Annonce
Landbrug

Nordmannsgran har klaret tørken godt

Godsejer Bernt Johan Collet fortæller, at årets juletræsproduktion på Lundbygård er gået ganske fint, da Nordmannsgrantræerne klarer tørken godt. De nyplantede træer er dog ramt af den lange tørkeperiode fra maj til juli. Foto: Denny Michael Jakobsen

På Lundbygård Gods kan godsejer Bernt Johan Collet konstatere, at juletræerne af Nordmannsgran generelt står flot trods den tørre periode fra maj til juli. Tørken er gået værst ud over årets nyplantede juletræer.

Hos en af Europas største juletræsproducenter Collet på Lundbygård er årets tørke ingen katastrofe. Tværtimod står juletræerne generelt fint på det 1.200 ha. store gods i Sydsjælland, hvor der dyrkes juletræer ved Lundby, Vordingborg, Præstø og Mern.

Collet har specialiseret sig i Nordmannsgran, og det robuste juletræ er en af forklaringerne på, at Collet kommer fornuftigt igennem det tørre 2018.

- Nordmannsgranen stammer fra Kaukasus, hvor den er vant til tørke. Som noget af det første udvikler træet en pælerod, som efter to år er vokset sig stor og gør træet robust i et tørt klima. Vi har derfor haft et fint vækstår og er godt tilfredse. Træerne står frodige og med tætte grene, siger godsejer Bernt Johan Collet.

Hvert år planter Collet 600.000 nye juletræer på cirka 70 ha., og årets nyplantede træer har haft det sværest i tørken i maj, juni og juli.

- Lige når træet er plantet, har det endnu ikke udviklet pæleroden, og derfor har træet ikke et 'sugerør' langt nok nede i jorden til at hente vand. Derfor er et sted mellem 10 og 30 procent af de nyplantede træer døde, konstaterer Bernt Johan Collet.

- Heldigvis har vi en god, muldet lerjord. Havde træerne står på ren sandjord, havde det set værre ud, tilføjer han.

Bernt Johan Collet har endnu ikke gjort op, hvor meget tørken har kostet i kroner og ører.

- Nu har vi jo fået en del vand på det seneste, så vi må se, hvor mange af træerne der kommer sig, og hvor mange der er døde, men det er ikke noget, der bekymrer os meget, fortæller Bernt Johan Collet, som også kan konstatere, at der har været en besparelse på ukrudts- og skadedyrsbekæmpelsen.

"Nordmannsgran har nogle meget fine evner til tørkeresistens og nålefasthed og samtidig en farve og glans, forbrugerne godt kan lide."

Bernt Johan Collet, Lundbygård
Bernt Johan Collet har egen frøplantage på Lundbygård. Juletræerne er et resultat af en nøje udvælgelse af frø, som bliver podet på grundstammer. Når koglerne er klar til at blive høstet, som Bernt Johan Collet her viser, bliver frøene behandlet af frøfirmaer, derefter bliver de opdyrket på en planteskole i fire år for så at blive plantet i jorden. Foto: Denny Michael Jakobsen

Et nålefast juletræ

Bernt Johan Collets far Harald Peter Otto Collet startede produktionen af juletræer af Nordmannsgran i 1953. Siden 1990 har det været i stor skala, og i dag er omsætningen på et pænt tocifret millionbeløb, og hovedparten af juletræerne eksporteres igennem handelsfirmaet Arbodania til 17 europæiske lande. 30-40 procent af juletræerne sælges i Tyskland, mens resten sælges til de fleste andre europæiske lande.

Igennem årene har Collet prøvet at dyrke forskellige juletræsarter som bl.a. Rødgran, Nobilis og Fraser.

- Vi har prøvet masser af træer, men må erkende, at Nordmannsgran er en stjerne performer. Jeg vil skyde på, at 60-70 procent af de træer, der sælges i Tyskland, er Nordmannsgran. Kunderne kan ikke lide et juletræ, der drysser, siger Bernt Johan Collet og fortsætter:

- Vi introducerede for nogle år tilbage Nordmannsgranen i Oregon i USA og forsøgte at overbevise dem om, at det er et fantastisk juletræ. Vi fik 20 Nordmannsgran med på et marked sammen med 20 Douglasgran og 20 Nobilisgran, og det var Nordmannsgrantræet, kunderne ville have. Nordmannsgran har nogle meget fine evner til tørkeresistens og nålefasthed og samtidig en farve og glans, forbrugerne godt kan lide, forklarer han.

Juletræer kan se lige så forskellige ud som mennesker, men i tørre perioder er der en tendens til, at topskuddene bliver lidt mindre. Hvis topskuddet er for småt, kan man som juletræsdyrker bøje en gren op til en ny top.

- Så vil Nordmannsgranen skyde nye toppe op, den er meget frodig, forklarer Bernt Johan Collet, som ikke har vandet juletræerne i tørkemånederne.

- En tørke, som den i år, optræder så sjældent, at det ikke kan betale sig at anskaffe vandingsudstyr, og det ville også være for bekosteligt at vande så meget. Jeg ved heller ikke, hvor vi skulle få vandet fra, vi har ingen naturlige vandingskilder, så vi ville skulle bore for at få vand, og det er også usikkert, om man så kan få en vandingstilladelse, forklarer godsejeren, der har 20 medarbejdere ansat i juletræsdyrkningen og endnu flere, når det er højsæson.

