cookie-og-privatlivspolitik
Arne Brandstrup fra Åhøjgård Limousine i Høng inviterede i forleden indenfor, da Dansk Limousine Forening landet over havde åbent hus.

3

Billeder

Arne Brandstrup fra Åhøjgård Limousine i Høng inviterede i forleden indenfor, da Dansk Limousine Forening landet over havde åbent hus.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Muskuløse limousiner blev vist frem

Det kolde vintervejr betød, at flere foretrak at blive hjemme i varmen, men dem som mødte op for at se på limousiner på åbent hus-dagen på Åhøjgård Limousine var imponerede over avlsarbejdet.
28. januar 2019 kl. 10:50 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Dansk Limousine Forening holdt i weekenden åbent hus en række steder rundt om i landet, deriblandt tre steder på Sjælland. Arne Brandstrup, som driver Åhøjgård Limousine i Høng, var en af dem, som bød indenfor.

På Åhøjgård Limousine er der 10 ammekøer og yderligere 10 i opdræt. Der er 10 ha med korn og græs til kvægfoder, og der sælges lidt byg ved siden af.

Arne Brandstrup har haft limousiner siden 2000. Før det havde han malkekøer, men det stoppede han med, da orkanen i 1999 rev taget af kalvestalden. På samme tid lukkede Gørlev Sukkerfabrik, som han fik foder fra. Og det fik ham til at sadle om.

Han besluttede sig i stedet for at skifte malkekøerne ud med limousine-kvæg på hobbybasis og fik arbejde ved siden af på Slagelse Mejericenter, hvor han tapper mælk. Han har dermed beskæftiget sig med hele processen i mælkeproduktionen.


Tyresæd fra Frankrig

Åhøjgård Limousine er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, og kødet sælges under Friland-konceptet Limousine Unik. Kvægene går ude fra slutningen af april, og han oplever, at mange viser interesse i dyrene på marken.

- Jeg får mange positive kommentarer fra folk. For eksempel var der en dag, hvor der lå en nyfødt kalv alene på marken, hvor der kom en og gjorde mig opmærksom på det, og hvor jeg kunne berolige med, at det er helt normalt, at moderen går fra kalven et øjeblik, hvis hun skal have noget at drikke, fortæller Arne Brandstrup, som nyder at have limousinerne gående på marken.

- Jeg synes, det er et flot dyr, og den er rolig og omgængelig, og så kan jeg også godt lide at finde gode tyre at kombinere med i avlsarbejdet, siger Arne Brandstrup.

Inseminationen foregår på Åhøjgård, og Arne Brandstrup bruger blandt andet tyresæd fra Frankrig. Han finder de bedst egnede tyre ud fra avlsværdital og S-indeks, så han kan matche med tyre, der har de egenskaber, han vil fremme i sin besætning.


Stor ros for avlsarbejde

På åbent hus-dagen 26. januar gjorde det kolde vejr med risiko for snefygning, at mange blev hjemme, men dem, som dukkede op, var imponerede over limousinerne det avlsarbejde, der ligger bag.

Søren Petersen fra Skibeholt Limousine i Toreby havde taget turen hele vejen fra Lolland til Høng for at se nærmere på besætningen. Han har selv 10 limousine-ammekøer, og han står selv for opskæringen af kødet, da han er uddannet detailslagter. Han ved derfor, hvordan limousinerne skal være bygget for, at der er mest muligt af det gode kød, og han havde kun ros til overs for limousinerne på Åhøjgård Limousine.

- Se lige de krydsrammer, limousinerne har, det er flot og giver masser af godt kød. Ryggene er utroligt brede, og det giver gode bøffer og schnitzler, og der er nogle rigtig gode tykstegsfileter på baglårene. Arne har gjort et kæmpe arbejde, det er virkelig så flot, som det overhovedet kan blive. Hende her kunne blive fløjko lige på stedet på dyrskue, sagde Søren Petersen.

Arne Brandstrup deltager dog ikke i dyrskuer, da det kræver lidt for meget arbejde i forhold til, hvad han føler, han har tid til. Han nøjes med at være med på en kigger, når der er landsskue.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her