespersen, skovrider i Naturstyrelsen.

Især svampene har en helt særlig status på øen ud for Sydsjællands østkyst. På de kalkholdige jorde i Klinteskovsområdet er der foreløbigt fundet 180 rødlistede arter og i alt over 500 sjældne svampearter, hvilket gør området til Danmarks vigtigste svampelokalitet.

Kortlægningen af sjældne og truede svampe, biller og sommerfugle i Klinteskoven og Ulvshale er primært en sammenfatning af eksisterende viden, suppleret med enkelte nye feltundersøgelser, og er finansieret af 15. Juni Fonden.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her