I de sidste tre uger af november går det for alvor løs, når 80 store lastbiler hver dag henter juletræer til grossister i både Danmark og udlandet.

En kombination af en god muldet lerjord i det sydsjællandske og robuste og tørkeresistente Nordmannsgran betyder, at Bernt Johan Collet ikke har grund til dybe panderynker over årets tørke. Træerne står med fin glans. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Egen frøplantage

For at få de bedst mulige juletræer har Collet som en af ganske få i Europa sin egen frøplantage, hvor frø fra de bedste juletræer nøje er udvalgt. Frøene podes på andre juletræers grundstammer med plantemateriale udvalgt i samarbejde med Statens Forskningscenter for Skov og Landskab.

Samtidig arbejder Collet med såkaldt vegetativ formering, hvor planten er genetisk identisk med ophavet, hvilket giver træer, som er mere modstandsdygtige over for insekter, virus og sygdomme.

Når koglerne i frøplantagen er klar til at blive høstet, bliver frøene behandlet af frøfirmaer. Derefter udvikler planteskoler over en periode på fire år den endelige juletræsplante, som Collet planter i jorden med en gps-styret maskine i sirlige rækker med lige lang afstand mellem hver plante og en nøjagtighed af 1 cm.

Dette juletræ, som blev plantet i foråret, har tørken været hård ved. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Juletræsdyrkning tager tid

Det er en langstrakt proces at udvikle et juletræ. Fra frøet bliver høstet, til der står et færdigt juletræ, går der 12-13 år.

- De første to år udvikler træet pæleroden, og når træet er fire år, begynder det at vise særpræg ligesom os mennesker. Allerede der kan man begynde at klippe de brede af dem ind, så de bliver juletræsformede, og dem, som aldrig bliver til et juletræ, fjerner man. Efterhånden begynder de at ligne rigtige juletræer, og hvis de begynder at strække sig meget i toppen, kan man holde toppen nede ved at klippe den, mindske væksten ved at nippe med en tang eller ved at bruge eddike. Venter du for længe, kan du se, at toppen løber derudaf, forklarer Bernt Johan Collet og fortsætter:

- Når træerne er fem-seks år, fælder vi halvdelen, fx kan franskmændene god lide små juletræer, og der er tendens til, at man har lidt mindre træer, hvis man bor i lejlighed. Det betyder også, at de resterende træer har plads til at vokse. De sidste træer fældes, når de er 8-9 år og omkring 175-210 cm høje, siger han.

Foruden salg af juletræer sælger Collet også en hel del pyntegran og driver 600 ha. skov. Virksomheden har også udlejning til jagt, grusindvinding og udlejning af bygninger til afgrødebehandling.

De her omtrent fire år gamle Nordmannsgran har en pælerod, der er dyb nok til, at de står fint trods den tørre sommer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Selvom tørken har været hård ved de i foråret nyplantede juletræer, kan de godt nå at komme sig og blive fine juletræer om 8-9 år. Foto: Denny Michael Jakobsen
Collet på Lundbygård Gods er en af Europas største juletræsproducenter. Foto: Denny Michael Jakobsen
Der er pakket med juletræer på pladsen ved Lundbygård i de sidste tre uger af november, hvor 80 store lastbiler hver dag transporterer juletræer ud til grossister i Danmark og udlandet. Foto: Denny Michael Jakobsen
Juletræer bliver her pakket, så de er klar til at bliver transporteret videre ud til kunderne. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Godsejer Bernt Johan Collet fortæller, at årets juletræsproduktion på Lundbygård er gået ganske fint, da Nordmannsgrantræerne klarer tørken godt. De nyplantede træer er dog ramt af den lange tørkeperiode fra maj til juli. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Bernt Johan Collet har egen frøplantage på Lundbygård. Juletræerne er et resultat af en nøje udvælgelse af frø, som bliver podet på grundstammer. Når koglerne er klar til at blive høstet, som Bernt Johan Collet her viser, bliver frøene behandlet af frøfirmaer, derefter bliver de opdyrket på en planteskole i fire år for så at blive plantet i jorden. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • En kombination af en god muldet lerjord i det sydsjællandske og robuste og tørkeresistente Nordmannsgran betyder, at Bernt Johan Collet ikke har grund til dybe panderynker over årets tørke. Træerne står med fin glans. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Dette juletræ, som blev plantet i foråret, har tørken været hård ved. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • De her omtrent fire år gamle Nordmannsgran har en pælerod, der er dyb nok til, at de står fint trods den tørre sommer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Selvom tørken har været hård ved de i foråret nyplantede juletræer, kan de godt nå at komme sig og blive fine juletræer om 8-9 år. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Collet på Lundbygård Gods er en af Europas største juletræsproducenter. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Der er pakket med juletræer på pladsen ved Lundbygård i de sidste tre uger af november, hvor 80 store lastbiler hver dag transporterer juletræer ud til grossister i Danmark og udlandet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Juletræer bliver her pakket, så de er klar til at bliver transporteret videre ud til kunderne. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem