cookie-og-privatlivspolitik
Godsejer Bernt Johan Collet fortæller, at årets juletræsproduktion på Lundbygård er gået ganske fint, da Nordmannsgrantræerne klarer tørken godt. De nyplantede træer er dog ramt af den lange tørkeperiode fra maj til juli.

9

Billeder

Godsejer Bernt Johan Collet fortæller, at årets juletræsproduktion på Lundbygård er gået ganske fint, da Nordmannsgrantræerne klarer tørken godt. De nyplantede træer er dog ramt af den lange tørkeperiode fra maj til juli.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Nordmannsgran har klaret tørken godt

På Lundbygård Gods kan godsejer Bernt Johan Collet konstatere, at juletræerne af Nordmannsgran generelt står flot trods den tørre periode fra maj til juli. Tørken er gået værst ud over årets nyplantede juletræer.
25. september 2018 kl. 07:30 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA

Hos en af Europas største juletræsproducenter Collet på Lundbygård er årets tørke ingen katastrofe. Tværtimod står juletræerne generelt fint på det 1.200 ha. store gods i Sydsjælland, hvor der dyrkes juletræer ved Lundby, Vordingborg, Præstø og Mern.

Collet har specialiseret sig i Nordmannsgran, og det robuste juletræ er en af forklaringerne på, at Collet kommer fornuftigt igennem det tørre 2018.

- Nordmannsgranen stammer fra Kaukasus, hvor den er vant til tørke. Som noget af det første udvikler træet en pælerod, som efter to år er vokset sig stor og gør træet robust i et tørt klima. Vi har derfor haft et fint vækstår og er godt tilfredse. Træerne står frodige og med tætte grene, siger godsejer Bernt Johan Collet.

Hvert år planter Collet 600.000 nye juletræer på cirka 70 ha., og årets nyplantede træer har haft det sværest i tørken i maj, juni og juli.

- Lige når træet er plantet, har det endnu ikke udviklet pæleroden, og derfor har træet ikke et 'sugerør' langt nok nede i jorden til at hente vand. Derfor er et sted mellem 10 og 30 procent af de nyplantede træer døde, konstaterer Bernt Johan Collet.

- Heldigvis har vi en god, muldet lerjord. Havde træerne står på ren sandjord, havde det set værre ud, tilføjer han.

Bernt Johan Collet har endnu ikke gjort op, hvor meget tørken har kostet i kroner og ører.

- Nu har vi jo fået en del vand på det seneste, så vi må se, hvor mange af træerne der kommer sig, og hvor mange der er døde, men det er ikke noget, der bekymrer os meget, fortæller Bernt Johan Collet, som også kan konstatere, at der har været en besparelse på ukrudts- og skadedyrsbekæmpelsen.


"Nordmannsgran har nogle meget fine evner til tørkeresistens og nålefasthed og samtidig en farve og glans, forbrugerne godt kan lide." Bernt Johan Collet, Lundbygård

Et nålefast juletræ

Bernt Johan Collets far Harald Peter Otto Collet startede produktionen af juletræer af Nordmannsgran i 1953. Siden 1990 har det været i stor skala, og i dag er omsætningen på et pænt tocifret millionbeløb, og hovedparten af juletræerne eksporteres igennem handelsfirmaet Arbodania til 17 europæiske lande. 30-40 procent af juletræerne sælges i Tyskland, mens resten sælges til de fleste andre europæiske lande.

Igennem årene har Collet prøvet at dyrke forskellige juletræsarter som bl.a. Rødgran, Nobilis og Fraser.

- Vi har prøvet masser af træer, men må erkende, at Nordmannsgran er en stjerne performer. Jeg vil skyde på, at 60-70 procent af de træer, der sælges i Tyskland, er Nordmannsgran. Kunderne kan ikke lide et juletræ, der drysser, siger Bernt Johan Collet og fortsætter:

- Vi introducerede for nogle år tilbage Nordmannsgranen i Oregon i USA og forsøgte at overbevise dem om, at det er et fantastisk juletræ. Vi fik 20 Nordmannsgran med på et marked sammen med 20 Douglasgran og 20 Nobilisgran, og det var Nordmannsgrantræet, kunderne ville have. Nordmannsgran har nogle meget fine evner til tørkeresistens og nålefasthed og samtidig en farve og glans, forbrugerne godt kan lide, forklarer han.

Juletræer kan se lige så forskellige ud som mennesker, men i tørre perioder er der en tendens til, at topskuddene bliver lidt mindre. Hvis topskuddet er for småt, kan man som juletræsdyrker bøje en gren op til en ny top.

- Så vil Nordmannsgranen skyde nye toppe op, den er meget frodig, forklarer Bernt Johan Collet, som ikke har vandet juletræerne i tørkemånederne.

- En tørke, som den i år, optræder så sjældent, at det ikke kan betale sig at anskaffe vandingsudstyr, og det ville også være for bekosteligt at vande så meget. Jeg ved heller ikke, hvor vi skulle få vandet fra, vi har ingen naturlige vandingskilder, så vi ville skulle bore for at få vand, og det er også usikkert, om man så kan få en vandingstilladelse, forklarer godsejeren, der har 20 medarbejdere ansat i juletræsdyrkningen og endnu flere, når det er højsæson.

I de sidste tre uger af november går det for alvor løs, når 80 store lastbiler hver dag henter juletræer til grossister i både Danmark og udlandet.


Egen frøplantage

For at få de bedst mulige juletræer har Collet som en af ganske få i Europa sin egen frøplantage, hvor frø fra de bedste juletræer nøje er udvalgt. Frøene podes på andre juletræers grundstammer med plantemateriale udvalgt i samarbejde med Statens Forskningscenter for Skov og Landskab.

Samtidig arbejder Collet med såkaldt vegetativ formering, hvor planten er genetisk identisk med ophavet, hvilket giver træer, som er mere modstandsdygtige over for insekter, virus og sygdomme.  

Når koglerne i frøplantagen er klar til at blive høstet, bliver frøene behandlet af frøfirmaer. Derefter udvikler planteskoler over en periode på fire år den endelige juletræsplante, som Collet planter i jorden med en gps-styret maskine i sirlige rækker med lige lang afstand mellem hver plante og en nøjagtighed af 1 cm.


Juletræsdyrkning tager tid

Det er en langstrakt proces at udvikle et juletræ. Fra frøet bliver høstet, til der står et færdigt juletræ, går der 12-13 år.

- De første to år udvikler træet pæleroden, og når træet er fire år, begynder det at vise særpræg ligesom os mennesker. Allerede der kan man begynde at klippe de brede af dem ind, så de bliver juletræsformede, og dem, som aldrig bliver til et juletræ, fjerner man. Efterhånden begynder de at ligne rigtige juletræer, og hvis de begynder at strække sig meget i toppen, kan man holde toppen nede ved at klippe den, mindske væksten ved at nippe med en tang eller ved at bruge eddike. Venter du for længe, kan du se, at toppen løber derudaf, forklarer Bernt Johan Collet og fortsætter:

- Når træerne er fem-seks år, fælder vi halvdelen, fx kan franskmændene god lide små juletræer, og der er tendens til, at man har lidt mindre træer, hvis man bor i lejlighed. Det betyder også, at de resterende træer har plads til at vokse. De sidste træer fældes, når de er 8-9 år og omkring 175-210 cm høje, siger han.

Foruden salg af juletræer sælger Collet også en hel del pyntegran og driver 600 ha. skov. Virksomheden har også udlejning til jagt, grusindvinding og udlejning af bygninger til afgrødebehandling.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE