cookie-og-privatlivspolitik
Ninas kagebuffet er en fryd for øjet - og maven - og caféen er da også blevet et tilløbsstykke, hvor folk valfarter til fra nær og fjern.

14

Billeder

Ninas kagebuffet er en fryd for øjet - og maven - og caféen er da også blevet et tilløbsstykke, hvor folk valfarter til fra nær og fjern.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Naturcafé er blevet en livsform

I Ninas Naturcafé, der ligger ved Store Dyrehave ved Lillerød, kan man efter en tur i den store skov blive bespist med små frokostretter og stor kagebuffet i det gamle husmandssted fra 1860, mens man ser på de græssende får. I gårdbutikken sælges hjemmelavet sennep, marmelade og eddike og mange andre lokalproducerede varer.
20. august 2019 kl. 08:28 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der var ikke mange, som troede på idéen, da Nina Dolriis i 1998 besluttede sig for at åbne en naturcafé i det idylliske gamle husmandssted fra 1860, hvor hun boede med sin familie.

Men trods en lidt afsides beliggenhed i Kirkelte ved Lillerød, trak det hurtigt folk til caféen, som ligger i den smukke nordsjællandske natur lige mellem Store Dyrehave og Tokkekøb Hegn. Siden er naturcaféen blevet et tilløbsstykke, hvor folk fra nær og fjern kommer for at smage på den lækre kagebuffet, som Nina står tidligt op hver dag for at bage fra april til oktober.

Gæsterne i caféen har udsigt til græssende Såne-får. Lammekødet bliver bl.a. brugt til lette frokostanretninger. Derudover er der også indrettet gårdbutik, hvor Nina Dolriis sælger hjemmelavet sennep, marmelade, kryddereddike og også delikatesser fra andre lokalproducenter, lokal øl af mærket Det Våde Får fra Tolykkegård ved Helsinge og derudover lidt brugskunst.

66-årige Nina Dolriis har boet på det gamle husmandssted med sin mand Hans Duus Jørgensen siden 1989. Hun er egentlig uddannet byplanarkitekt, men har også arbejdet inden for edb-branchen hos Datacentralen i Valby. Da virksomheden blev overtaget af CSC, valgte hun dog at blive fritstillet mod at få en god fratrædelsesordning.

Efter mange år med at rakke frem og tilbage mellem hjemmet og København og en stresset hverdag med at hente og bringe børn, havde Nina lyst til at få mere ro i hverdagen.

- Jeg tænkte, at det må kunne gøres på en anden måde. Jeg havde lyst til at blive herhjemme og være min egen herre. Vi har jo naturen lige uden for døren med skoven og fårene, så jeg kom på at åbne en naturcafé. Og jeg har aldrig fortrudt. Det er blevet en livsform at have sådan et sted, fortæller Nina.


Glad for at bage

Det begyndte i det små med, at hun fandt en gammel kaffekande på loftet frem, og så skulle der være masser af lækre hjemmebagte kager, da hun altid har været glad for at bage.

Nina står op klokken fem hver morgen for at bage. Omkring 100 kager bliver det til i løbet af en uge. Både chokoladekager, appelsinkager, hindbærlagkager, æbledesserter, frugttærter og vafler for blot at nævne nogle få i sortimentet.

- Det er både gamle familieopskrifter og fra kogebøger og venner, som jeg har forsøgt at gøre endnu bedre, som hun siger.

Hun har blandt andet også fået trykt et hæfte med opskrifter, som kan købes i caféen.

Kagerne pynter hun med spiselige blomster fra sin køkkenhave. Det kan fx være tallerkensmækker, georginer, honningurt, stedmoderblomster eller roser.


I et med naturen

Da hun åbnede naturcaféen, fik hun også lavet det, hun kalder glashuset, i forlængelse af husmandsstedets ene fløj med vægge og loft af glas, som man kender fra et gartner-drivhus. Her kan caféens gæster sidde i tørvejr på regnfulde dage. Ellers er der masser af oaser udenfor med små borde, hvor gæsterne kan nyde maden med udsigt til skov, græssende får og skulpturer, som en lokal kunstner udstiller.

Husmandsstedets gamle køkken blev med årene for småt, så Nina blev nødt til at få lavet nyt stort køkken i 2008. I dag hjælper fem damer og 13 piger til på deltid, for at naturcaféen kan løbe rundt, og derudover kommer der en havemand for at hjælpe med køkkenhaven, hvor der dyrkes bl.a. salater, krydderurter og grøntsager.


Stamkunder og turister

I Store Dyrehave er der et gammelt parforcejagt-anlæg, og skoven er på Unescos verdensarvsliste. Derfor er Ninas Naturcafé et oplagt stop på vejen, hvor både heste og ryttere kan få mad og drikke, og en særlig del af græsmarken er afsat til heste.

- Vi har også mange, der kommer cyklende herud. Vi ligger 3-4 km fra Allerød Station, så de fleste andre kommer i bil. På hverdage er det mest venindegrupper, der besøger os, og i weekenden kommer børnefamilierne, når de tager på tur i skoven, så det er rigtig hyggeligt, siger Nina.

- Her i sommerferien er det mere blandet, hvem der kommer. Vi har også en del danske turister. Hele københavnsområdet er vores opland, og der er jo heller ikke mere end en halv time fra København uden for myldretiden. Vi har en del stamkunder, som tager venner og bekendte med. Vi gør ikke så meget ud af at reklamere, vi har vores hjemmeside og en Facebook-side, men ellers er det meget fra mund-til-mund, at folk kender os, og det er jo også den bedste reklame, man kan få, fortsætter hun.

Søndag er den mest travle dag i naturcaféen, hvor både gæster fra det store opland og turister indfinder sig i stor stil.

- I de første år var det meget lokale folk fra Allerød og Hillerød, der kom, og så oplevede vi et dyk i sommerferien. I dag er det omvendt, og vi har mere travlt i sommerferien, fortæller Nina.


Naturlige råvarer

Der er 15 moderfår på ejendommen, og fårene slagtes på Kosakgårdens slagteri i Slangerup, mens kødet forarbejdes hos Kødsnedkeren Vejby, hvor de også får spegepølser og patéer fra.

Per Grupe fra Kornby Mølle leverer melet til bagværket, mens Stengården i Birkerød leverer æg og de grøntsager, Nina ikke selv dyrker i køkkenhaven.

- Det skal være gode, naturlige råvarer, helst økologisk. Deraf også navnet naturcafé, det skal være en kombination af naturlige ting, både råvarerne og naturen rundt omkring caféen, siger Nina.


Masser af events

Blandt aktiviteterne på stedet er også fåreklipning og hestevognskørsel, der starter på græsmarken og fortsætter ind i skoven. Derudover er der i løbet af sæsonen forskellige events som champagnesmagning og tapas, foredragsholdere, og 17. august spillede Dissing & Las på den lille udendørs scene ved siden af fårefolden.

- Af og til er der folk, der henvender sig, som spørger, om de må holde et arrangement i vores naturcafé, og er det noget, vi kan stå inde for, får de lov. Det er ikke noget, vi tager noget for, men det giver selvfølgelig ekstra kunder i caféen, siger Hans, som er lidt med i caféen på sidelinjen ved siden af sit job i energisektoren.


Tager fem år mere

Efter at have været i gang fra klokken fem om morgenen slutter arbejdsdagen ved 20-tiden. Mandag og tirsdag har naturcaféen dog lukket, men der er ikke mindre travlt af den grund, da der skal gøre klar til næste åbningsdage med indkøb, rengøring, bagning osv. Ferie er der derfor ingen af i løbet af sommerhalvåret.

- Folk spørger tit, om jeg ikke er bundet af caféen her om sommeren, og jo, det er jeg, men det er et sted, jeg kan lide at være. Så tager vi til gengæld en rejse til de varme lande i januar, som Nina udtrykker det.

Derudover bruger hun vinterhalvåret på at lave sennep, marmelade og kryddereddike klar til næste sæson i naturcaféen, som i øvrigt også har åbent i december, hvor der er julestue.

- Jeg plejer at sige, at jeg fortsætter i fem år mere. Det har jeg snart sagt i mange år nu. Jeg fortsætter nok, så længe helbredet er til det, og så kan det godt være, jeg skal have lidt mere hjælp på et tidspunkt, slutter hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce