Annonce
Landbrug

Nu kan du lease staldventilation

Høj gæld og lav indtjening betyder, at mange ser mod forpagtning og leasing og forskellige former for samarbejde som for eksempel maskinfællesskaber og indkøbsforeninger.

Kun få danske landmænd har lige nu råd til at investere i opgradering af staldventilationen til gavn for dyr og økonomi. Derfor står KJ Klimateknik, der er leverandør af ventilation og klimastyring til husdyrstalde, klar med en ny ordning, som gør det nemmere for landmænd at udvikle og vedligeholde deres staldanlæg, uden at det koster på likviditeten.

Et afbalanceret og godt indeklima i stalden fremmer både sundhed og vækst hos landbrugets dyr. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at over 90 procent af svine- og fjerkræstalde i Danmark ventileres af mekaniske ventilationsanlæg. Det viser en udredningsrapport med særligt henblik på miljøeffektive teknologier til husdyrproduktionen fra Miljøstyrelsen.

Dog er stadigt flere landmænd udfordret økonomisk og har svært ved at betale store investeringer såsom opdatering af ventilationsanlæg af egen lomme. Ifølge erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges Økonomi og Virksomhedsledelse er udfordringerne til at tage og føle på lige nu:

- Situationen er meget vanskelig for mange landbrug p.t. Især svineproducenterne lider under lave udbytter fra tørkesommeren, høje foderpriser samt en lav notering. Det giver likviditetsknaphed, og et af de steder, man først drosler ned, er på investeringer og vedligeholdelse.

Derfor har KJ Klimateknik, der leverer klimaløsninger og luftrensningsanlæg til husdyrproduktion i landbruget, lavet en finansieringsordning, der skal give flere landmænd mulighed for at investere i staldløsninger til gavn for både dyr og forretning. Vel at mærke uden at det koster på likviditeten.

"Vi ser allerede en tendens i retning af øget anvendelse af forpagtning og leasing samt forskellige former for samarbejde, fx maskinfællesskaber, indkøbsforeninger mv. På grund af den høje gæld og generelt beskedne marginaler indtjeningsmæssigt, forventer vi, at denne udvikling fortsætter i de kommende år."

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef fra Seges Økonomi og Virksomhedsledelse

Anlægget leases

Kernen i den nye model, der kaldes KJSafe, er, at landmanden kun betaler kontant for selve montagen, mens anlægget leases over 3-4 år. Konceptet omfatter derudover mapping og løbende service af ventilationsanlægget for at sikre driftsstabiliteten og reducere tid til fejlfinding ved et eventuelt nedbrud, ligesom det inkluderer fri support og rabat på reservedele. Dermed er landmanden sikret et driftssikkert ventilationsanlæg med et minimalt likviditetsbehov, og som giver strømbesparelser på op til 70 procent.

Det har Ulrich Rasmussen, der ejer en svinebedrift med 1300 søer på det centrale Fyn, allerede høstet rigtigt gode erfaringer med. Som den første har han opgraderet staldventilationen med helt nye energieffektive motorer ved brug af den nye model. Han fortæller:

- Løsningen giver mulighed for at opgradere anlæggene, uden at det påvirker din likviditet, og jeg slap eksempelvis for at skulle trække på min kassekredit. Det er jo hårde tider for os landmænd, og det kan være rigtigt svært at skaffe finansiering, også når det gælder de helt nødvendige investeringer. Uden muligheden for finansiering via denne model er jeg fx ikke sikker på, at jeg havde kunnet opgradere mit staldsystem.

Ulrich Rasmussen understreger desuden, at ventilationsanlægget nu er så effektivt, at han siden installationen har indkasseret store månedlige strømbesparelser. På den måde er det også en løsning, som relativt hurtigt tjener sig selv hjem igen. Her sørger KJ Klimateknik i øvrigt som en ekstra krølle på halen for at ansøge om energitilskud fra forsyningsselskabet, så løsningen bliver så udgiftsneutral som muligt.

Erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser påpeger, at lignende modeller må forventes at vinde indpas som følge af likviditetsudfordringerne i branchen:

- Vi ser allerede en tendens i retning af øget anvendelse af forpagtning og leasing samt forskellige former for samarbejde, fx maskinfællesskaber, indkøbsforeninger mv. På grund af den høje gæld og generelt beskedne marginaler indtjeningsmæssigt, forventer vi, at denne udvikling fortsætter i de kommende år.

  • Høj gæld og lav indtjening betyder, at mange ser mod forpagtning og leasing og forskellige former for samarbejde som for eksempel maskinfællesskaber og indkøbsforeninger.
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: 30 millioner dyrt projekt kan endelig begynde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene