cookie-og-privatlivspolitik
Høj gæld og lav indtjening betyder, at mange ser mod forpagtning og leasing og forskellige former for samarbejde som for eksempel maskinfællesskaber og indkøbsforeninger.
Høj gæld og lav indtjening betyder, at mange ser mod forpagtning og leasing og forskellige former for samarbejde som for eksempel maskinfællesskaber og indkøbsforeninger.

Landbrugsnyt

Nu kan du lease staldventilation

Kun få danske landmænd har lige nu råd til at investere i opgradering af staldventilationen til gavn for dyr og økonomi. Derfor står KJ Klimateknik, der er leverandør af ventilation og klimastyring til husdyrstalde, klar med en ny ordning, som gør det nemmere for landmænd at udvikle og vedligeholde deres staldanlæg, uden at det koster på likviditeten.
30. januar 2019 kl. 13:30 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Et afbalanceret og godt indeklima i stalden fremmer både sundhed og vækst hos landbrugets dyr. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at over 90 procent af svine- og fjerkræstalde i Danmark ventileres af mekaniske ventilationsanlæg. Det viser en udredningsrapport med særligt henblik på miljøeffektive teknologier til husdyrproduktionen fra Miljøstyrelsen.

Dog er stadigt flere landmænd udfordret økonomisk og har svært ved at betale store investeringer såsom opdatering af ventilationsanlæg af egen lomme. Ifølge erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges Økonomi og Virksomhedsledelse er udfordringerne til at tage og føle på lige nu:

- Situationen er meget vanskelig for mange landbrug p.t. Især svineproducenterne lider under lave udbytter fra tørkesommeren, høje foderpriser samt en lav notering. Det giver likviditetsknaphed, og et af de steder, man først drosler ned, er på investeringer og vedligeholdelse.

Derfor har KJ Klimateknik, der leverer klimaløsninger og luftrensningsanlæg til husdyrproduktion i landbruget, lavet en finansieringsordning, der skal give flere landmænd mulighed for at investere i staldløsninger til gavn for både dyr og forretning. Vel at mærke uden at det koster på likviditeten.


"Vi ser allerede en tendens i retning af øget anvendelse af forpagtning og leasing samt forskellige former for samarbejde, fx maskinfællesskaber, indkøbsforeninger mv. På grund af den høje gæld og generelt beskedne marginaler indtjeningsmæssigt, forventer vi, at denne udvikling fortsætter i de kommende år." Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef fra Seges Økonomi og Virksomhedsledelse

Anlægget leases

Kernen i den nye model, der kaldes KJSafe, er, at landmanden kun betaler kontant for selve montagen, mens anlægget leases over 3-4 år. Konceptet omfatter derudover mapping og løbende service af ventilationsanlægget for at sikre driftsstabiliteten og reducere tid til fejlfinding ved et eventuelt nedbrud, ligesom det inkluderer fri support og rabat på reservedele. Dermed er landmanden sikret et driftssikkert ventilationsanlæg med et minimalt likviditetsbehov, og som giver strømbesparelser på op til 70 procent.

Det har Ulrich Rasmussen, der ejer en svinebedrift med 1300 søer på det centrale Fyn, allerede høstet rigtigt gode erfaringer med. Som den første har han opgraderet staldventilationen med helt nye energieffektive motorer ved brug af den nye model. Han fortæller:

- Løsningen giver mulighed for at opgradere anlæggene, uden at det påvirker din likviditet, og jeg slap eksempelvis for at skulle trække på min kassekredit. Det er jo hårde tider for os landmænd, og det kan være rigtigt svært at skaffe finansiering, også når det gælder de helt nødvendige investeringer. Uden muligheden for finansiering via denne model er jeg fx ikke sikker på, at jeg havde kunnet opgradere mit staldsystem.

Ulrich Rasmussen understreger desuden, at ventilationsanlægget nu er så effektivt, at han siden installationen har indkasseret store månedlige strømbesparelser. På den måde er det også en løsning, som relativt hurtigt tjener sig selv hjem igen. Her sørger KJ Klimateknik i øvrigt som en ekstra krølle på halen for at ansøge om energitilskud fra forsyningsselskabet, så løsningen bliver så udgiftsneutral som muligt.

Erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser påpeger, at lignende modeller må forventes at vinde indpas som følge af likviditetsudfordringerne i branchen:

- Vi ser allerede en tendens i retning af øget anvendelse af forpagtning og leasing samt forskellige former for samarbejde, fx maskinfællesskaber, indkøbsforeninger mv. På grund af den høje gæld og generelt beskedne marginaler indtjeningsmæssigt, forventer vi, at denne udvikling fortsætter i de kommende år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her